Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa synteza według DL4JAL
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #31
RE: Nowa synteza według DL4JAL
nie wiem czy to pomoze..
na szybko sam ulad DDS'a wysteruj z tego PC'towego sterownika, jesli jest jakis problem , mozesz na szybko ( bo banalnie prosty) zlozyc sterownik z tad:
http://www.dl5mgd.de/dds/Bilder/LCDAnzeige.png

zwroc tylko uwage jak zrealizowano "poganianie" Resetu ... ;-)
jesli uklad nie pojdzie szukaj przyczyny w ukladzie DDS , jesli ruszy... przyczyna w sterowniku ;-).

w sumie .... hmmm. ja uparcie korzystam z pracy Jarka S3SWJ ;-)
stary sterownik .... zmiana wsadu w AT89S52 , jedna sciezke przeciac , druga poprowadzic kynarkiem i DDS hula ze az milo na AD9951 ;-)....
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
25-02-2012 3:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EIB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 10-12-2010
Post: #32
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam .Ja uruchamiałem tą synteze pod AD9851.Miałem tylko kłopot zuzyskaniem sygnału przy zagarze z Ad9851 X6.Po wpisaniu w PIC wsadu synteza jest ustawiona na AD9951 z zegarem 400Mhz. To trzeba skorygować wpisując zegar właściwy programem który jest na stronie dl4jal.Tym programem można wpisać wszystkie potrzebne nastawy syntezy .Można również wpisać ręcznie z klawiatury .Pozdrawiam sp4eib
27-02-2012 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #33
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witam.

Udało mi się uruchomić AD9851 z mnożnikiem x6 i generatorem 32MHz. Niestety DDS nie generuje za każdym włączeniem syntezy, a w zasadzie generuje raz na kilkanaście razy wyłączenia i włączenia ponownie zasilania (sterownika i DDS jednocześnie). Dużo łatwiej uzyskać generację przełączając typ DDSa w menu na inny i z powrotem na AD9851. Wygląda jakby coś się wieszało w DDsie, bądź sam nie wiem co jeszcze. Spróbuję jeszcze złożyć sterownik Jarka i zobaczymy jak się zachowa.

Coś nie mam szczęścia do DDS-ów - AD9951 nie działa w ogóle, nawet sterowany z komputera odpowiednim programem. Nie wiem, czy to wina tego, że kupiony w chinach, czy po prostu powietrze ma za dużo ładunków statycznych i uszkadza układy Big Grin

Pozdrawiam,
Marcin
26-05-2012 0:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #34
RE: Nowa synteza według DL4JAL
AD9851 wymaga innego sterowania niż AD9850 ( inicjacji ) stad ten problem - zobacz sterowanie ze starej syntezy DL4AJL - z mojej wersji 3.16 http://sp2swj.sp-qrp.pl/DDS2_VFO_BFO/DDS2_VFO_BFO.htm
26-05-2012 0:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #35
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Dziękuję za odpowiedź. Czekam na procesor - powinien przyjść po Niedzieli - i spróbuję wysterować AD9851 z tego sterownika. Nie doczytałem są stronie - czy pod AD9851 jest dedykowany kod? Czy obsługuje oba 50 i 51? Nie obraziłbym się również o schemat przetestowanej i działającej płytki pod AD9951 - z drukiem jednostronnym do termotransferu i sposobem podłączenia do sterownika (starego).

Pozdrawiam, Marcin
27-05-2012 0:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #36
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witaj ... nie obrazil bym sie jakby ktos narysował nowe płytki i opublikował...

jak podłączyć AD9951 i potestowac ze sterownikiem starym DL4JAL masz tu ... czyli masz jeden sterownik na '51 i w zależności od wgranego programu możesz użyc do AD9851 lub AD9951

http://sp-hm.pl/thread-923.html

Jak cos to spytaj SQ8Z - on jakis czas temu podpinał płytkę procka z DDS to może coś ci podpowie.. ale najpierw sprawdź czy nie masz błędu na PCB ( w montażu )
27-05-2012 0:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #37
RE: Nowa synteza według DL4JAL
To jest temat o nowej syntezie DL4JAL. Skoro piszecie o modyfikacjach i uruchamianiu "starej" syntezy DL4JAL to należało by się przenieść do stosownego wątku. Taki też jest na tym forum.
Posty niezgodne z tematem powinny być usunięte z tego wątku, ponieważ czytelników forum mogą wprowadzać w błąd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2012 8:53 przez SP4HKQ.)
27-05-2012 8:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #38
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witaj Zdzisławie. Po części masz rację, natomiast jak narazie to odezwał się tylko SP4EIB w związku z nowym sterownikiem. Dalsza dyskusja jest związana wyłącznie z uruchomieniem DDSa na starym sterowniku w celach serwisowych - docelowo bede chciał znaleźć przyczynę i uruchomić AD9851 / AD9951 na nowym. Proszę kolegów o rozwiązania połączenia nowego sterownika z płytkami DDS. Może ja coś źle podłączałem.
27-05-2012 11:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #39
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Witaj SQ7GVU.
Twoje problemy z uruchomieniem syntezy nie usprawiedliwiają konieczności pisania na temat starej syntezy w tym konkretnym temacie. Robi się po prostu bałagan. Ja uruchomiłem już 2 syntezy nowe DL4JAL i wszystko działa bez problemu. Czy PCB do sterownika robiłeś wg mego projektu i na jakiej PCB wykonałeś DDSa? Postaram sie ci pomóc w uruchomieniu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2012 14:35 przez SP4HKQ.)
27-05-2012 13:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #40
RE: Nowa synteza według DL4JAL
Tak,

Wykonałem mały sterownik. Czasami AD9851 zaskoczy i generuje ale rzadko. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Ale jak już zaskoczy to przestraja i działa jak powinien. Wyłączenie zasilania powoduje, że przestaje generować po ponownym włączeniu. Połączenia ze sterownikiem wykonałem zgodnie z opisem na PCB.
27-05-2012 14:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości