Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza 4Z5KY na Si570
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 02-11-2010
Post: #51
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Tak Bogdanie, ta synteza zapisuje ustawienia przy zmianie pasma. Jeśli byś chciał używać jej do CW w homodynie to jest wersja oprogramowania przestrajająca VFO przy odbiorze o 600Hz. Uważam , że koledzy rozpoczynający przygodę z radiem powinni zacząć od budowy tej syntezy, a nie męczyć się ze stabilnością i odczytem tradycyjnego VFO. To już przeszłość. Pozdrawiam, Janusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-08-2012 13:32 przez SP5BMP.)
24-08-2012 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 23-10-2011
Post: #52
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Ciekaw jest jak Koledzy rozwiązaliście dekoder przełączania pasm w Piligrimie, w przypadku zastosowania syntezy wg 4Z5KY. Płytki LPF/BPF są przygotowane do 10 pasm, to znaczy dla pasma 1.8MHz mikrokontroler wystawiana kod 0001, pasmo 3.5MHz kod 0010, itd. Natomiast kody pasm w syntezie 4Z5KY kodowanie jest od 0000: dla pasma 1.8MHz kod 0000, pasmo 3.5 Mhz kod 0010, itd.
Znalazłem dwa sposoby:
a) przelutowanie wyjść CD4028 poprzez zastosowanie drugiej podstawki DIL-8 - mało eleganckie ale dość szybkie,
b) oddzielny układ CD4028 na oddzielnej płytce - też nie za bardzo eleganckie.
Nie wiem na co się zdecydować.
A może jest wersja programu 4Z5KY z innym kodowaniem pasm ?
73 Bogdan, SP3IQ.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2012 23:52 przez SP3IQ.)
04-10-2012 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-06-2011
Post: #53
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Witam Panowie,

Mam mały problem z tą syntezą. Otóż do pasma 10MHz generuje powyżej sygnału odbieranego, natomiast od pasma 14MHz w górę generuje poniżej. Stwarza to problem przy mojej pośredniej, która wynosi 10,7MHz i powoduje, że synteza restartuje przy zejściu poniżej 14,200MHz. Poza tym wolałbym VFO na wszystkich pasmach powyżej częstotliwości odbieranej, bo miałbym problem z głowy z kombinowaniem z BFO. Jakieś sugestie?

Marcin
30-10-2012 20:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 77
Dołączył: 18-06-2009
Post: #54
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
4Z5KY udostępnił również wersję o której piszesz tj, częstotliwość VFO zawsze wyższa od częstotliwości pośredniej.


Załączone pliki
.rar  HF_synt_570_conv_up.rar (Rozmiar: 13.48 KB / Pobrań: 770)
03-11-2012 8:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-06-2011
Post: #55
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Potwierdzam, ta wersja działa powyżej częstotliwości odbieranej i nie ma problemu z restartem. Dziękuję!
05-11-2012 4:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 195
Dołączył: 02-02-2010
Post: #56
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Wczoraj uruchomiłem syntezę opracowaną przez Siergieja 4Z5KY w oparciu o płytkę, którą zamieścił kol. SP4HKQ. To moja pierwsza synteza na SI570. Wersja układu to LVDS zakupiona w SDR-Kit.
Wykorzystałem gotową płytkę generatora wg Adama SP5FCS,a płytkę sterownika wykonałem przez naświetlanie. Miałem problemy z ustawieniem fusebit i dwa razy zablokowałem procesor, ale w końcu się udało. Synteza działa. Zastosowałem zwykły enkoder jaki miałem pod ręką , ale częstotliwość sama się przestraja. Coś źle podłączyłem. Na wyjściu obciążonym samym częstościomierzem napięcie wacha się zależnie od częstotliwości. Od 1,4V na niskich zakresach, 0,84 na 56MHz i około 0,3V na 120MHz.
Jak poprawie enkoder to obciąże wyjście 50ohm i pomierze jeszcze raz.


Załączone pliki Miniatury
İmage
21-11-2012 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,172
Dołączył: 23-08-2009
Post: #57
RE: Synteza 4Z5KY na Si570

.zip  HF_synt_570_classic_hex.zip (Rozmiar: 15.02 KB / Pobrań: 340)
Tego pliku moim zdaniem zabrakło w pierwszym poście. Linki niestety po jakimś czasie stają się nieaktywne, a kontakt z autorem może się z różnych powodów urwać. Konstrukcja jest zbyt zacna, w związku z tym należy umieścić wszystkie materiały. Bez wsadów nic nie zadziała. Bardzo proszę o umieszcznie wszystkich rzeczy związanych również z innymi ciekawymi konstrukcjami.
08-03-2015 16:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MET Offline
Tomek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 25-02-2015
Post: #58
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Z uwagi że jestem radiowcem typowo analogowcem a nawet lampowcem Wink zadam Wam pewnie głupie pytanie ale cóż.
Czy do tej syntezy powinienem zastosować jakąś konkretną wersje Atmegi w obudowie DIP28W ? Mam np. do wyboru :
ATMEGA 168-20PU, 168PA-PU, 168P-20PU, 168A-PU. Jak dla mnie różnią się jedynie ceną. Coś mi świta że mogą różnić się napięciami i zegarem.

Która będzie pewna w działaniu?
Autor syntezy nie podał konkretnego modelu.

Dzięki za pomoc Rolleyes
09-03-2015 0:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 527
Dołączył: 02-11-2010
Post: #59
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Stosowałem ATMEGA 168-20PU. Powodzenia w budowie, Janusz.
09-03-2015 7:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #60
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
różne stosowałem - 168-20PU i 168PA-PU.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-03-2015 12:45 przez SP1UJB.)
09-03-2015 12:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości