Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza 4Z5KY na Si570
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 505
Dołączył: 02-11-2010
Post: #21
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
I co z tego , że masz Rafale trafa pracujące do 3 GHz. W jaki sposób Twój post ma pomóc kol. Robertowi ?? Dobrze wiemy , że i bez transformatora można wysterować rejestr. A Forum jest po to aby jeden drugiemu pomagał. Pozdrawiam, Janusz.
23-06-2012 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #22
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Rafał zaskoczył mnie twój post. Robert ma problem, wiec myślałem że swoimi postami staramy się mu pomóc. Natomiast ty nie udzielasz żadnych rad, tylko zaczynasz polemikę ze mną( ciekawi mnie po co). Z mojego doświadczenia wynika że trafko ze skręconymi przewodami lepiej przenosi wyższe częstotliwości, wiec takie zaproponowałem. A kondensatory bezindukcyjne to mogą być tantale.
Ja tylko podpowiadam co można zrobić żeby pomóc. I jeśli nawet moja rada jest głupia ale komuś pomoże w rozwiązaniu problemu to sukces, natomiast ty nic nie proponujesz.
23-06-2012 21:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #23
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Witam Kolegów,

dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie zniechęcam się szybko, tylko nie zawsze mam czas na dokładniejsze próby, a swoje wrażenia jedynie opisałem na gorąco. Gdybym się szybko zniechęcał, to pewnie nic bym w życiu nie osiągnął ;-) Syntezy jeszcze absolutnie nie przekreślam. Dalsze prace przewiduję kontynuować w poniedziałek, a wnioskami się z Wami podzielę. Kondensatory użyłem takie jakie miałem pod ręką. Za radą Zdzisława, pewnie zmienię je na takie o małym ESR - mam o tym trochę pojęcia. Zdjęcia dodałem właśnie po to, aby każdy mógł zobaczyć z czego poskładałem mój układ. Poziom i kształt sygnału jest ważny i o tym doskonale wiem. W razie potrzeby zrobię odpowiedni former. Póki co, podłączyłem się "na żywca" i sprawdziłem czy mieszacz w ogóle zaskoczy. 0,6 - 0,7 V jest na obciążeniu 50 Ohm, na dużej impedancji jest 1,2 - 1,4 V - wiem, to też trochę mało. Trafo jest nawinięte tryfilarnie (3 X 5 zwojów) na rdzeniu BN43-2402 i na pewno przenosi równomiernie do 200 MHz.
Januszu, mianem "śrutowania" określiłem terkotanie przy każdym ruchu gałką enkodera na wyższych pasmach. Przyznasz, że to chyba lepsze od określenia "pierdzenie" ;-) Bardzo dziękuję za post Wojtka, który miał podobne problemy do moich i znalazł na nie antidotum. Na pewno zwrócę uwagę na mój enkoder.

Pozdrawiam serdecznie,

Robert SP3RAF
24-06-2012 0:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,055
Dołączył: 29-01-2010
Post: #24
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Bardzo dobrze pamiętam Januszu jak "pomagałeś" Koledze "zjeżdżając" go za zamieszczony wykres. Nie dałeś nic konstruktywnego w swoim poście ja i owszem tak. Zwrócili Ci na to uwagę inni Koledzy, czy to była pomoc? Napisałem żeby nie szukać problemu tam gdzie go nie ma bo patrząc po fotkach nie widzę problemu, który mógł to powodować a wymienionego przez Ciebie Zdzisławie. Znam też Roberta i wiem, że bardzo dużo potrafi -mam sam jego konstrukcję -dzięki Robercie ;-). Rada z poziomem sygnału podana przez Zdzisława jest jak najbardziej słuszna wystarczy dać dowolny wzmacniacz na tranzystorze ustawiając tak punkt pracy by napięcie kolektor emiter wynosiło około 2,5V i obniżając poziom sygnału wejściowego dzielnikiem. Zastosować separację za pomocą kondensatora. Pomiędzy kolektor a bazę dać diodę zapobiegającą nasyceniu tranzystora, dioda Schotky'ego o małej pojemności złącza, w.cz. Katoda do kolektora. Wzmacniacz zasilany z 5V. Rezystor w kolektorze około 470 om. Tranzystor najlepiej impulsowy serii MMBT, 2N2369 itp. Oporniki polaryzujące i kondensator separujący TTL zachować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2012 9:52 przez SQ4AVS.)
24-06-2012 9:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #25
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Mam układ si570 w wersji cmos i "śrutowanie" występowało tak więc, to inna przyczyna.
24-06-2012 10:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,055
Dołączył: 29-01-2010
Post: #26
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Co ile kHz występowało "śrutowanie" na pasmach 3,5 i powiedzmy 28MHz u Ciebie -SP1UJB a u ile u Ciebie Robercie?
24-06-2012 11:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #27
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
"śrutowanie" to taki efekt akustyczny, występujący cały czas ale tylko podczas kręcenia pokrętłem enkodera. Szybkość śrutowania zmienia się, w zależności od szybkości kręcenia "gałką". Stuk syntezy podczas wpisu danych, to zupełnie inna sprawa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2012 11:55 przez SP1UJB.)
24-06-2012 11:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,055
Dołączył: 29-01-2010
Post: #28
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
I wszystko jasne -sposób opisu dźwięku. Czy u Ciebie te śrutowanie było różne na różnych pasmach?
24-06-2012 12:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #29
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Wojtek dokładnie opisał co to jest to nieszczęsne śrutowanie. Nic dodać, nic ująć. Dokładnie, jest to terkotanie słyszalne w głośniku przy poruszeniu gałką podczas strojenia. U mnie do pasma 14 MHz tego nie ma (wyjście syntezy daje wówczas 56 - 57,4 MHz - mnożnik X4). Na paśmie 18 MHz już terkotanie trochę słychać, a na 21 jest jeszcze większe. Natomiast na 25 i 28 MHz jest już bardzo mocne i nie do przyjęcia.

Robert SP3RAF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2012 12:25 przez SP3RAF.)
24-06-2012 12:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1UJB Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 175
Dołączył: 17-01-2012
Post: #30
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
U mnie zaczynało się chyba od 24MHz a przynajmniej tam było już b. głośne. Teraz nie mogę sprawdzić, bo już tego efektu nie mam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2012 12:27 przez SP1UJB.)
24-06-2012 12:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości