Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza 4Z5KY na Si570
SP5MET Offline
Tomek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 25-02-2015
Post: #61
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Dzięki za info. Mam nadzieje iż przebrnę przez część programowania i nie poblokuję stosu uC zanim się uda Dodgy . Jakby co będę szukać najbliższego HAM-sa z tęgą głową. Zgadnij kto jest chyba najbliżej ? Big Grin
Sorki za lekki offtop. Pozdrawiam !
09-03-2015 13:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MET Offline
Tomek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 25-02-2015
Post: #62
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Wybaczcie post pod postem ale inaczej chyba nie mogę, bo opcji edycji nie widzę.

Koledzy podpowiedzcie czy "lagi" na wyświetlaczu syntezy którą uruchomiłem są normalne? Poniżej link do filmu z pracy syntezera. Przy przestrajaniu cyfry na wyświetlaczu pojawiają się jakby z poślizgiem, rozmazane. Jakby segmenty wygaszane i zapalane robiły to z opóźnieniem. Nie wiem czy to będzie dobrze widać na filmie. Na żywo jest nawet bardziej widoczne.

Tak ma być czy coś trzeba poprawić ? Niby nie tragedia ale moze mozna lepiej?

https://youtu.be/iHbCf-BzVK0

Przy 1 uruchomieniu zrobiłem typowy błąd z ustawieniem podzialu czestotliwosci uC podczas programowania i synteza była jeszcze bardziej zamulona ale teraz jest to poprawione juz więc uprzedzam sugestie, to nie to Smile


Pozdrowienia
Tomek
30-03-2015 12:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 19-06-2011
Post: #63
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Witaj,

Moim zdaniem to wina wyświetlacza - sam testowałem różne i jedne chodziły lepiej, inne gorzej. Najlepszy okazał się wyświetlacz VFD ale niestety jest drogi..

Video z wyświetlaczem VFD:

https://www.youtube.com/watch?v=8a_3l3Xk...e=youtu.be

Polecam spróbować z innym wyświetlaczem i dobrać ten, który bedzie najlepiej reagował, tzn bez dużych opóźnień.

Marcin
30-03-2015 20:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MET Offline
Tomek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 25-02-2015
Post: #64
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Koledzy, potrzebuje małej pomocy.

Walczę z Piligrimem którego napędzam z syntezy 4Z5KY na Si570 .

Syntezer ten poprzez złącze J4 (+norm/+rev/+cw) Może sterować załączaniem USB/LSB/CW . Wszystko fajnie działa ale powyżej zakresu 10MHz napięcia na pinach odpowiedzialnych za USB/LSB odwracają się miejscami i np. na pasmie 20m mimo że wyświetla mi się na LCD "USB" to napięcie jest na pinie innym niż poniżej 14 Mhz i mam LSB.

W piligrimie DWradio, tryb USB w pełnym zakresie pracy jest uruchamiany poprzez podanie +8V na chyba 9 nogę jednego z 4052, poprzez złącze na PCB które zwierałem przekaźnikiem sterowanym z syntezy sygnałem z jednej z nóg na J4.

Nie wiem jak to prosto obejść. Pewnie najprościej było by od strony zmian programu ale to nie dla mnie.

Gdyby synteza podawała sygnał w postaci np. "1" dla USB i "0" LSB na jednym pinie i bez zamiany tego w pełnym zakresie pracy to było by bez problemu.

Dzięki za sugestie i pomoc,
Tomek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2015 16:44 przez SP5MET.)
12-04-2015 16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,154
Dołączył: 23-08-2009
Post: #65
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Spróbuj pokombinować z bramkami EX-OR.
12-04-2015 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MET Offline
Tomek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 25-02-2015
Post: #66
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Myślałem już nawet o tym ale to będzie pokręcone ostro. Musiał by być chyba podany 3ci sygnał odwracający 1 i 0 na złączu syntezy, powyżej 10MHz który chciałem pobrać z przełącznika filtru pasmowego 74ls145. Bez tego sama zabawa z pinami da mi co najwyżej odwrócenie działania ale zawsze czy to poniżej czy powyżej 10MHz będzie źle.

Utknąłem na takiej kupie.... :/

Dopisane po pewnym czasie.....

Powstało coś takiego co wklejam poniżej. Programowany Wink odwracacz 1/0 .
Na wejśćie A idzie sygnał z jednego z pinów sterowania USB/LSB z syntezy.
Na wejscie STER. dajemy sygnał z dekodera pasm 74145 biorąc sygnał z wyjść z zakresu f na których odwrocone jest sterowanie USB/LSB, może jeszcze z odwroceniem syg. na jednej bramce bo 74145 pluje zerami. Na wyjściu odwracacza powinienem uzyskać taki efekt że po załączaniu się zakresów powyżej 10 MHZ pójdzie sygnał odwracający sterowanie USB/LSB i to co na wyświetlaczu zacznie się zgadzać z tym co jest. Big Grin

Tomek


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2015 22:26 przez SP5MET.)
12-04-2015 17:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MET Offline
Tomek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 25-02-2015
Post: #67
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Po raz kolejny brak mozliwości edycji i piszę pod własnym postem. Wybaczcie.
Piszę dla informacji innych co by sie nie wkopali w marnowanie czasu jak ja.

Rozwiązaniem problemu który opisywałem tutaj nie jest "odwracacz" na bramkach który tu wkleiłem a inne oprogramowanie które jest na poprzedniej stronie w poście nr 54. Po jego załadowaniu wszystko chodzi jak powinno.

Narobiłem zamieszania a rozwiązanie było bod nosem, niestety dopatrzyłem się dopiero teraz.

Pozdrawiam i dzieki!
13-04-2015 8:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
daaarek Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 19-04-2010
Post: #68
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Witam
koledzy nie działa mi synteza si570 układ w wersji LVDS . napięcie 3.3V ok.
połączenia ok. pomimo tego od pierwszego włączenia zasilania nie wystawia żadnego sygnału na obu wyjściach względem masy oraz względem siebie.
Nie mam podłączonego trafa na wyjściu ale wydaje mi się, że nie jest konieczne, ale może się mylę. proszę o pomoc.
18-10-2017 14:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 420
Dołączył: 30-07-2011
Post: #69
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Witam,

Sprawdź, jaki masz stan na pinie nr 2 w SI570 - OE,

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2017 15:42 przez SQ8MVY.)
18-10-2017 15:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
daaarek Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 19-04-2010
Post: #70
RE: Synteza 4Z5KY na Si570
Witam
Dzięki za pomoc. Okazało się że, sam si570 generował sygnał 100mhz bo taką miał
ustawioną startową fabrycznie a mój oscyloskop tego nie widział (za małe pasmo)
nie działał I2c rezystory w dzielniku dopasowującym poziomy 5V na 3,3v podane na schemacie u mnie nie działały po zmianie wartości I2c zaczeło chodzić.
17-11-2017 10:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości