Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NWT-7 analizator obwodów
SP7CLB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 05-04-2010
Post: #451
RE: NWT-7 analizator obwodów
Witam
Mam NWT500 który gdzieś tam pracował prawidłowo a u mnie od progu problem. Po zainstalowaniu programu i drivera USB podczas konfiguracji mam komunikat: Cant save DDS settings ! Port is closed or the HW is not found.
Mam DELLA i Win7 32bit. Konfigurację ustawiłem taką jaka była na innym komputerze z Win8. Mam NET Frameworka 4.5.2.
Port ustawiłem w konfiguracji taki jaki wskazał mi Menadżer urządzeń (przez włączenie i wyłączenie wtyku USB).
Co to jest to HW ?
Proszę o jakąś wskazówkę.
Krzys'
Radom
06-02-2017 21:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 30-07-2011
Post: #452
RE: NWT-7 analizator obwodów
Witaj,

Podaj proszę na jakim układzie jest zrobiony konwerter UART<->USB. w Twoim NWT500 ? Nie jest to czasem FT232 ?
Pod jakim VID oraz PID w systemie jest widoczny ten interfejs ?

Możliwości może być kilka.

- podany zły numer portu COM w oprogramowaniu od NWT, czyli w systemie pojawi np. pod COM5, a Ty odwołujesz się do np. COM9,
- źle zainstalowane sterowniki,
- jeżeli konwerterem jest podróbka FT232 , to sterownik go zablokował poprzez zmianę PID oraz VID. Tak robą najnowsze sterowniki do tego układu od FTDI.....

Komunikat definitywnie mówi, że soft nie może się dostać do portu COM, bo jest zamknięty lub nie ma go w systemie.....

73 Paweł
06-02-2017 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 05-04-2010
Post: #453
RE: NWT-7 analizator obwodów
Witaj Pawle
Do konfiguracji wprowadzam własciwy port systemowy.
Konwerter to FT232.
Identyfikatory: FTDIBUS\VID_0403+PID_6001+A50285BIA\0000
Muszę chyba ściągnąć jakoś sterownik na którym NWT pracował OK i wpierw starannie ten nieprawidłowy odinstalować.

Pozdrawiam..
Krzys'
06-02-2017 23:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 30-07-2011
Post: #454
RE: NWT-7 analizator obwodów
Witaj,

Więc z tego co podałeś to VID oraz PID jest prawidłowy.
Sprawdź jeszcze programem terminalowym ( np. PUTTY), czy jesteś w stanie otworzyć ten port COM.

Trzeba wykluczyć najpierw problemy z softwarem, sterownikami....

73 Paweł
06-02-2017 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 05-04-2010
Post: #455
RE: NWT-7 analizator obwodów
Witam
Uruchomiłem Putty, jest połączenie przez COM3 w trybie Serial. Zgłasza się
okienko korespondencji, ale nie można tam napisać żadnego znaku.
Powracając do moich poprzednich prób:
Próbowałem na stacjonarnym Dellu w Win7 i na laptopie w WinXP. Rezultat
i komunikaty te same; COM3 jest "widziany" przez program obsługi NWT, ale
nie można przez niego skonfigurować NWT. Komunikat jest Can't save DDS setting. Port is closed or the HW is not found . Jeżeli ustawię inny port to jest komunikat Port COMx nie mogę otworzyć.
Zaznaczam że jeszcze wczoraj na kompie u kolegi program hulał i zrobiliśmy sporo pomiarów.
Może trzeba wyczyścić dokładnie kompa z programu i odinstalować sterownik i zainstalować wszystko ponownie jako administrator?
Próbowałem i tak ale może jeszcze zostały jakieś śmieci po poprzedniej instalacji.
Pozdrawiam
Krzys'
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2017 6:09 przez SP7CLB.)
07-02-2017 6:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 30-07-2011
Post: #456
RE: NWT-7 analizator obwodów
(07-02-2017 6:03)SP7CLB napisał(a):  ...Uruchomiłem Putty, jest połączenie przez COM3 w trybie Serial. Zgłasza się
okienko korespondencji, ale nie można tam napisać żadnego znaku.
Przy wpisywaniu nic się nie wyświetla, bo nie masz echa lokalnego włączonego w PUTTY, a porgram w NWT nie obsługuje echa.

Na rezystorach R53 oraz R52 ( poniżej FT232 są ) powinieneś mieć sygnały RX oraz TX. Musisz sobie sprawdzić, czy jest na nich jakiś przebieg (od strony FT232 a nie od strony procka) przy wpisywaniu czegokolwiek w terminalu.

Można również zewrzeć nóżkę 1 (TX) z nóżką 5 (RX) na FT232,. Wówczas w terminalu wpisując coś powinieneś to samo widzieć w okienku. Jest to takie sprzętowe echo. Sprawdzisz w ten sposób, czy komunikacja prawidłowo działa ( sterowniki, port szeregowy)...

73 Paweł
07-02-2017 11:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 05-04-2010
Post: #457
RE: NWT-7 analizator obwodów
A czy jest możliwe przejście spowrotem na pracę z portem RS ? Widzę odpowiedni konektor, ale w programie brak opcji RS.

Pzdr.
Krzys'
07-02-2017 13:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 30-07-2011
Post: #458
RE: NWT-7 analizator obwodów
Witaj,

FT232 to jest przecież interfejs USB<->UART( rs232 o poziomach ttl).

Jak chcesz podpinać NWT500 porzez RS232 zamiast przez USB to kupujesz/składasz adapter RS232<->UART, odpinasz linie TX oraz RX od układu FT232 i podpinasz te linie do konwertera RS232<->UART. Tylko jaki sens jest tak kombinować ?

Możesz nawet podpiąć moduł Bluetooth do NWT500 i będzie działał zadowalająco.

Podjedź z tym NWT500 do tego kolegi u którego on działał i sprawdź na spokojnie, czy nadal działa ( może uwaliłeś przez przypadek tego NWT i nawet o tym nie wiesz). Jak działa, to szukaj przyczyny po stronie systemu operacyjnego.

Firewall, antywirus, uprawnienia użytkownika do pracy z portem szeregowym.... To wszystko sobie sprawdź

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2017 14:25 przez SQ8MVY.)
07-02-2017 14:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 195
Dołączył: 30-09-2009
Post: #459
RE: NWT-7 analizator obwodów
A na początek weź wywal ten port w Panelu Sterowania i niech się zainstaluje od nowa.
Może masz podrobiony FTDI i zmieniło PIDa (choć z postu 453 wygląda na poprawny).
Ew. może masz na tym samym komputerze jakiegoś linuksa to spróbuj pod nim pogadać,
bo też jest wersja na ten SO.
07-02-2017 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7CLB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 05-04-2010
Post: #460
RE: NWT-7 analizator obwodów
Dzięki Pawle, witaj Krzysztofie.
Wiele razy już próbowałem podmieniać sterownik FTDI, nocka nieprzespana i guzik. Pozostaje jeszcze sprawdzić czy kabel USB OK, przelecieć się do kolegi i ew. Linux. Jakoś nie mogę wersji ang. znaleźć do niego, bo niemieckiego nie lubie. A jak uwalony to na półkę i też się uwalę, bo muszę wreszcie wyspać !!!
Pozdrawiam..
Krzys'
Dziękuję Wam. Odnalazłem przyczynę: zbyt nowoczesny driver FTDI Smile. Wprowadzał blokadę podróbki kości. Odnalazłem
odpowiednio starożytny i już all OK.
Pozdrawiam..
Krzys'
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2017 0:32 przez SP7CLB.)
07-02-2017 15:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości