Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAG-LOOP
3Z9N Offline
Krzysztof 3Z9N
***

Liczba postów: 118
Dołączył: 30-03-2010
Post: #51
RE: MAG-LOOP
Tutaj taki mały przykład, jak na magnetic loop-ie zrobionym z grubego koncentryka, z mocą 5W można zrobić łączność DX-ową (Włochy - Argentyna)...
https://www.youtube.com/watch?v=AD2jsd8ZtDo

Home made SDR-IF, SDR-IQ, Icom IC718, Ant: EFHW 80..10m
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2014 12:28 przez 3Z9N.)
28-11-2014 12:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6COK Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 23-06-2016
Post: #52
RE: MAG-LOOP
Koledzy jaka jest bezpieczna odległość operatora od anteny mag loop przy mocy trx 50W ? Chodzi mi o promieniowanie magnetyczne. Nie mogę znaleźć tej informacji w necie.
24-06-2016 12:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2BPD Offline
Piotr
**

Liczba postów: 55
Dołączył: 07-11-2013
Post: #53
RE: MAG-LOOP
Manual tunera MFJ-935B,

do pobrania tutaj: http://www.mfjenterprises.com/support.ph...d=MFJ-935B.

Na stronach 5 i 6 bezpieczne odległości dla różnych mocy i częstotliwości.

Na stronie 4 ww instrukcji podają, że założyli średnicę przewodnika 4 mm. Jeśli używasz większej średnicy oraz lepszych kontaktów niż MFJ-935B (tam podłącza się pętlę na śruby i nakrętki "motylki"), Twoja antena magnetyczna może mieć większą sprawność, więc popłynie przez nią większy prąd i pole będzie silniejsze.

pozdr.

Piotr, SP2BPD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2016 17:22 przez SP2BPD.)
24-06-2016 17:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TERMOMIKS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 22-10-2017
Post: #54
RE: MAG-LOOP
Witam, zrobiłem pętle 90cm(fi22 miedź), mniejsza około 20cm(fi7miedź), kondensator bezszczotkowy 35pF obracany krokowym. Pętla mała od dużej oddalona 5cm. Słychać mocny szum przy dostrojeniu anteny kondensatorem. Jedyny problem to wysoki swr min.2.5 max ponad 3. Gdzie szukać przyczyny wysokiego Swr? Kondensator nadawczy, wszystkie połączenia solidne, lutowane. Działa w paśmie cb. Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2018 2:16 przez TERMOMIKS.)
02-02-2018 1:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TERMOMIKS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 22-10-2017
Post: #55
RE: MAG-LOOP
Wszystko jest w porządku, odległość pętli ma być minimalna. Wskazówka swr przy dokładnym zestrojeniu nie rusza się. Jestem pozytywnie zaskoczony działaniem anteny w paśmie 27,,28MHz.
21-02-2018 1:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3UQW Offline
SP3UQW

Liczba postów: 5
Dołączył: 02-10-2010
Post: #56
RE: MAG-LOOP
A mógłbys podac szczegóły jaki zastosowałeś silnik, jak sprzęgłeś mechanicznie z kondensatorem., jakies zdjęcia?
03-03-2018 9:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 430
Dołączył: 05-04-2011
Post: #57
RE: MAG-LOOP
A jaki kondensator zastosowaliście? Klasyczny, powietrzny czy też próżniowy?

Pzdr!
05-03-2018 11:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TERMOMIKS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 19
Dołączył: 22-10-2017
Post: #58
RE: MAG-LOOP
Jasne, zdjęcia wstawię. Panowie, kto wie co z instalacją odromową na dachu w przypadku magloopa? Zrobiłem próbną antenę (2zwoje średnica 160cm na 80m), chcę postawić ją na dachu. Jak ją i instalację zabezpieczyć?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2018 17:11 przez TERMOMIKS.)
16-04-2018 17:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości