Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAG-LOOP
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 20-09-2009
Post: #41
RE: MAG-LOOP
Jeśli chodzi o dopasowanie to pozostanę chyba przy mostku gamma. Próby z petlą nie dały mi lepszych wyników, dały gorsze pomimo testowania różnych rodzajów pętli Faraday-a.
Z ciekawostek jakie zauważyłem wynika, że im grubszy przekrój (rozmiar) rurki mostka gamma tym dłuższe ramię mostka dla najlepszego dopasowania. Nie testowałem położenia neutralnego dopasowania co spróbuję wykonać dziś. Na razie prace staną z powodu braku materiału na kondensator. Zastanawiam się nad kondensatorem motylkowym z laminatu. Zaletą może byc mały rozmiar bo przenikalnośc laminatu to gdzieś około 5 ale musze to jeszcze sprawdzić.
L.J.
13-03-2013 8:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 20-09-2009
Post: #42
RE: MAG-LOOP
Zaczynam robić kondensator motylkowy bo dostałem nareszcie blachę mosieżną więc wkrótce pokażę jak wygląda ale przy okazji pomierzyłem oporność czynną anteny metodą techniczną. Ciekawy byłem jak fakt skręcania elementów wpływa na skuteczność działania pętli. W rezonansie anteny jej opornośc składa się właśnie z oporności czynnej promieniowania i oporności pasożytniczych, wśród których największy wkład ma właśnie oporność pętli anteny. Oczywiście im większa oporność promieniowania a mniejsza oporność pętli tym lepiej bo więcej energi zostaje wyemitowane a mniej zamienia się na ciepło w petli.
Moja pętla ma ok. 2.5miliohma oporności. To chyba nieźle choć liczę, że uda się zmniejszyć tą wartość nawet o połowę. Na razie bowiem nie oczyściłem nateny po lutowaniu a widzę, że z powodu wysokiej tempeartury zostały na łączonych elementach resztki użytego do lutowania topnika.
Oczywiście, pomiar takich małych oporności nie daje się zrobić za pomocą automatycznego omomierza gdzie rozdzielczość jest rzędu 0.1 ohma a same przewody pomiarowe mają nawet oporności rzędu pojedynczych omów (ze stykami licząc). Pomiar takich małych oporności można jednak zrobić wspomnianą metodą techniczną. W tym celu należy użyć zasilacza o dość dużym, regulowanym i znanym prądzie, miernika prądu oraz miliwoltomierza. Ja zastosowałem prąd pomiarowy ok. 3.5A (mierzony miernikiem uniwersalnym na zakresie 10A) dołączony w przerwie petli (równolegle do kondensatora). Zamiast kondensatora dołączyłem inny miernik uniwersalny jako woltomierz na zakresie 200 miliwoltów a z prawa Ohma wyliczyłem oporność pętli jako iloraz napięcia na pętli (kilka mV) podzielonego przez prąd w pętli.
Ciekawy jestem czy macie informacje na temat oporności swoich anten (pętli)?
L.J.
21-03-2013 9:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MHI Offline
 
*

Liczba postów: 29
Dołączył: 15-09-2010
Post: #43
RE: MAG-LOOP
Obawiam się, że dla w.cz. efekt naskórkowy zwiększy oporność strat dosyć znacznie ponad wartość zmierzoną przy DC.
23-03-2013 8:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 20-09-2009
Post: #44
RE: MAG-LOOP
Oczywiście, że z częstotliwością przekrój czynny będzie malał ale martwiłem się, że na skręcanych złączach będą większe straty :-(. W każdym razie rura 18mm jest lepsza niż rura 15mm ;-)
Pomierzyłem indukcyjność symetrycznej pętli, wynosi ona ok. 4.25uH.
Zacząłem również montaż kondensatora strojeniowego:

İmage

jest to kondensator typu motylkowego a więc składa się z dwóch kondensatorów połączonych szeregowo poprzez rotor. Takie rozwiązanie ma istotną zaletę, nie ma styków ślizgowych bo połączenie do obu statorów jest stałe a połączenie szeregowe zapewnia ruchomy rotor. Kondensator zbudowany jest z mosiężnych elementów rotora i statora skręconych na śrubach M4 mosięźnymi nakrętkami. Od góry i od dołu kondensatora zastosowałem izolatory z tekstolitu. zamierzam ostatecznie ukryć kondensator w jakiejś plastykowej obudowie.

İmage

Niestety, budowa jest dość żmudna bo należy wyciąć każdy element statora i rotora ręcznie z blachy mosiężnej #0.5mm. Jeden segment to 3 elementy: dwa statora i jeden rotora. Odstęp pomiędzy elektrodami to teoretycznie 3mm (wysokość nakrętki M4) ale ze względu na nierówność kształtek liczę, że odstępy będą co najmniej rzędu 1-1.5mm a więc z napięciem przebicia nie mniejszym niz 3.5kV.

İmage

Na razie udało mi się wykonać 7 segmentów kondensatora (7 elementów rotora i 16 elementów statora). Pojemność kondensatora to 13/53pF. Zrobiłem próbę z odległościami rzędu jednej nakrętki ale nie mogłem utrzymać odległości pomiędzy elementami rotora i statora i musiałem zastosować przekładki izolacyjne wykonane z folii z plastykowej teczki na dokumenty A4. W tych warunkach pojemność wyniosła 13/132pF a więc przekładki dodały nieco do pojemności (epsylon większy od 1) ale pojemność minimalna się nie zmieniła.

İmage

Ostatecznie jeden segment pokazanego kondensatora to ok. 7.5pF na sekcję i prawdopodobnie dorobię jeszcze 2 lub 3 sekcje dochodząc z pojemnością do 68pF a nawet 75pF uzyskując zmienność 13/68pF lub 13/75pF.

İmage

Sprawdę jeszcze jaka zmienność będzie najbardziej odpowiednia a następnie odpowiednio przytnę śruby konstrukcji oraz zabiorę się do montażu napędu rotora za pomocą silnika krokowego. Nieco wcześniej zrobię z blachy mosiężnej #1mm elektrody mocujące kondensator do ramy anteny. Elektrody dolutowane będą do górnego elementu anteny w miejscy gdzie ten element został przecięty a kondensator będzie można do tych elektrod dokręcić lub odkręcić kiedy antena zostanie złożona.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2013 23:12 przez SP6FRE.)
24-03-2013 23:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 20-09-2009
Post: #45
RE: MAG-LOOP
Kondensator jest w zasadzie zrobiony, ma na rotorze 10 elementów i 11 par elementów na statorze. Ostateczna pojemność to 16/70pF a więc ok. 7pF na jeden element rotora. Obrót rotora zapewni silnik krokowy zapewniający dokładność sterownia 360/76/(360/15)=0.0493 stopnia na jeden krok sterowania. Ponieważ pojemność kondensatora zmienia się od minimalnej do maksymalnej dla kąta od 0 do 90 stopni to do wykonania pełnej zmiany trzeba 90/0.0493=1824 kroków a więc dokładność sterowania to 70/1824=ok. 0.0384pF na jeden krok. To dość dokładnie choć zapewne nieliniowość pojemności ten wynik pogorszy. Większym problemem może być jednak luz przekładni o wielkości "na oko" 0.5-1 stopnia ale to będzie można uwzględnić w algorytmie sterowania silnikiem.

İmage

Kondensator, a w zasadzie jego elektrody (blacha mosiężna #1mm) zostaną na stałe połączone z miedzianą rurką anteny przez przylutowanie. Stabilność mocowania poprawią dwa plastykowe uchwyty.
Na razie silnik połączony jest z rotorem metalową tulejka ale zamienię ją na tulejkę plastykową, choć, zgodnie z opisem, przekładnia silnika, poza ostatnim kołem zębatym, które jest metalowe, wykonana jest z nylonu.

İmage

Zanim zlutuję elektrody kondensatora z rurkami muszę jeszcze zrobić z jakiegoś elementu izoalacyjnego rurkę lub pręt łączący rurki miedziane w miejscu dołączenia kondensatora. Na razie obie rurki połączone są "trzpieniem" z papieru.

İmage

Kondensator będzie można odłączyć od swoich elektrod, które będę zlutowane z rurkami anteny. Zastanawiam się nad zastosowaniem dodatkowego jednego lub dwóch kondensatorów o stałej pojemności wykonanego z laminatu dwustronnego i zakładanego pomiędzy kondensator a jego elektrody po to aby podstawowa antena mogła pracować np. w paśmie 7MHz.

İmage

Taki kondensator, dopasowany wielkością do górnego elementu izolacyjnego kondensatora może mieć pojemność rzędu 100pF.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2013 22:35 przez SP6FRE.)
30-03-2013 22:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 483
Dołączył: 20-09-2009
Post: #46
RE: MAG-LOOP
Dorobiłem krótkie łączniki pozwalające na zwiększenie częstotliwości pracy anteny. Ale na początek antena nominalna na 14MHz:

İmage

ta antena ma kształt najbardziej zbliżony do koła.

İmage

antena przestraja się w zakresie od 8.6MHz do 18MHz ale najlepiej pracuje na 14 i 17MHz.

Dla porównania zamieszczam zdjęcie wymiennych łączników decydujących o paśmie:

İmage

dłuższy element ma ok. 70cm a krótszy ok. 7 cm. Oba zakończone są jednakowo: z jednej strony stałym gwintem a z drugiej strony półkolistym łącznikiem i nakrętką.

İmage

antena z krótszym łącznikiem pracuje wyżej ale ma mocno wydłużony w poziomie kształt.

İmage

w tej konfiguracji antena przestraja się w zakresie od 11MHz do 22MHz

İmage

do strojenia anteny (silnika krokowego) użyłem gotowego pilota stosowanego w astronomii do sterowania silnikiem regulacji ostrości wyciągu okularowego teleskopu. Pilot pozwala na pracę z czterema biegami a najwolniejsza prędkość to 1-2 skoków silnika na sekundę.

Pokazane wykresy SWR wykonane zostały dla jedego ustawienia dopasowania gamma. Dobrałem to dopasowanie dla częstotliwości 14MHz. Być może na częstotliwościach gdzie ten SWR jest gorszy będzie można go poprawić zmieniając ustawienie ślizgacza stroika gamma.
Zrobiłem też próbę doprowadzenia mocy ok. 20W do anteny na 14MHz. Okazało się jednak, że stojący w odległości ok. 1m od anteny komputer PC (w metalowej obudowie). resetowany był kiedy tylko do anteny doprowadzana była moc :-(.
W odbiorniku czuć wyraźne strojenie anteny ale niestety, słychać o wiele więcej zakłóceń (trzasków i stuków) niż z w3dzz. Na razie antena stoi w domu ale jak dorobę jakiś stojak, obudowę na kondensator oraz usztywnienie to wystawię ją na zewnątrz i podejmę dalsze próby. Spodziewam się, że w terenie ilość zakłóceń będzie istotnie mniejsza.
L.J.
05-05-2013 21:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MLZ Offline


Liczba postów: 3
Dołączył: 15-08-2013
Post: #47
RE: MAG-LOOP
Witam kolegów i koleżanki,
Dodam więc i moją wersję anteny magnetycznej Smile
Oraz jej pomiary
İmage
İmage

.bmp  12.BMP (Rozmiar: 769.05 KB / Pobrań: 972)

.bmp  15.BMP (Rozmiar: 769.05 KB / Pobrań: 647)

.bmp  17.BMP (Rozmiar: 769.05 KB / Pobrań: 554)

.bmp  20.BMP (Rozmiar: 769.05 KB / Pobrań: 613)

.bmp  40.BMP (Rozmiar: 769.05 KB / Pobrań: 558)

.bmp  80.BMP (Rozmiar: 769.05 KB / Pobrań: 754)

Antena wykonana w ciągu ok. 4 godzin
Początkowo miała być pętla(r=0.5m) jednak zdecydowałem się na takie rozwiązanie, każde z ramion ma 50cm, kondensator unitra 320/380pF. Mała pętla ma ok 17,56cm średnicy Smile
27-08-2013 22:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NYK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 09-10-2011
Post: #48
RE: MAG-LOOP
Czy można zrezygnować z małej pętli sprzęgającej a zamiast tego wpiąć antenę na separator o dużej Rwe?
17-08-2014 10:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #49
RE: MAG-LOOP
polecam kliknąć - jak ludzie rozwiazuja sprzęganie anteny z kablem....

https://www.google.pl/search?q=magnetic+...0&bih=1032

-----------------------
Pozdrawiam Jarek
www.sp3swj.com
17-08-2014 22:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9NLD Offline
Krzysiek
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 30-03-2010
Post: #50
RE: MAG-LOOP
Polecam tę stronę dla wszystkich, którzy upierają się, że Magnetic Loop Antenna ma impedancję rzędu mili omów:
http://www.g0cwt.co.uk/magloops/new_page_5.htm
Oraz ten artykuł:
http://www.nonstopsystems.com/radio/pdf-...ciency.pdf

Ten artykuł Mike Underhill'a jest aż nadto wymowny...
Gdyby taka antena miała takie duże straty jak to niektórzy twierdzą, to powinna się spalić na miejscu, albo rozlutować się od temperatury wywołanej stratami mocy które w niej się odkładają ;-)
Na youtube można pooglądać sobie kilka filmików na których małą mocą robią ludzie łączności ma małych antenach mag-loop i to dx-owe i nie tylko na cw.

Home made SDR-IF, SDR-IQ, Icom IC718, Ant: LW, Inv. V dipol 40, 20, 15 m.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2014 12:59 przez SP9NLD.)
25-11-2014 12:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości