Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #121
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Koledzy co myślicie o wykorzystaniu kostki AD8369 do AGC ?
03-02-2016 18:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,095
Dołączył: 23-08-2009
Post: #122
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Moim zdaniem 3dB to za duży skok regulacji. Lepszy jest np. AD603 lu podobne ze skokiem 1dB, jest dużo gotowych opracowań.
03-02-2016 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9GAC Offline
Sławek
**

Liczba postów: 97
Dołączył: 23-03-2010
Post: #123
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
tylko AD8369 ma jeden plus można sterować go bezpośrednio za pomocą procesora i to w prosty sposób
03-02-2016 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,095
Dołączył: 23-08-2009
Post: #124
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Nie przeglądałem katalogów, ale sądzę że takie ze skokiem 1dB sterowane cyfrowo też są. Może ktoś ma wiedzę i coś napisze?
05-02-2016 8:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 26-09-2012
Post: #125
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Wracając, prace nad moim Fukusiem lekko przyhamowały. To znaczy część audio jest w zasadzie zapięta, z "drobnymi szczegółami". Te szczegóły to dobry i prosty dwupołówkowy detektor do AGC pracujący na audio. Wymagania jakie sobie postawiłem są dość trudne do spełnienia (poza dwópołówkowością chciałbym jeszcze żeby działał od bardzo małych napięć i żeby to był detektor szczytowy - tak aby trzymał napięcie w czasie nadawania - można to zrobić odłączanym mosfetem, wiem). Warunki prostoty i "dobrości" w zasadzie się wykluczają, dlatego poszukiwania i prace badawcze wciąż trwają - znalazłem kilka niezłych rozwiązań a'la superdioda ale szukam dalej - może koledzy coś takiego znaleźli?

Nie będę projektował czterofazowego bo chciałbym aby nie przesadzać z ilością elementów i stopniem komplikacji - choć, jak zaznaczył Henryk, w zasadzie wystarczy dodać przesuwnik 90* i zdublować część prostowniczą Smile
10-02-2016 16:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości