Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,095
Dołączył: 23-08-2009
Post: #51
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Tak wygląda p.cz. z ARW zawieszaną i szybką reakcją na impulsy w wykonaniu kolegów ze wschodu. ARW zrobiono na m.cz. a pomimo tego działa bardzo dobrze.
Wypróbował to jeden z moich znajomych. Musiał dostosować do naszej bazy elementów i pozmieniał niektóre wartości elementów.
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-2015 9:56 przez SP2JQR.)
03-02-2015 9:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 26-09-2012
Post: #52
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
(03-02-2015 8:56)SP9FKP napisał(a):  (...) NB w pasmach krótkofalowych ma raczej ograniczone zastosowanie ale na UKF musi być. Kto słuchał z długą, kręconą Yagi wie o co biega. (...)

No z tym twierdzeniem lekko bym polimeryzował. W lato zakłócenia na 80m bywają mocno uporczywe, i jest to spore wyzwanie dla ucha. Dodatkowo ja mam od siebie 150m do linii wysokiego napięcia, 125kV. Zależy to od pogody, ale słychać na pasmach od lekkiego smażenia (prawie niezauważalnego) do mocnego bzyczenia - kiedy izolatory są oszronione potrafi wręcz walić łuk elektryczny. To też impulsowe, co prawda bardziej o charakterze ciągłym (impulsowo - ciągłe, hi), ale dobrym NB powinny być wycięte.
03-02-2015 15:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #53
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
(03-02-2015 8:56)SP9FKP napisał(a):  ...
Jeśli myśleć o NB (Noise Blanker) ...
...
układ decyzyjny ma być na końcu toru, wzmocnienie musi być małe a pasmo szerokie a to się kłóci z założeniem, że podstawowa selektywność ma być realizowana na początku.
...
...
Automatyka toru decyzyjnego też musi z założenia pracować odmiennie, w zasadzie tak jak dla AM. Dlatego rozsądne wydaje się być zbudowanie drugiego toru p.cz, tylko dla potrzeb NB, z szerokim filtrem i automatyką uśredniającą. Można wykorzystać jakiś scalak dedykowany dla AM. Ale co z bramką?
Tak rozwiązaną automatykę ma trx Kenwood TS180S - raczej stare radio z końca lat siedemdziesiątych. Ma dodatkowy odbiornik "trzasków" pracujący na częstotliwości o ile pamętam ok. 5MHz z możliwością pewnego podstrajania. Odbiornik steruje bramką diodową po kwarcowym filtrze opóźniającym umieszczonym przed filtrem podstawowym toru p.cz.
R.
03-02-2015 18:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 229
Dołączył: 01-03-2012
Post: #54
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
W SP jest napiecie 110 kV, nie mamy 125.
NB na UKF jest praktycznie niepotrzebny - to moge spokojnie stwierdzic jako ten co kreci glownie yagami na 6/2/70.

Pz
03-02-2015 21:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 924
Dołączył: 28-06-2009
Post: #55
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Z faktami się nie polemizuje - na Śląsku, na górce pod Niegowonicami albo Podzamczu można było bez zerkania na antenę stwierdzić w którą stronę patrzy...
Pomysł z kluczowaniem BFO jest kiepski, filtr kwarcowy ma tendencje do "rozciągania" impulsu, dlatego bramka nie powinna być na końcu toru lub filtr musi być odpowiednio szeroki.
04-02-2015 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,095
Dołączył: 23-08-2009
Post: #56
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Z BFO może tak, ale spójrz na schematy TRXów z serii Yes, w jednym z nich kluczowany diodą pojemnościową jest drugi generator w podwójnej przemianie i wytłumia to impuls na kilkadziesiąt decybeli poprzez przerwanie toru odbiornika - zanik heterodyny.
04-02-2015 17:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 26-09-2012
Post: #57
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Jeśli drugim mieszaczem byłby np. FST3253 to on ma nóżkę ^Enable. Taki NB mógłby tam podawać na czas trzasku sygnał wysoki, i po sprawie. No ale to po filtrze kwarcowym, więc też źle.
04-02-2015 17:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,095
Dołączył: 23-08-2009
Post: #58
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Jeśli detektor trzasku będzie przed filtrem to nie ma biedy. Filtr daje opóźnienie i rozmywa impuls, ale wydłużając czas bramkowania można go tak dobrać, że zamknie się w odpowiednim momencie. Najlepiej, gdy filtr jest szeroki, ale przy dokładnym dobraniu czasów i detekcji przed węższym filtrem też będzie to działać. Bramka zamknie się wcześniej nim filtr z opóźnieniem przepuści impuls i nawet śladu po impulsie nie powinno być.
Oczywiście w sygnale będzie "wyrwa" ale bez impulsu.
04-02-2015 18:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,042
Dołączył: 29-01-2010
Post: #59
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
Zrobiłem taki układ na m.cz. w którym filtr opóźniany jest filtrem dolnoprzepustowym w układzie sallen key-a i przełącznik serii 4066.
04-02-2015 18:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,095
Dołączył: 23-08-2009
Post: #60
RE: Automatyczna Regulacja Wzmocnienia
No to pokaż!
04-02-2015 23:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości