Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik VK5JST - problemy z uruchomieniem
EC4AGT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 05-10-2014
Post: #41
RE: Miernik VK5JST - problemy z uruchomieniem
Witam

Podaje adres do zdjec analizatora bo mam watpliwosci odnosnie tego punktu lutowniczego. Czy mam zrobic zworke do masy ? A takze czy te kondensatory to 10 i 100 nF czy tez 2 x 100 nF.

http://www.fotosik.pl/u/Josevoypl/album/2241970

Pozdrawiam



http://www.fotosik.pl/u/Josevoypl/album/2241970
22-09-2015 0:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 24-03-2009
Post: #42
RE: Miernik VK5JST - problemy z uruchomieniem
Czesc,
jestem świeżo po uruchamianiu tego układu i pamietam, ze to jest 100n plus 10n, a ten wątpliwy punkt to masa, tak ze tam ma być przelotka do masy...
Powodzenia.

Witek, SP5TAA.
22-09-2015 7:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 05-10-2014
Post: #43
RE: Miernik VK5JST - problemy z uruchomieniem
Witam

Dziekuje za odpowiedz. Zrobie tak jak napisales. Mam nadzieje ze dzis uda mi sie uruchomic analizator , niewiele mi zostalo aby go ukonczyc. Kiedys juz go zmontowalem ale nie chcial dzialac oscylator . Pare razy wymienilem tranzystory ale nic z tego nie wyszlo. Caly czas na wyswietlaczu pokazywal sie napis ( teraz dokladnie nie pamietam ) NO OSCILATOR.

Pozdrawiam
22-09-2015 10:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 177
Dołączył: 24-03-2009
Post: #44
RE: Miernik VK5JST - problemy z uruchomieniem
Czesc,
mowiac szczerze to wydaje mi sie to dziwne, ze zrezygnowałeś z poprzedniego ukladu...
ostatnio jeden z kolegów podeslal mi swój uklad bo mial problemy z uruchomieniem a ja aby sie przekonać i jednoczesnie aby pokazać, ze to ma działać ,,od pierwszego kopa" postanowiłem ten układ zmontować(mimo tego, ze mam wykonaną pierwotną wersję z przed dziesieciu lat) i było tak jak założono...zadziałał od razu.
w ukladzie oscylatora mam jakieś BF245, jako wtórnik źródłowy BF256 dalej 2N3604 i na końcu 2N2222A...może sie zdarzyć że przy starej wersji 7404 bedziesz miał problem z wyswietlaniem czestotliwosci na LCD mimo, ze oscylator pracuje...robiłem próby z 74HC04 i było ok, natomiast te z seri HCT nie pracowały, ostatecznie siedzą takie jak zalecano, czyli 74LS04 itd...na poczatek ustaw helitryma, tego w układzie ALC(50k) tak aby nap wyjsciowe było maxymalne...dalej to już według opisu...
Jakby co, to pytaj, chetnie sie podzielę swoją niewiedzą...hi.

Witek, SP5TAA
22-09-2015 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 05-10-2014
Post: #45
RE: Miernik VK5JST - problemy z uruchomieniem
Witam

Powracam do tematu analizatora , ktory w koncu udalo mi sie zamiescic w obudowie. Dzieki pomocy Witka SP5TAA udalo sie go uruchomic i teraz koncze czesc mechaniczna tzn zamontowanie w obudowie. Trche bedzie innaczej wyprowadzone gniazdo antentowe ale tak wyszlo. I do zasilania chce zastosowac pakiet Lipol 1000 mA 3 S bo akurat taki miesci sie w obudowie Z 72. Przed ostatecznym montazem chcialbym sie dowiedziec czy nalezy plytke ekranowac , tzn od srodka wylozyc cienka blacha aby zaekranowac. Ja mam do dyspozycji blache mosiezna o roznych grubosciach od 0.1 - 1 mm.
Takze mam pytanie jakiego programu uzyc aby wydrukowac nalepke z opisem na przednia strone.


Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-03-2016 12:56 przez EC4AGT.)
28-03-2016 12:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3PJV Offline
Darek
**

Liczba postów: 61
Dołączył: 08-04-2012
Post: #46
RE: Miernik VK5JST - problemy z uruchomieniem
Mnie tu na forum polecono "Front Panel Designer 4.4 .Fajny, prosty i na szybko i co ciekawe w skali metrycznej.

Darek
28-03-2016 15:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #47
RE: Miernik VK5JST - problemy z uruchomieniem
Witam po długiej przerwie.

Finalnie uruchomiłem miernik na nowej, fabrycznej płytce (moje problemy z uruchomieniem poprzedniego prawdopodobnie wynikały z tego, że zastosowałem potencjometr 20k zamiast 50k do regulacji ALC). Wszystko było dobrze przez dwa dni. Teraz, na zakresie 1,5MHz - 2,5MHz wraz ze zmianą częstotliwości zmienia się wskazanie rezystancji, od około 50ohm na wyższych częstotliwościach, do około 54ohm na niższych. X pozostaje niezmienne. SWR również rośnie, do okolo 1,18. Podejrzewam któryś z kondensatorów w mostku, być może diodę, ale o sugestie proszę kolegów mających większe doświadczenie i znających działanie układu - w którym miejscu szukać. Diody nie były dobierane, od ok 24MHz miałem losowe wskazania zamiast "open circuit".

Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

Marcin
06-07-2016 9:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WIKTG Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 22-02-2010
Post: #48
RE: Miernik VK5JST - problemy z uruchomieniem
1. Potencjometr do regulacji ALC, czy to 50k, czy też 20 lub 10k nie gra na skrzypcach, jednakże by być pewnym, że to nie ta sprawa, to można wlutować 30 lub -33k za opornik 27k, który z częścią oporności p-rka i kondensatorem 470 nF kształtuje w jakiejś części ch-kę dynamiczną pętli sprzężenia zwrotnego i wtedy opóźnienie wprowadzone w tej części będzie podobne (i tak tutaj ta stała czasowa nic prawie nie znaczy, gdyż decydujące znaczenie ma stała czasowa w obwodzie bramki tranzystora BS170 - 1M||1M i 1uF- przynajmniej o rząd większa).
2. Zasadniczą przyczyną powyższego zachowania może być zniekształcenie sygnału na wyjściu analizatora spowodowane (wg kolejności przypadłości):
- "za dużą efektywnością" sprzężenia zwrotnego, co powoduje niestabilność amplitudy wygnału wyjściowego,
- jak wyżej, lecz sprzężenie tak silne, że oscylacje zostają zerwane i na nowo się pojawiają,
powyższe można spróbować wyeliminować poprzez dołączenie do dławika odpowiadającego za dany zakres generowanej częstotliwości,
dla najniźszego zakresu 5k (dławik 100uH równolegle z wymienionym opornikiem), dla pozostałych indukcyjności w granicach 10k
- zły punkt pracy wzmacniacza wyjściowego (pomiar napięcia stałego na wyjściu powinien być w przedziale 7V-7,5V),
- diody w na wyjściu mające niejednakową sprawność detekcji napięcia w funkcji częstotliwości (raczej objawia się to dla f większych od 20Mhz).
- oczywiście inne przypadłości też mogą mieć miejsca (np. wymienione przez Kolegę kondensatory, czy rezystory, ewentualnie "puścił" lut, czy niedolutowana dioda waraktorowa dostrajająca).
Dwa pierwsze wymienione przypadki najlepiej sprawdzić przy pomocy oscyloskopu mierząc wygnał na obciążeniu.
3. Sprawa komunikatu "open circuit". Wartość f powyżej której nie jest on wyświetlany zależy przede wszystkim od jakości gniazda UC_1.
Gdy jest ono niepodłączone, to komunikat o otwartym wyjściu bywa wyświetlany do 60-70 MHz, natomiast przy podlutowaniu gniazda może wartość tej częstotliwości spaść i do 14 MHz (przy porządnych gniazdach jest to zazwyczaj wartość 26-35MHz.
Drugim przyczynkiem jest prąd zerowy diod, jeśli jest on mały, to komunikat przestaje się pojawiać dla mniejszych wartości f!!!
Wynika to z faktu, że ten prąd składa się na polaryzację baz tranzystorów (pnp) na wejściu wzmacniaczy operacyjnych LM324.
Przy pomiarach z obciążeniem, szczególnie w okolicy 50R moment zaprzestania wyświetlenia komunikatu "open circuit"nie ma znaczenia, bo gniazdo jest integralną częścią linii długiej (no chyba, że oporność falowa gniazda mocno odbiega od wartości Zf=50R).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2016 20:41 przez WIKTG.)
06-07-2016 20:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości