Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik OZ2CPU
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #21
RE: Miernik OZ2CPU
RFsim pokazuje przy tych wartościach -34dB
29-01-2015 20:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 190
Dołączył: 02-02-2010
Post: #22
RE: Miernik OZ2CPU
Zbudowałem miernik OZ2CPU i mam problem z enkoderem. Nie działa przełączanie w dół , w górę działa dobrze. Sprawdziłem wszystkie połączenia, napięcia. Wymieniłem procesor z 876A na 876, ale bez rezultatu. Wgrany soft 104 ze strony autora. Może ktoś spotkał się z takim problemem, lub naprowadzi gdzie błąd.
13-10-2016 12:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 155
Dołączył: 08-03-2010
Post: #23
RE: Miernik OZ2CPU
Jedną nogą impulsujesz, drugą przełączasz góra dół.
Nie każdy impulsator to potrafi.
Popróbuj na przyciskach.

http://sq8aqx.blogspot.com/
13-10-2016 13:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,074
Dołączył: 29-01-2010
Post: #24
RE: Miernik OZ2CPU
Kojarzę coś podobnego źle podłączony impulsator
13-10-2016 18:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 190
Dołączył: 02-02-2010
Post: #25
RE: Miernik OZ2CPU
To nie jest wina impulsatora, zwieranie pinów do masy bez impulsatora tez nie działa. Działa tylko w górę. Na obu pinach z procesora jest 5V. Pozostałe przyciski działają normalnie. Procesor programuję w fabrycznym programatorze i przechodzi weryfikację. Zostają jeszcze bity konfiguracyjne, ale ustawiam zgodnie z tabelą ze strony autora.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2016 22:56 przez SP6LTP.)
13-10-2016 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 190
Dołączył: 02-02-2010
Post: #26
RE: Miernik OZ2CPU
Dzięki koledze Robertowi SQ8AQX , który wyjaśnił zasadę przełączania problem został rozwiązany. Symulacja przez zwieranie pęsetą potwierdziła poprawne działanie .Dobrany odpowiedni enkoder działa prawidłowo.
Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne uwagi.
22-10-2016 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 129
Dołączył: 09-12-2010
Post: #27
RE: Miernik OZ2CPU
A podzielisz się informacja jaki enkoder zastosowałeś? Też składam ten miernik i czeka mnie zakup enkodera.
23-10-2016 6:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VNM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 77
Dołączył: 18-06-2009
Post: #28
RE: Miernik OZ2CPU
(31-12-2011 13:22)SQ8Z napisał(a):  ...Po uruchomieniu jego dokladnosc to +/- 1dBm ;-) i owszem mozna go skalibrowac ale nie metodmi kalibratorow wykonanych na kolanie w domu ;-).
Bede niebawem swoj OZ2CPU przekladal do mniejszej puszki i wtedy pozwole sobie uzupelnic ten watek, na razie wykonanie z 2007 roku ;

vy 73!
Krzysztof Sip
SQ8Z

Kolego Krzysztofie, przepraszam za wyrwanie "do tablicy", po prostu mam na finiszu ten miernik i szukając przydatnych informacji odgrzebałem niniejszy wątek i znalazłem Twój wpis.
Napisz coś więcej o kalibracji miernika i ewentualnie uzupełnij wątek (zgodnie z obietnicą) Blush.

VY 73! Jerzy SP9VNM
04-01-2018 14:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 13-07-2009
Post: #29
RE: Miernik OZ2CPU
http://www.mikrofale.net/OZ2CPU_MW/elektor_02a016.pdf
Na 7 stronie jest opisana kalibracja .

Sprzedam sprzęt pomiarowy:elektroda
ATT ,ZPFM4E
05-01-2018 10:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości