Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik OZ2CPU
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #1
Miernik OZ2CPU
Zmontowałem miernik OZ2CPU i należałoby go jakoś skalibrować. Nie mam dostępu do wzorcowego żródła sygnału ani do profesjonalngo miernika mocy. Jako źródło sygnału mam NWT7, dekadę tłumików.

Czy dokładność detektora NWT7 jest wystarczająca?
Czy jest jakaś prosta metoda na zasadzie pomiaru napięcia stałego np multimetrem?
Inne propozycje ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2010 10:57 przez HM_DIPOL.)
12-06-2010 10:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,023
Dołączył: 29-01-2010
Post: #2
RE: Miernik OZ2CPU
Metoda termiczna poszukaj w starych krótkofalowcach polskich miernika mocy DJ6EP dokładność kalibracji na poziomie paru procent. To są numery już z kolorowymi okładkami. Jest też opis w necie.
12-06-2010 12:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #3
RE: Miernik OZ2CPU
0 dB to 2V napięcia na 4 nodze AD8307 w NWT-7. Możesz tłumikami kombinować aby uzyskać taką wartość później podać ten sygnał na wejście miernika mocy.
Programowałeś tym nowszym softem?
Miernik kalibruje się na kilku częstotliwościach.
Dołączam fotki mojej wersji PCB.
Pozdrawiam Marek SQ7HJB


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
12-06-2010 13:52
Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #4
RE: Miernik OZ2CPU
http://sp-hm.pl/thread-340-post-2647.html

pozdrowienia
Artur sp2qca
13-06-2010 2:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #5
RE: Miernik OZ2CPU
Koledzy, dziękuję za kilka wskazówek. Zastanawiam się nad wykonaniem tego kalibratora z dwoma wyjściami. To by było najszybsze i być może wystarczająco skuteczne. Jakieś inne metody, propozycje ?
Pozdrawiam
14-06-2010 19:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #6
RE: Miernik OZ2CPU
Witam, tak sobie z nudow po forum spaceruje i po raz kolejny widze watek w dziale technicznym , gdzie koledzy pogadali o duchach..
pisza o mierniku OZ2CPU wypadaloby podac linki
do autora:

http://webx.dk/oz2cpu/radios/miliwatt.htm

nie bylo by tez w 2010 roku podac link do kogos jkto jako pierwszy opublikowal to po raz pierwszy na lamach polskojezycznych www.. ;-)

http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/OZ2CPU_MW/OZ...tmeter.htm

tym bardziej ze i po polsku i troszke szerzej , uwzgledniajac komunikacje z PC i pokazujac prototypowe wykonanie na foto ;-)
to tak gwoli scislosci i "podania na tacy" bezposredniego dostepu.
Miernik wart jest wykonania i bardzo przydatny.
Po uruchomieniu jego dokladnosc to +/- 1dBm ;-) i o wszem mozna go skalibrowac ale nie metodmi kalibratorow wykonanych na kolanie w domu ;-).
Bede niebawem swoj OZ2CPU przekladal do mniejszej puszki i wtedy pozwole sobie uzupelnic ten watek, na razie wykonanie z 2007 roku ;

İmage

vy 73!
Krzysztof Sip
SQ8Z
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2011 13:22 przez SQ8Z.)
31-12-2011 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #7
RE: Miernik OZ2CPU
Witam,

Jaką rezystancję macie na wejściu tego miernika? Wykonana prze zemnie sonda nie ma dokładnie 50 OM dla DC.
23-02-2012 1:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #8
RE: Miernik OZ2CPU
hmm to wyglada tak:
http://webx.dk/oz2cpu/radios/miliwatt.htm
rezystor R15 to 6x200 ohm
rezystor R16 to 6x100 ohm

na padajacej bateryjce w Metex M-3669D
pokazuje 45, 2 ohm na DC
;-)
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
( na wylaczonym mierniku OZ2CPU)
23-02-2012 3:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #9
RE: Miernik OZ2CPU
Witam,

Moje pytanie nie dotyczy akurat w/w miernika, ale czegoś bardzo podobnego.
Otóż, planuje wykorzystać taki miernik do pomiarów napiec wcz w układzie. Niestety wszystkie tego typu mierniki są projektowane na impedancje 50ohm, co utrudnia prace, jeśli chce się pomierzyć np. napięcie VFO na wejściu NE612, w pracującym układzie, żeby ustawić je na odpowiednim poziomie. Idealnym rozwiązaniem byłaby sonda o dużej impedancji, przekładni 1:1 i wyjściu 50ohm, którą po prostu można byłoby "przytknąć" w odpowiednie miejsce i zmierzyć napięcie (np. miernikiem OZ2CPU).

Czy sonda oscyloskopowa 1:1, o odpowiednim pasmie przenoszenia dałaby radę spełnić to zadanie? Czy może Koledzy mają jakieś inne pomysły / schematy?

Pozdrawiam,
Marcin
08-08-2012 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #10
RE: Miernik OZ2CPU
Witam Kolegów,

Uruchomiłem dzisiaj ten miernik, ale mam mały problem. Po naciśnięciu przycisku MENU miernik się wiesza i muszę go wyłączyć i włączyć ponownie, żeby znów zaczął mierzyć. Drugi przycisk działa prawidłowo, również enkoder działa OK. Przelutowałem oporniki 1kohm z płytki z przełącznikami w pobliże nóg procesora, ale problem nadal występuje. Po naciśnięciu przycisku MENU miernik zatrzymuje co było aktualnie na wyświetlaczu i nie reaguje aż do ponownego włączenia zasilania. Wsad ze strony Jarka SWJ. Jakieś pomysły?

Dziękuję za pomoc.

Marcin

Problem rozwiązany. Pomogła zmiana wsadu na nowszy, ze strony OZ2CPU.


Marcin


(08-08-2012 20:29)SQ7GVU napisał(a):  Witam,

Moje pytanie nie dotyczy akurat w/w miernika, ale czegoś bardzo podobnego.
Otóż, planuje wykorzystać taki miernik do pomiarów napiec wcz w układzie. Niestety wszystkie tego typu mierniki są projektowane na impedancje 50ohm, co utrudnia prace, jeśli chce się pomierzyć np. napięcie VFO na wejściu NE612, w pracującym układzie, żeby ustawić je na odpowiednim poziomie. Idealnym rozwiązaniem byłaby sonda o dużej impedancji, przekładni 1:1 i wyjściu 50ohm, którą po prostu można byłoby "przytknąć" w odpowiednie miejsce i zmierzyć napięcie (np. miernikiem OZ2CPU).

Czy sonda oscyloskopowa 1:1, o odpowiednim pasmie przenoszenia dałaby radę spełnić to zadanie? Czy może Koledzy mają jakieś inne pomysły / schematy?

Pozdrawiam,
Marcin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2012 12:56 przez SQ7GVU.)
27-10-2012 12:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości