Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik OZ2CPU
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #11
RE: Miernik OZ2CPU
(08-08-2012 20:29)SQ7GVU napisał(a):  Witam,

Moje pytanie nie dotyczy akurat w/w miernika, ale czegoś bardzo podobnego.
Otóż, planuje wykorzystać taki miernik do pomiarów napiec wcz w układzie. Niestety wszystkie tego typu mierniki są projektowane na impedancje 50ohm, co utrudnia prace, jeśli chce się pomierzyć np. napięcie VFO na wejściu NE612, w pracującym układzie, żeby ustawić je na odpowiednim poziomie. Idealnym rozwiązaniem byłaby sonda o dużej impedancji, przekładni 1:1 i wyjściu 50ohm, którą po prostu można byłoby "przytknąć" w odpowiednie miejsce i zmierzyć napięcie (np. miernikiem OZ2CPU).

Czy sonda oscyloskopowa 1:1, o odpowiednim pasmie przenoszenia dałaby radę spełnić to zadanie? Czy może Koledzy mają jakieś inne pomysły / schematy?

Pozdrawiam,
Marcin

Spróbuj wykorzystać program RFSim używając narzędzia "match" na rezystorach smd lub bezindukcyjnych. Oczywiście trzeba uwzględnić tłumienie tego układu dopasowującego.
Nie jestem "super" ekspertem ale zrobił bym to tak: Dowiedział bym się jaka jest impedancja ne612. Wykonał bym dopasowanie z tej impedancji na impedancję 50 om. Odłączył bym VFO od ne612 i podłączył do układu dopasowującego. Wykonał pomiar uwzględniając tłumienie dopasowania.

Może ktoś doradzi prostszą metodę?
27-10-2012 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Online
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #12
RE: Miernik OZ2CPU
Witaj,

Znam tę metodę. Mnie chodzi raczej o rodzaj sondy, którą można mierzyć napięcia w pracującym układzie, nie zmieniając dopasowania impedancji, co oczywiście implikuje sondę o wysokiej impedancji wejściowej.

Coś takiego: http://www.qrz.lt/ly2bok/Rusian%20varian...%20MHZ.htm

tam, na dole strony jest schemat sondy do NWT-7, ale jest to sonda o impedancji 50ohm, czyli nadaje się do pomiarów w układach o impedancji 50ohm. I to też nie w pracującym układzie tylko "zamiast" (np. pomiar napięcia wyjściowego vfo o impedancji 50ohm, ale odłączonego od mieszacza).

Chodzi głównie o to, że czasem płytka drukowana jest tak zrobiona, że problematycznym jest odłączanie obciążenia i podłączanie w to miejsce miernika, żeby zmierzyć napięcie w.cz.

Pozdrawiam,
Marcin
27-10-2012 21:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #13
RE: Miernik OZ2CPU
(27-10-2012 21:50)SQ7GVU napisał(a):  Witaj,

Znam tę metodę. Mnie chodzi raczej o rodzaj sondy, którą można mierzyć napięcia w pracującym układzie, nie zmieniając dopasowania impedancji, co oczywiście implikuje sondę o wysokiej impedancji wejściowej.

Coś takiego: http://www.qrz.lt/ly2bok/Rusian%20varian...%20MHZ.htm

tam, na dole strony jest schemat sondy do NWT-7, ale jest to sonda o impedancji 50ohm, czyli nadaje się do pomiarów w układach o impedancji 50ohm. I to też nie w pracującym układzie tylko "zamiast" (np. pomiar napięcia wyjściowego vfo o impedancji 50ohm, ale odłączonego od mieszacza).

Chodzi głównie o to, że czasem płytka drukowana jest tak zrobiona, że problematycznym jest odłączanie obciążenia i podłączanie w to miejsce miernika, żeby zmierzyć napięcie w.cz.

Pozdrawiam,
Marcin

Może coś takiego się przyda?
Sonda aktywna
Miernik dobroci wraz z sondą
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2012 12:10 przez ORINOCO.)
28-10-2012 11:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3SIG Offline
Wojtek
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 08-10-2010
Post: #14
RE: Miernik OZ2CPU
Nie mogę sobie dać rady z zaprogramowaniem kontrolera. Jak sobie z tym poradziliście? Próbowałem kilkoma programatorami Winpicem i Iceprogiem- bez efektu.
14-06-2013 8:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7OVV Offline
Kuba
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 01-07-2010
Post: #15
RE: Miernik OZ2CPU
(14-06-2013 8:40)SQ3SIG napisał(a):  Nie mogę sobie dać rady z zaprogramowaniem kontrolera. Jak sobie z tym poradziliście? Próbowałem kilkoma programatorami Winpicem i Iceprogiem- bez efektu.
Zdarzają się serie PIC'ków, które wymagają deczko większego napięcia do programowania. Pytanie o programator sprzętowy. Jaki używałeś? Jeśli na jakiejś przejściówce USB/RS to zwykle jest porażka.

Pozdrówka
Kuba
19-08-2013 17:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Online
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #16
RE: Miernik OZ2CPU
Witam,

Mam problem z kalibrcją miernika wg OZ2CPU. Po wgraniu softu do procesora (wersja 104 final) podłączyłem generator +10dBm przez tłumik -3dB (generator pracuje w analizatorze widna, POS-300, katalogowo +10dBm), miernik jednak pokazuje +23dBm. Nie da się skalibrować do 0dBm, ponieważ dostaję komunikat, że sygnał jest spoza zakresu (-20dBm - +10dBm). Podłączyłem inny generator i mierząc napięcie DC na wyjściu AD8307 (2.11V) ustaliłem sygnał na poziomie około 0dBm. Miernik nadal pokazuje ponad 20dBm. Czy to jest błąd w sofcie, czy może inna przyczyna? Zanim skontaktuję się z autorem, chciałem zapytać, czy ktoś miał podobny problem.

Pozdrawiam,
Marcin
AKTUALIZACJA: Okazało się, że sonda którą miałem podłączoną do miernika była wykonana wg schematu od innego miernika. Po wykonaniu sondy dokładnie wg opisu OZ2CPU (bądź Jarka SP2SWJ) miernik zaczął pokazywać sensowne wartości. Nadal wymaga kalibracji, ale wg mnie pokazuje z błędem nie większym niż 2dB.

Marcin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2015 11:22 przez SQ7GVU.)
23-01-2015 9:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #17
RE: Miernik OZ2CPU
Witam,

uruchomiłem miernik oz2cpu z kitu foxdelta http://www.foxdelta.com/products/swr/pm3/pm3.pdf

Na schemacie sondy był błąd bo 3x 100 ohm do masy, ja dałem 6x 100ohm.

Wgrałem najnowszy soft ze strony oz2cpu.

Zrobiłem tłumik -40dB wg 3z6AEF dając 3x 820 ohm oraz 1x 51ohm

Ustawiłem w oprogramowaniu odpowiedni tłumik i ustawiłem w radiu KF moc 5W

Miernik pokazuje mi 50W. Co robię źle ?
28-01-2015 21:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #18
RE: Miernik OZ2CPU
(28-01-2015 21:35)SQ5IZX napisał(a):  Witam,

uruchomiłem miernik oz2cpu z kitu foxdelta http://www.foxdelta.com/products/swr/pm3/pm3.pdf

Na schemacie sondy był błąd bo 3x 100 ohm do masy, ja dałem 6x 100ohm.

Wgrałem najnowszy soft ze strony oz2cpu.

Zrobiłem tłumik -40dB wg 3z6AEF dając 3x 820 ohm oraz 1x 51ohm

Ustawiłem w oprogramowaniu odpowiedni tłumik i ustawiłem w radiu KF moc 5W

Miernik pokazuje mi 50W. Co robię źle ?

Podłącz tłumik -40dB, wyłącz w menu tłumik, podaj 5W i napisz ile masz dBm na wyświetlaczu.
29-01-2015 20:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5IZX Offline
Janusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 23-06-2009
Post: #19
RE: Miernik OZ2CPU
Cytat:Podłącz tłumik -40dB, wyłącz w menu tłumik, podaj 5W i napisz ile masz dBm na wyświetlaczu.

5,25mW
+7,02dBm
0,512V

Właśnie zatrybiłem i wrzuciłem te dane w kalkulator mini db calc i wyszło że mam tłumik -29.79dB






73 Janusz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2015 20:10 przez SQ5IZX.)
29-01-2015 20:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ORINOCO Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 01-01-2011
Post: #20
RE: Miernik OZ2CPU
Jeśli jest to tłumik własnej produkcji to umieść jego schemat w programie RFSim99 i sprawdź czy się zgadza tłumienie.

Polecam upewnić się, że sam miernik (bez tłumika) wskazuje prawidłowo. Porównanie można wykonać np. z oscyloskopem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2015 20:51 przez ORINOCO.)
29-01-2015 20:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości