Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 860
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1
Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
Zadano mi takie pytanie. Da się ?

73 JERZY SQ9RFC
21-08-2018 19:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 347
Dołączył: 23-03-2010
Post: #2
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
Pewnie że się da, rdzeń jak każdy inny, jest okrągły i ma dziurkę, łatwo się nawija drut. Tylko nie wiadomo co to za balun Ci wyjdzie. Najlepiej to nawiń 10 zwojów i zmierz indukcyjność takiej cewki a wynik pomnóż przez 10, wtedy otrzymany wynik powie Ci jaki jest AL tego rdzenia. Z taką wiedzą będziesz już wiedział co zrobić.
Do spotkania w Burzeninie!
Rysio!
21-08-2018 20:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 605
Dołączył: 26-09-2012
Post: #3
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
No i dla pewności dla dwóch częstotliwości, np 1MHz i 15MHz Smile

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
21-08-2018 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 860
Dołączył: 02-07-2010
Post: #4
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
To, to ja wiem, raczej szukam kogoś kto zrobił i mu działa, albo nie.
Do Burzenina przywiozę fajną zabawkę HM - założę się, że przez trzy dni i trzy noce się nie znudzi :-)
A przy okazji - szukam kogoś kto ściągnie CADENCE ORCAD LITE, zainstaluje i sprawdzi czy mu biblioteki futprintów chodzą ...

73 JERZY SQ9RFC
22-08-2018 22:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości