Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 865
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1
Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
Zadano mi takie pytanie. Da się ?

73 JERZY SQ9RFC
21-08-2018 19:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 353
Dołączył: 23-03-2010
Post: #2
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
Pewnie że się da, rdzeń jak każdy inny, jest okrągły i ma dziurkę, łatwo się nawija drut. Tylko nie wiadomo co to za balun Ci wyjdzie. Najlepiej to nawiń 10 zwojów i zmierz indukcyjność takiej cewki a wynik pomnóż przez 10, wtedy otrzymany wynik powie Ci jaki jest AL tego rdzenia. Z taką wiedzą będziesz już wiedział co zrobić.
Do spotkania w Burzeninie!
Rysio!
21-08-2018 20:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 26-09-2012
Post: #3
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
No i dla pewności dla dwóch częstotliwości, np 1MHz i 15MHz Smile

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
21-08-2018 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 865
Dołączył: 02-07-2010
Post: #4
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
To, to ja wiem, raczej szukam kogoś kto zrobił i mu działa, albo nie.
Do Burzenina przywiozę fajną zabawkę HM - założę się, że przez trzy dni i trzy noce się nie znudzi :-)
A przy okazji - szukam kogoś kto ściągnie CADENCE ORCAD LITE, zainstaluje i sprawdzi czy mu biblioteki futprintów chodzą ...

73 JERZY SQ9RFC
22-08-2018 22:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 30-09-2013
Post: #5
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
Ja robiłem i działało. Tylko na dość dużym rdzeniu z serwerowego zasilacza. Żółty nawinąłem 1:4 i podłaczyłem na wejściu 50 Omów potem na wyjściu 200 Omów z dwóch oporników od R118. Przenosi pięknie od 3,5 do 28. Ale... ma swoje "widzimisię" bo najlepiej pracował podczas prób na 14 Mcs. Choć być moze to nie za dobre strojenie mojego lampowca jest winne. No ale rdzenie te żólte daja jak to sie mówi radę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2018 14:05 przez SP3SUZ.)
21-10-2018 14:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 09-03-2013
Post: #6
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
SP3SUZ

a czy próbowałeś wykorzystać do celów antenowych innych rdzeni z zasilaczy serwerowych?
Mam kilka takich o średnicy zewnętrznej ok. 5cm w różnych kolorach.
21-10-2018 20:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 30-09-2013
Post: #7
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
Nie. Ja tylko miałem żółty ale... biały to typowy na 137 kHz maksymalnie bo to jest naprawdę konkretny dławik. Co do zielonego... trzeba by sprawdzić. Nawiń dwa razy dziesięć zwojów i połacz go w 1:4 podobnie zrób z żółtym i porównaj. Bedziesz wiedział co i jak. Żólty chodzi a jak najpierw zmierzysz na zółtym i porównasz z zielonym to będziesz wiedzał więcej ode mnie - hi. Ale podziel sie tą wiedzą ! Powodzenia!
22-10-2018 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 09-03-2013
Post: #8
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
Mam niebieskie, czarne i czerwone. Niebieskie są oznaczone i pracują do kilkuset kHz(o ile dobrze pamiętam), pozostałe bez oznaczeń. Jak znajdę chwilę po nawijam trochę drutu Smile .
Znalazłem dane do niebieskiego to: ARNOLD MS-157060-2 i pracuje do 500 kHz.
link do danych https://www.tme.eu/pl/Document/784b313cc...MS-157.pdf
czarny to: 77083A7 link do danych: https://www.mag-inc.com/Media/Magnetics/...7083A7.pdf
Czerwonego nie znalazłem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2018 12:36 przez SP9VEY.)
22-10-2018 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 30-09-2013
Post: #9
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
Czerwone podobnych kształtów znalazłem w RX Redifon 551 A . Mogą czasem sprawić niespodzianke i zapracować do 50 MHz nawet... Trzeba tymbardziej to sprawdzić.
27-10-2018 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 09-03-2013
Post: #10
RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ...
Nawinąłem baloon 1:4 na czerwonym rdzeniu o średnicy 4,7 cm.
SWR od 7 do 25 MHz lekko poniżej 1,5. Rośnie dość łagodnie do 4,8 przy 65 MHz.
Przyznam nie przykładałem się zbytnio do nawinięcia (użyłem krosówki telefonicznej) i zwykłego rezystora 200 Ohm.

Z wynosi dla :
7,0 MHz 51,5 +22,2j
14 MHz 56,6 +18,1j
25 MHz 59.0 +21,5j
65 MHz 890,5 +109,7j

Znaleziony czarny rdzeń na wiązce przewodów wychodzących z zasilacza kompa średnicy 3,2 cm
Ten sam zestaw pomiarowy
SWR od 1,05 do 2,25 dla częstotliwości od 3 do 65 MHz

Z wynosi dla :
3 MHz 53,5 +2,1j
14 MHz 54,2 +6,2j
25 MHz 55,3 +11,0j
65 MHz 70,1 +44,9j

Sam rezystor 200Ohm SWR od 4,3 do 4,7
Z wynosi dla :
3 MHz 217 -12,2j
25 MHz 176,6 -83,9j
25 MHz 177 -84,0j
65 MHz 84 -105j

Dalej będę polował na różne rdzenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2018 16:18 przez SP9VEY.)
11-11-2018 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości