HomeMade
Balun na żółtym rdzeniu z PC ... - Wersja do druku

+- HomeMade (http://sp-hm.pl)
+-- Dział: Technika Antenowa (/forum-47.html)
+--- Dział: Akcesoria antenowe (/forum-51.html)
+--- Wątek: Balun na żółtym rdzeniu z PC ... (/thread-3424.html)



Balun na żółtym rdzeniu z PC ... - SQ9RFC - 21-08-2018 19:37

Zadano mi takie pytanie. Da się ?


RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ... - SP6IFN - 21-08-2018 20:52

Pewnie że się da, rdzeń jak każdy inny, jest okrągły i ma dziurkę, łatwo się nawija drut. Tylko nie wiadomo co to za balun Ci wyjdzie. Najlepiej to nawiń 10 zwojów i zmierz indukcyjność takiej cewki a wynik pomnóż przez 10, wtedy otrzymany wynik powie Ci jaki jest AL tego rdzenia. Z taką wiedzą będziesz już wiedział co zrobić.
Do spotkania w Burzeninie!
Rysio!


RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ... - SQ5KVS - 21-08-2018 23:12

No i dla pewności dla dwóch częstotliwości, np 1MHz i 15MHz Smile


RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ... - SQ9RFC - 22-08-2018 22:04

To, to ja wiem, raczej szukam kogoś kto zrobił i mu działa, albo nie.
Do Burzenina przywiozę fajną zabawkę HM - założę się, że przez trzy dni i trzy noce się nie znudzi :-)
A przy okazji - szukam kogoś kto ściągnie CADENCE ORCAD LITE, zainstaluje i sprawdzi czy mu biblioteki futprintów chodzą ...


RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ... - SP3SUZ - 21-10-2018 14:04

Ja robiłem i działało. Tylko na dość dużym rdzeniu z serwerowego zasilacza. Żółty nawinąłem 1:4 i podłaczyłem na wejściu 50 Omów potem na wyjściu 200 Omów z dwóch oporników od R118. Przenosi pięknie od 3,5 do 28. Ale... ma swoje "widzimisię" bo najlepiej pracował podczas prób na 14 Mcs. Choć być moze to nie za dobre strojenie mojego lampowca jest winne. No ale rdzenie te żólte daja jak to sie mówi radę.


RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ... - SP9VEY - 21-10-2018 20:36

SP3SUZ

a czy próbowałeś wykorzystać do celów antenowych innych rdzeni z zasilaczy serwerowych?
Mam kilka takich o średnicy zewnętrznej ok. 5cm w różnych kolorach.


RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ... - SP3SUZ - Wczoraj 16:22

Nie. Ja tylko miałem żółty ale... biały to typowy na 137 kHz maksymalnie bo to jest naprawdę konkretny dławik. Co do zielonego... trzeba by sprawdzić. Nawiń dwa razy dziesięć zwojów i połacz go w 1:4 podobnie zrób z żółtym i porównaj. Bedziesz wiedział co i jak. Żólty chodzi a jak najpierw zmierzysz na zółtym i porównasz z zielonym to będziesz wiedzał więcej ode mnie - hi. Ale podziel sie tą wiedzą ! Powodzenia!


RE: Balun na żółtym rdzeniu z PC ... - SP9VEY - Wczoraj 20:26

Mam niebieskie, czarne i czerwone. Niebieskie są oznaczone i pracują do kilkuset kHz(o ile dobrze pamiętam), pozostałe bez oznaczeń. Jak znajdę chwilę po nawijam trochę drutu Smile .
Znalazłem dane do niebieskiego to: ARNOLD MS-157060-2 i pracuje do 500 kHz.
link do danych https://www.tme.eu/pl/Document/784b313cc55d7eaa34832919a66fb4e5/MS-157.pdf
czarny to: 77083A7 link do danych: https://www.mag-inc.com/Media/Magnetics/Datasheets/0077083A7.pdf
Czerwonego nie znalazłem.