Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 05-10-2014
Post: #11
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Witam

Powracam do tematu tego miernika bo to co wskazuje nie odpowiada temu co wskazuje miernik wskazówkowy. Do kontroli mocy wyjściowej mam miernik Kenwooda SW 2100 i na nim się wzoruje. Wydaje się , że mierzy poprawnie bo na każdej z ustawionej mocy wyjściowej pokazuje to co ma być czyli 10 , 50 i 100w. Wsad dostałem od kolegów z Włoch. Kiedy robię kalibracje na 100 w na górnym wyświetlaczu pokazuje się Fscale 40.6
Kiedy zaś mierze napięcie na V dir i V ref przy mocy wyjściowej 100 w to na Vdir mam 5.12 V i na Vref 1.11-1.12 V czy coś jest źle zrobione.


PS
Na forum sp7pki kiedyś znalazłem watek o tym mierniku , i jeden z kolegów doradzał aby rezystory 100 ohm byly bez indukcyjne i kondensator 4,7 pF był srebrno - mikowy. Niestety teraz nie mogę znaleźć tego wątku.

Powymienialem praktycznie wszystkie elementy smd tzn 22nf, 8,2k,39k 10uh i teraz na wyj Vref nie ma nic. Wcześniej mogłem ustawić 5mV a teraz nie. Jutro rozbiore mostek i będę sprawdzał wszystko na nowo. Mostek jest prosty jak budowa cepa więc nie powinno być problemu ze znalezieniem usterki

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2017 21:17 przez EC4AGT.)
08-05-2017 17:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 05-10-2014
Post: #12
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Dalej sie mecze z tym miernikiem i w koncu chyba dam sobie spokoj. Do 50 W mierzy jako tako dokladnie ( na 14 Mhz i obciazeniu 50 Ohm pokazuje swr 1:1 i moc 49 W , tak samo przy 10 W ) ale podajac 100W pokazuje 9 W z kawalkiem . Na pinie Vdir przy 100W mam ok 3.9 V zas na Vref nic


Pozdrawiam.

PS

Doszedlem do wniosku ze lepiej kupic juz zrobiomy niz robic , bo to w moim przypadku strata czasu i pieniedzy

Wojtek

Toledo

Hiszpania
09-10-2017 18:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VEY Offline
Bogdan
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 09-03-2013
Post: #13
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Na wejście mostka podłącz obciążenie a na wyjście podłącz radio i zmierz napięcia na Vdir i Vref czy są takie same jak przy poprawnym podłączeniu układu pomiarowego. Odłączając wyjścia od procesora rób pomiary.
09-10-2017 20:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 05-10-2014
Post: #14
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Witam w nowym 2018 roku ale dalej że starym problemem. Tak jak pisałem wcześniej miałem problem z uruchomieniem miernika wg IK3OIL. Ponieważ nie działał jak powinien zabrałem się za drugi. Tym razem wg PA0EJH na picu 16f88. Na giełdzie qrz zakupiłem płytki i ściągnąłem schemat z internetu. Wg opisu należy zastosować rdzenie TN14/9/5 ( 4C65) i ja takich nie mam dlatego też proszę o poradę jakie zamienne mogę zastosować. Także mam pytanie dotyczące opornikow na płytce sprzegacza. Czy mogę zastosować metalizowane 100 1% czy też inne np.weglowe typu MŁT ale te mam 10%. Miła była by pomóc kolegów w uruchomieniu i kalibracji.
PS
Mogę zastosować FT 50-61? Taką informację teraz znalazłem. Jeśli tak to proszę o odpowiedź dotyczącą opornikow.

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2018 2:10 przez EC4AGT.)
02-01-2018 2:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 01-09-2014
Post: #15
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
3,9V na Vdir przy 100W wydaje się być w miarę prawidłową wartością.
P=(35*3,9/2)^2/50=93W
35 przekładnia trafo i dzielnika napięcia

Jakie są wartości Vdir dla 10W i 50W.
Dla dopasowania Vref jest zerowe.

Powyższe obliczenia są błędne! Nie uwzględniłem stosunku amplitudy (detektor szczytowy) do wartości skutecznej.
Prawidłowa wartość wyliczonej mocy to (nie uwzględniam spadku napięcia na diodach) :
P=(35*3,9/(2*1,41))^2/50=47W
35 - przekładnia przekładnika prądowego
3,9 - Vdir-Vref
2 - napięcie z przekładnika jest 2 razy większe niż mierzone
1,41 - stosunek amplitudy do wartości skutecznej.

Dla mocy maksymalnej 120W:
prąd = sqrt(120/50) = 1,55A
prąd w uzwojeniu wtórnym przekładnika = 1,55A/35 = 44mA
napięcie na parze równoległych rezystorów 100 Om = 44mA*50 = 2,2V
Przy dopasowaniu identyczne napięcie otrzymujemy z pomiaru napięcia - dzielnik pojemnościowy 4,7p / (82p+60p)
Razem 4,4V wartości skutecznej. Po detektorze jest to 6,2V - za dużo jak na wejście PICa.
A może znów się pomyliłem...

Rezystory MŁT są metalizowane.
FT50-61? raczej nie, lepiej FT50-43.
Reflektometr najlepiej uruchomić najpierw bez procesora, mierząc napięcia miernikiem i ręcznie przeliczając wyniki.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2018 11:49 przez SP6LUN.)
02-01-2018 13:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 05-10-2014
Post: #16
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Witam

Temat miernika Swr powraca jak bumerang. W tej chwili kończę składanie tego miernika ale wg innego autor ( choć układ jest podobny jak u IK3OIL ) .
Płytkę kontrolna maj już zmontowana i sprawdzona. Wydaje się wszystko być w porządku. I teraz przyszedł czas na płytkę czujnika. Tego co nie za bardzo rozumiem to jak nawinąć rdzenie ferrytowe. Jeden z nich , ten na płytce to dwa sklejone razem zaś rdzenie zastosuje FT50-43 ( polecane we wcześniejszym poście choć FT50-61 tez posiadam ) .
Z opisu wynika ze należy nawinąć 20 zwoi drutem ale nie wiem dokładnie jaka ma być jego średnica . W podobnych przypadkach stosuje się 0.40 mm wiec tym nawinę. Na T1 należy zastosować jeden rdzeń zaś dla T2 dwa sklejone razem .
Jeśli dobrze przetłumaczyłem to na obu rdzeniach należy nawinąć po 20 zwoi . I ostatnia sprawa to przewód RG 58 , czy dobrze zrozumiałem ze maja takie same długości ?

Tutaj adres strony gdzie jest opis miernika , który wlasnie składam

http://voorzitte8.wixsite.com/pi4zlb/een...watt-meter

Troche to dla mnie zagmatwane , dlatego tez proszę o pomoc w rozwiazniu problemow przy składaniu tego przyrządu. Z tego co zauważyłem , to ze nie mierzy mocy odbitej , na wyświetlaczu tylko jest podany swr i moc wyjściowa oraz moc w formie graficznej ( linijka kwadratowa )

Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
05-03-2018 21:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości