Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
EC4AGT Offline
Wojtek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 05-10-2014
Post: #1
Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Witam

Właśnie biorę się za montaż miernika swr wg IK3OIL.Na orginalnym schemacie jest zastosowany potencjometr 4K7. Z opisu , po przetulamczeniu niezbyt rozumiem , co sie tym potencjometrem ustawia. Moze ktorys z kolegow robil ten miernik i moze poradzic.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2016 1:29 przez EC4AGT.)
09-12-2016 1:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MHI Offline
 
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 15-09-2010
Post: #2
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Jeśli chodzi o http://www.ik3oil.it/_private/Articolo_SWR_eng.pdf , to potencjometr służy do regulacji wstępnej polaryzacji diod. Wg. instrukcji podłączasz woltomierz do wyjścia Vref i za pomocą tego potencjometru ustawiasz tam około 5mV. Oczywiście "na luzie" - bez sygnału w.cz. z nadajnika.
09-12-2016 8:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 05-10-2014
Post: #3
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Witam

Wgralem oporgramowanie ze strony autora projektu ( a raczej klubu ) i po zalaczeniu pojawiaja sie jedynie 16 kwadratow w dolnej czesci wyswietlacza. Nie wiem czy zle zaprogramowany jest uklad czy tez sam wsad jest zly. Napisalem do kolegow z Wloch o nowy soft , moze podesla. Wgralem za pomoca Winpic800 i Win XP. Uklad PIC to 16F876A zas programator to TE20 .
Jutro zmienie pica na inny i bede dalej probowac.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2016 23:42 przez EC4AGT.)
11-12-2016 23:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 28-05-2010
Post: #4
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
(11-12-2016 23:42)EC4AGT napisał(a):  Witam

Wgralem oporgramowanie ze strony autora projektu ( a raczej klubu ) i po zalaczeniu pojawiaja sie jedynie 16 kwadratow w dolnej czesci wyswietlacza.

Może wyświetlacz LCD ma inną konfigurację sterowania niż zastosowany przez autora, procesor może być poprawnie zaprogramowany.
12-12-2016 0:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 05-10-2014
Post: #5
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Witam
Oznaczenia końcówek wyświetlacza zgadzają się z wyjściami pica. Na wyświetlaczu pisze tak : qapass 1602a kupiony a znanym portalu aukcyjnym. Podłączenie drugi i będę próbował

PS wlasnie zauwazylem ze moj pic to 876A zas na schemacie jest bez literki A. Moze tutaj jest blad

Inny wyswietlacz po zamontowaniu ma podswietlanie ale nie pokazuja sie kwadraty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2016 17:28 przez EC4AGT.)
12-12-2016 17:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 24-03-2009
Post: #6
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Czesc Wojtek,
ta litera A nie ma tutaj znaczenia, tak myślę...
jestem software`owym laikem, więc to są tylko moje luźne przemyślenia...
sprawdź czy przy podlaczeniu tego wyswietlacza, któremu pracuje podswietlanie czy masz własciwie ustawiony kontrast...bo może tam coś jest tylko tego nie widać przy złym kontraście...
powodzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2016 17:53 przez SP5TAA.)
12-12-2016 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Offline
Przemek
**

Liczba postów: 85
Dołączył: 23-03-2010
Post: #7
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Coś mi się w głowie kołacze, że między 876 a 876A są jakieś drobne różnice sprzętowe. Warto porównać noty katalogowe.

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
12-12-2016 17:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 533
Dołączył: 20-09-2009
Post: #8
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
To są różne układy.Na tyle różne,że jeden nie może być zastąpiony drugim.Ten 876 występował w NWT500 i 876A nie podchodził.

Andrzej
12-12-2016 18:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 05-10-2014
Post: #9
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Witam

No i narobilo sie . Najpierw 876A za pomoca winpica 800 sie programowal poprawnie. Pozniej znalazlem 876 ale tu juz pojawial sie blad . Wsadzilem na nowo z literka A i teraz tez pojawia sie blad.
Blad zapisu w adresie 0x000000 zapisane 0x2805 i odczytane 0x3FFF.

Znalazlem w internecie wiele takich samych problemow wiec teraz wszystko czytam i staram sie cos z tego zrozumies

Ps
Tez probowalem Icprog ale tym jeszcze gorzej a kiedys dawnwo dawno temu nie mialem problemu z kartami do tvsat he he
W końcu działa. Dostałem od kolegów z Włoch program. Wpisałem i działa ale nie za bardzo. Dziś będę robił kalibracje wg instrukcji jaką mi przysłali. Po pierwszym załączeniu i podaniu mocy 10 w miernik pokazywał 17 w i swr 1,4 kiedy wg drugiego miałem 10 w i 1,0 swr.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2016 5:50 przez EC4AGT.)
12-12-2016 18:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 04-11-2016
Post: #10
RE: Miernik swr - montaz ukladu pomiarowego
Nie wiem jak jest napisane oprogramowanie ale 876 i 876A to praktycznie to samo i ja robiłem kiedyś na tym urządzenia i brałem jaki miałem z A lub bez i sprzęt działał.
Istotne jest aby poprawnie wybrać podczas programowania układu bo wtedy to nie jest bez znaczenia.
27-12-2016 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości