Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 04-11-2016
Post: #561
RE: Analizator EU1KY
Dla pasma 70cm to mały rdzeń i dwa zwoje bo jest tylko 17 cm kabla do zagospodarowania , może przy odpowiednich wymiarach 4 zmieścisz..
01-03-2019 8:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1QY Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 14-01-2010
Post: #562
RE: Analizator EU1KY
Nie zapominajmy o współczynniku skrócenia zmniejszającego efektywną długość kabla do zagospodarowania.
Pozdrawiam, Artur, SP1QY
01-03-2019 12:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 137
Dołączył: 01-09-2014
Post: #563
RE: Analizator EU1KY
Podczas pomiarów pojawił sie pewien problem z kalibracją.
Pomiar (po kalibracji) rezystora kalibracyjnego 500 omów wygląda następująco:

.bmp  E001.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 168)
Wartości dla częstotliwości będących wielokrotnością 100kHz są w miarę dokładne.
Pomiędzy nimi wyniki o zdecydowanie mniejszej dokładności.
Ze źródeł programu wiadomo, że kalibracja jest wykonywana dla wielokrotności 100kHz.
Poniżej ten sam pomiar bez kalibracji:

.bmp  E000.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 134)
Wyniki są niedokładne, ale bez "ząbków" z pierwszego zdjęcia.
Wynikało by z tego, że błędne wyniki są wynikiem błędnego wyliczenia pośrednich wartości kalibracji. Jeżeli tak rzeczywiście jest, problem powinien być powtarzalny w innych egzemplarzach analizatora.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2019 20:59 przez SP6LUN.)
24-03-2019 19:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TG70 Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 19-12-2018
Post: #564
RE: Analizator EU1KY
Witam, zmień ustawienia z pozycji OSL_NSCANS z 1 na 3. i ponowna kalibracja, miałem podobnie i pomogło.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2019 13:04 przez TG70.)
25-03-2019 13:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 04-11-2016
Post: #565
RE: Analizator EU1KY
Zainteresowała mnie metoda kalibracji częstotliwości , którą opisuje KD8CEC ;
http://www.hamskey.com/2019/04/how-to-fr....html#more
Tylko nie rozumiem dlaczego do zmierzonej róznicy częstotliwości dodaje 1000Hz?
12-04-2019 9:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
***

Liczba postów: 137
Dołączył: 01-09-2014
Post: #566
RE: Analizator EU1KY
Odbieramy sygnał z generatora przy pomocy odbiornika jako ton 1000Hz USB.
Odbiornik podaje częstotliwość nośnej, czyli 1000Hz mniej.

Andrzej
12-04-2019 13:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
LY2BOK Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 28-06-2016
Post: #567
RE: Analizator EU1KY
http://www.hamskey.com/2019/04/release-e...#comments.
New version CEC 0.40
Justas LY2BOK
18-04-2019 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4MSU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 20-08-2009
Post: #568
RE: Analizator EU1KY
Tyle że na tej stronie jest też napisane i nie należy puki co to tego wgrywać

Ta wersja jest wersją rozwojową i może być niestabilna, a niektóre funkcje zawarte w tej wersji mogą zostać usunięte z wersji 1.0, wersja stabilizowana V0.35 została wydana, a wersja stabilizowana jest publikowana oddzielnie.

Kiedy ta wersja się ustabilizuje, zmienię numer wersji na V0.45.

To zacytowałem z podanej wyżej strony .
Rysiek .
18-04-2019 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 26-01-2013
Post: #569
RE: Analizator EU1KY
Co może być przyczyną takiego stanu jak na zdjęciu . Czy podłączenie do niebieskiego gniazda jest prawidłowe .


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
25-04-2019 13:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 530
Dołączył: 20-10-2015
Post: #570
RE: Analizator EU1KY
Brak sygnału na jednym z wejść ADC, poszukaj oscyloskopem czy nie masz gdzieś zwarcia, np. na wspomnianym niebieskim gnieździe, lub przerwy w jednym z torów pomiarowych.

73 Sławek
25-04-2019 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości