Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranzystor MJE 13003
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 30-09-2013
Post: #1
Tranzystor MJE 13003
Witam! Znalazłem wkońcu opis tranzystorów z żarówek "energonieoszczędnych" i balastów od lamp jarzeniowych. Fajny dość wysokonapięciowy tranzystor. Jak Koledzy myślicie czo mozna by z tego poza zasilaczem zrobić? Waszym zdaniem jakby go wsadzić do nadajnika CB - ruszył by czy też nie? Według specyfikacji średnia częstotliwość wynosi 5 MHz. Za to napięcie do czego to uzyć. Ostatnio zakładałem nowe oprawy jarzeniowe i od razu wymieniałem jarzeniówki na LED-y bo tak sobie życzył inwestor i zostały mi takie pudełeczka a w każdym po dwa takie tranzystory. Dodatkowo kilka kompletów dobrej jakości części. Dlatego zanim zacznę sam eksperymenty to pytam sie jak Wy sie bawiliście tymi tranzystorami i co z tego wyszło. Zapraszam do dyskusji. Cool


Załączone pliki
.pdf  mje13003 (1) (1).pdf (Rozmiar: 332.27 KB / Pobrań: 233)
09-10-2015 19:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 452
Dołączył: 05-04-2010
Post: #2
RE: Tranzystor MJE 13003
Nie wiem jak te nowe wysokonapięciówki ale te wysokonapięciowe ze wzmacniaczy dział rgb
kinoli CRT (BFxxx ?) nie nadawały się do PA na 27 MHz. Prosty generator z kwarcem na podstawowej f
może być testerem czy wogóle warto testować. Taki tester do malowanek 2sc1969 itp.

qrv FM 145,250/70,260/sr6r/sr6wr/inne lokalne RPT
09-10-2015 20:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 197
Dołączył: 30-09-2013
Post: #3
RE: Tranzystor MJE 13003
Krzysiek! No ale skoro to jest w zasadzie impulsowy tranzystor to jaki problem zagonić go do SSB ? Ja sobie podmienię jak będę miał okazję w radiotelefonie CB AM i zobaczę jak to zagra. W zasadzie można by płytkę testową zmanipulować jak to jest robione w innych typach tranzystorów i podając napięcie z ZPFM 4 wypróbować jak to pójdzie. Ty dasz wiarę ze tam wychodzi przed tłumikiem ponad 1,5 Wata w całym zakresie ?? ! Czyli ze można wysterować nawet spory wzmacniacz. ja sobie zmontuje płytkę na ten tranzystor a najpierw wstawię tam tranzystor od CB "2N 44 coś tam coś tam" ( nie pamiętam typu dokładnie) i wtedy się powinno okazać co i jak.
09-10-2015 21:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości