Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1201
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj,

To nie ten schemat, który załączyłeś. Filtry znajdują się na PCB DSP. W torze RX jest filtr LPF 23kHz, w torze TX jest filtr LPF chyba 6 lub 9 kHz. Oba filtry zbudowane są na wzmacniaczach operacyjnych.

Co do tego wzbudzenia, to nie jestem do końca pewny, i czy występuje akurat w tym filtrze. Może również problem leżeć w torze RX AVALI....

Wspominasz, że masz tylko ten efekt na 40-tce. Czy jak się przestroisz wyżej / niżej na tym paśmie, to ten sygnał jest w tym samym miejscu- czyli odrobinę powyżej filtru ?
Może masz bardzo silne źródło zakłóceń w domu lub u sąsiada - zasilacz komputerowy, ledy itd.... Na tyle silne, że zatyka Ci odbiornik....

Obrazek na szybko, i trochę nieudolnie zrobiony.... Wylutować dodatnie bieguny kondensatorów C30 oraz C29 i wpiąć do nich wyjście AVALI ....

İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2018 20:12 przez SQ8MVY.)
25-04-2018 20:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1202
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(25-04-2018 20:12)SQ8MVY napisał(a):  Wspominasz, że masz tylko ten efekt na 40-tce. Czy jak się przestroisz wyżej / niżej na tym paśmie, to ten sygnał jest w tym samym miejscu- czyli odrobinę powyżej filtru ?
Obrazek na szybko, i trochę nieudolnie zrobiony.... Wylutować dodatnie bieguny kondensatorów C30 oraz C29 i wpiąć do nich wyjście AVALI ....

Sygnał występuje zawsze w odległości ok. 3kHz od czerwonej linii, po przeciwnej stronie pasma, nie zależy od jego szerokości. Nie wiem co to jest. Jak przełączę na AM sygnał znajduje się dokładnie na czerwonej linii. Dla LSB/USB na innych pasmach w momencie włączenia pojawia się w tym miejscu wąski słupek, który w dwie sekundy maleje do poziomu szumu...
Obrazek jest jak najbardziej wystarczający...
------------------------
Wymiana płytki z przekaźnikami zlikwidowała problem reakcji na PTT. Później zobaczę co się stało. A zatem dwa uszkodzenia w tym samym czasie - bardzo tego nie lubię....
-----------------------
Już nie jestem pewien PTT - pochopny wniosek

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2018 22:37 przez SP2GNB.)
25-04-2018 22:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 272
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1203
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Staszku, czy Ty masz wersję trzy czy cztero płytkową?

Pozdrawiam
Wojtek
25-04-2018 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 438
Dołączył: 14-02-2015
Post: #1204
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Mam wersję cztero-płytkową nie licząc DDSa.
Hej,
Okrążałem problem i lokalizacja usterki wskazała na wyjściową część AVALI i wejściową - DSP. Tutaj Paweł miał prawie rację. Zanim zacząłem sprawdzać US pod lupę trafiły przewody łączące płytki pomiędzy sobą jak i przewody łączące je z resztą urządzenia. Nie mogę powiedzieć, że trafiłem na przewód ewidentnie uszkodzony (sygnał AVALA - DSP), ale jego wymiana, a dokładniej złącza od strony DSP pomogła radykalnie. Na razie wszystko hula bardzo przyzwoicie. Zobaczę jak długo...

A teraz ciekawostka:
Na paśmie 20 m przy podłączonej antenie miałem taki oto obrazek:
İmage
Po kolei odłączałem domowe urządzenia pomimo protestów YL. I co się okazało? Mój NWT7 zaopatrzony w USB Prolific był źródłem zakłóceń (Prolific podłączony do komputera, NWT7 wyłączony). Teraz jest tak:
İmage
przy włączonej antenie. Nie zawsze trzeba szukać daleko...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2018 21:54 przez SP2GNB.)
25-04-2018 23:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości