Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 6 Głosów - 4.17 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRX Kacper
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 78
Dołączył: 29-07-2013
Post: #101
RE: TRX Kacper
10k do masy od gniazda antenowego. Poprawia działanie s-metra. Nie pamiętam jakie miałem wyniki przy równoważeniu modulatora.
Pozdrawiam Marek
21-09-2017 7:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 248
Dołączył: 07-01-2017
Post: #102
RE: TRX Kacper
(21-09-2017 6:14)SP7EZG napisał(a):  Nie nie, nie spada. Celowo ustawiłem poniżej 4.35, bo jak ta wartość jest ustawiona, to pomimo braku mówienia do gruchy z radia wychodzi pełna moc.
Pełne napięcie wcz utrzymujące się ciągle bez mówienia do gruchy raczej wskazuje na wzbudzenie.Nie koniecznie wina końcówki mocy.Może wcz wchodzić na modulator gdy nie zastosujesz blokowania wejścia mieszacza dla wcz.Celowe zjeżdżanie z napięciem bramki nie jest wskazane przy ssb.

(21-09-2017 6:14)SP7EZG napisał(a):  Rozmawiałem z Markiem SQ7HJB.

Po 1 - polecił mi ustawić na końcu prąd spoczynkowy rzędu 200 - 250 mA, a nie sugerować się napięciem na bramce.
2 - polecił mi sprawdzić częstotliwość BFO - niestety, nie mam miernika częstotliwości, także sprawa musi poleżeć do przyszłego tygodnia.
3. - Trzecie nogi układów TBA - tam ma panować połowa zasilania - u mnie to 4V.
1.200-250mA będzie zbyt mało do 530.Była zmiana tranzystora i rezystora źródłowego i trzymanie się schematowego napięcia bramki nie ma sensu.
2.Za to radio kontrolne masz.
3.Może to mieć wpływ na zbyt małe wysterowanie modulatora.

(21-09-2017 6:14)SP7EZG napisał(a):  No i jeszcze równoważenie modulatora.
Do tej pory robiłem to tak, że skręcałem potencjometr w m.cz na zero i przy włączonym nadawaniu kręciłem PR 1 MOhm na minimum napięcia w.cz pod sztucznym obciążeniem. Wychodziło mi 0,17V Czy ta wartość jest poprawna?
Regulacja mcz z gruchy na modulator jest jednak koledze Arturowi znana.
Dąży się do jak najmniejszego ale 0.17V na 50R to maleńka moc.

Wojtek
21-09-2017 17:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 06-12-2015
Post: #103
RE: TRX Kacper
Dobra, to póki nie dojadę do warsztata to nic nie zrobię. Warsztat i TRX kontrolny w domu, ja w wielkopolsce...
Znam plan działań, będę działał, niestety prawdopodobnie w połowie przyszłego tygodnia.
Noszę się z zamiarem dobudowania chińskiego wzmacniacza 40W, mam nadzieję, że na pracę z terenu wystarczy, ale właśnie dlatego chcę uzyskać czystą modulację.

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
21-09-2017 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 06-12-2015
Post: #104
RE: TRX Kacper
Szanowni,
Zastosowałem wszelkie wskazówki.
Ponieważ zasilam Kacperka 13V, ustawiłem napięcia na TBA120 na 7V
Za wkładkę mikrofonową robi stara wkładka dynamiczna ze starej gruchy CB. W66 rownież pracowała bardzo dobrze, choć i tu i tu pojawiają się sprzęgnięcia gdy nic nie mówię do mikrofonu.

Przeprowadziłem dziś kilka poważniejszych QSO. Między innymi z SP9.

W tej chwili na 80 oddaje 70V w.cz, a na 40 około 55, co jest moim osobistym sukcesem.

Pojawiają się jeszcze następujące pytania.
Jak wyeliminować sprzęgi toru mikrofonowego, bez konieczności regulacji wzmocnienia? Dodam, że przed modulatorem mam dławik 22uH zamiast 1mH
Jak zmodyfikować drabinkę kwarcową, by oba zbocza były bardziej ostre?
BFO stroi na 7.998.50 MHz. Jak skonfigurować syntezę?

Pozdrawiam!

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
29-09-2017 22:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 248
Dołączył: 07-01-2017
Post: #105
RE: TRX Kacper
(29-09-2017 22:26)SP7EZG napisał(a):  Przeprowadziłem dziś kilka poważniejszych QSO. Między innymi z SP9.

W tej chwili na 80 oddaje 70V w.cz, a na 40 około 55, co jest moim osobistym sukcesem.

Pojawiają się jeszcze następujące pytania.
Jak wyeliminować sprzęgi toru mikrofonowego, bez konieczności regulacji wzmocnienia? Dodam, że przed modulatorem mam dławik 22uH zamiast 1mH
Jak zmodyfikować drabinkę kwarcową, by oba zbocza były bardziej ostre?
BFO stroi na 7.998.50 MHz. Jak skonfigurować syntezę?

Szanowny kolego Arturze.70V w.cz bez podanego typu napięcia może być różną mocą ale jak sukces to zostawiamy temat.Teraz sprzęgnięcia.Czy jak nie gadasz jest cisza w pomieszczeniu?Może jakiś hałas wchodzi na tor mikrofonowy i wysterowuje chwilowo modulator.Trzaski,szurnięcia też to zrobią.Co respondenci z SP9 mówili o sygnale?Jak układ się sprzęga to raczej łączność jest mega trudna.
Odłącz gruszkę a ptt zwieraj do masy drutem i czekaj minutę,dwie jakbyś gadał.
Nadal masz te same objawy bez gruszki?
Pokaż pomiar drabiny,będzie wiadomo do czego zmierzasz.
BFO samo nie stroi,tak zostało zestrojone przez Ciebie w jakimś celu.
Jaka synteza?Co chcesz osiągnąć przez konfigurację syntezy?

Wojtek
30-09-2017 0:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 06-12-2015
Post: #106
RE: TRX Kacper
W syntezie jest mozliwosc ustawienia częstości pośredniej fla LSB i USB, stąd moje pytanie. Nie mam jak pomierzyć drabinki.
SP9 mówili o bardzo poprawnej, czystej modulacji.
Bez gruchy na nadawaniu sprzęgów nie ma
Okej, raport z dzis.

Założyłem dziś kilka różnych tranzystorów, lecz oczywiście najlepiej było na IRF520, który pozostał.
Poprzednie pomiary były do niczego, bo okazało się, że moje sztuczne obciążenie było uszkodzone, i gorąca wisiała w powietrzu.
Kacperek oddaje w tej chwili około 5W uchwalonego sygnału.
Filtry BPF czekają na wzmacniacz. Dopiero wówczas ze zamontuję do obudowy. Wiem, że budowanie wzmacniaczy do urządzeń QRP jest raczej zabawne, jednak chciałbym uzyskać około 20W tak, by swobodnie pracować po Europie. Dziś dowołałem się Serbii na Kacperku, więc jest nieźle.
Sprzęgnięcia ustały. Nawet nie wiem co zrobiłem. Po prostu ich nie ma Smile
Będąc natomiast przy modulacji. Zastosowałem nieznaną wkładkę dynamiczną Midland z CB, I jeden korespondent stwierdził, że jest trochę za dużo wysokich, a za mało średnich tonów. Czy da się spłaszczyć charakterystykę kondensatorem przy wkładce, czy należy szukać nowej?

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2017 22:41 przez SP7EZG.)
30-09-2017 9:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości