Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 6 Głosów - 4.17 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRX Kacper
SP5GOA Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 21-03-2010
Post: #81
RE: TRX Kacper
Oto link do strony Włodka
http://www.sp5ddj.pl/
10-06-2016 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5IOU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 77
Dołączył: 02-05-2013
Post: #82
RE: TRX Kacper
Hej.
Dzięki wskazanym materiałom przestroiłem Kacperka na 40m i zrobiłem nieco QSO, w tym nawet DX-a - PY.
Jednak przestrojone radio ma pewne mankamenty, które chciałbym usunąć:
1. Filtr wejściowy, mimo że stosunek L/C w obwodach powinien dać większą dobroć i co za tym idzie selektywność, niestety są zbyt szerokie, co powoduje iż słychać jakąś silną stację radiofoniczną niezależnie od odbieranej częstotliwości.
Całe szczęście stację słychać tylko przez kilka godzin i o północy się wyłącza i wtedy można robić DX-y.
Jeśli odłączę VFO to jest cisza, więc nie jest to wejście wprost na pośrednią.

Chyba będę musiał zrobić ten filtr wejściowy zupełnie na nowo, tak aby był znacznie węższy niż obecnie. Podejżewam że sprzęgające uzwojenia mają abyt dużo zwojów.

2. "Indyjska synteza" produkuje bardzo silnego "ptaszka" na 7.198 - s-meter do końca skali.
Być może to jakaś iunterferencja z innymi sygnmałami, np. pilot.
Ciekawe że przy zbliżaniu się do tej częstotliwości, widać na SDR-owym analizatorze powstawanie licznych prążków, których niema na innych freq.
Nie przeszkadza to bardzo, ale jest mało eleganckie.

Poza tym radio działa zupełnie przyzwoicie i jest znacznie bardziej użyteczne niż gdy było na 80m.

73's Marcin.
25-06-2016 18:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 133
Dołączył: 06-12-2015
Post: #83
RE: TRX Kacper
Witajcie,

Dokończyłem swojego Kacpra 2.

Odbiornik działa przyzwoicie, i choć miewa problemy z dwoma stacjami pracującymi blisko siebie, o tyle w każdych innych warunkach pracuje się bardzo fajnie.

W końcu siedzi IRF520, zmieniony rezystor z 0.22 na 0.1 ohm'a. Punkt drivera - 0.45V, punkt IRF - 4.35.
Niestety, wyniki pomiarów pod obciążeniem 50R
80m - maksymalnie ~28V
40m - maksymalnie ~22V

Pomiary napięć wykonałem sondą w.cz wg. SP5AHT, i tutaj kolejne pytanie. Ponieważ sonda jest z powielaczem, nie bardzo wiem, jakie napięcie ona pokazuje, jak oszacować moc.
Niestety, liczyłem na to, że z radia wyjdzie chociaż 40V.
Podnoszenie napięcia na bramce IRF nie pomaga.
Regulowanie wzmocnienia m.cz powoduje przestery - rozsądnie.
Modulator równoważony był przy odłączonym mikrofonie i skręconym wzmocnieniu m.cz. ~0.9 - 1 V w.cz
Pytanie - czy tak być powinno, czy można modyfikować coś dalej, by bez budowania dodatkowych stopni był w stanie oddać te 10W w antenę. W tej chwili na dziwnie powieszonym LW mam problem ze zrobieniem łączności lokalnych. Korespondenci raportują czystą modulację, lecz niski sygnał.

Z mojego QTH (północne rubieże Łodzi) ciężko jest się dowołać do websdr w Toruniu.

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
23-07-2017 3:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 07-01-2017
Post: #84
RE: TRX Kacper
(23-07-2017 3:02)SP7EZG napisał(a):  Niestety, wyniki pomiarów pod obciążeniem 50R
80m - maksymalnie ~28V
40m - maksymalnie ~22V

Pomiary napięć wykonałem sondą w.cz wg. SP5AHT, i tutaj kolejne pytanie. Ponieważ sonda jest z powielaczem, nie bardzo wiem, jakie napięcie ona pokazuje, jak oszacować moc.

Witam.Kolega SP5AHT zbudował wiele sond w.cz. ale jaką konkretnie zbudował SP7EZG nie wynika z opisu
a to raczej ważne aby wiedzieć co i jak pokazuje sonda.

Wojtek
23-07-2017 13:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 133
Dołączył: 06-12-2015
Post: #85
RE: TRX Kacper
Witam,

mówię dokładnie o tej:

http://elportal.pl/pdf/k04/03_01a.pdf

Wlutowana w złącze antenowe. Obciążenie 30W 50R

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
23-07-2017 14:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 07-01-2017
Post: #86
RE: TRX Kacper
(23-07-2017 14:23)SP7EZG napisał(a):  Witam,

mówię dokładnie o tej:

http://elportal.pl/pdf/k04/03_01a.pdf

Wlutowana w złącze antenowe. Obciążenie 30W 50R

Bardzo dobrze,że podałeś ten link Artur.To przykład jakich sond lepiej nie stosować do pomiaru mocy w.cz. aby nie mieć podobnych problemów.
Przeczytaj proszę w pdf jaki jest zakres mierzonych napięć w.cz. Pierwszy akapit od słów Jak to działa?
Następnie zastanów się jakich napięć w.cz. spodziewałeś się w budowanej konstrukcji.

Wojtek
23-07-2017 14:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 133
Dołączył: 06-12-2015
Post: #87
RE: TRX Kacper
Zakładając, że nadajnik w innych wykonaniach osiągał około 5W chyba rozsądną wartością napięcia szczytowego powinno być około 22V

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
23-07-2017 14:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 07-01-2017
Post: #88
RE: TRX Kacper
Czy wiesz już dlaczego (między innymi,są też inne powody) sonda jaką wykonałeś jest nie dobra do pomiaru mocy?

Wojtek
23-07-2017 14:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7EZG Offline
Artur
***

Liczba postów: 133
Dołączył: 06-12-2015
Post: #89
RE: TRX Kacper
Sonda jest przydatna do szukania źródła napięcia w.cz, natomiast jest kompletnie nieodpowiednia do pomiaru mocy chociażby z powodu braku połączenia z masą nadajnika.

http://www.sp5jnw.sem.pl/technika/pommocyhtm/pommoc.pdf

Co ciekawe wykonałem sondę z artykułu powyżej, stosując BAT45, i niestety nic nie pokazuje.

SP7EZG/3 bo praca.

Pozdrawiam, Artur
23-07-2017 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 07-01-2017
Post: #90
RE: TRX Kacper
Niby dlaczego ma brak połączenia z masą?Nawet na podanym przez Ciebie schemacie z AVT jest połączenie z masą na mierzonym obciążeniu.Jej problem jest w czym innym.Pdf podaje

Zakres mierzonych napięć wynosi od około 10mV do 10V

Wojtek
23-07-2017 15:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości