Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 6 Głosów - 4.17 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRX Kacper
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #61
RE: TRX Kacper
(09-07-2013 0:38)SQ5KVS napisał(a):  Właśnie po to ona jest - te tranzystory (jeśli mamy na myśli IRF'y) pracują głównie w impulsowych przetwornicach napięcia, czyli - z indukcyjnościami.
W karcie katalogowej tez o tym jest Wink
Pozdrawiam

Czyli bez obaw mogę pozbyć się dodatkowych diodek przy tranzystorach? Pytam, ponieważ teraz zabieram się za pewną konstrukcję wykorzystującą półmostek H sterujący (przewiniętym) dzwonkiem telefonicznym. Montaż z użyciem elementów SMD, zależy mi na oszczędności miejsca. Nic złego się nie stanie, jeśli zostawię jedynie diody przy kondensatorach (tantale 100uF), skoro IRF7105 ma już własne?
09-07-2013 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 26-09-2012
Post: #62
RE: TRX Kacper
Moim zdaniem nie. Irf7105 jest chyba wręcz do tego stworzony.
10-07-2013 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JEU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 22-11-2010
Post: #63
RE: TRX Kacper
Mój Kacper ruszył bez problemów , więcej info na stronie web : http://www.sp4jeu.cba.pl/TRX%20Kacper/index.htm
29-07-2013 22:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5IOU Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 79
Dołączył: 02-05-2013
Post: #64
RE: TRX Kacper
Witam.
Właśnie zainstalowałem "indyjsko - chińską" syntezę do Kacperka i jesszcze chciałbym dorobić telegrafię.
Tak sobie myślę, że można by kluczować poprzez rozrównoważanie modulatora. np. kluczując do masy końcówkę 9 lub 7 układu US1 - TBA120.
Może jest jakiś skuteczny i wypróbowany sposób na CW w Kacperku?
Kwestię przesunięcia częstotliwości VFO przy odbiorze, żeby było słuchać ton - załatwia synteza.

73's Marcin.
11-11-2013 0:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 12-12-2009
Post: #65
RE: TRX Kacper
(11-11-2013 0:01)SP5IOU napisał(a):  ...
Tak sobie myślę, że można by kluczować poprzez rozrównoważanie modulatora
....

To chyba nie jest najlepszy pomysł.
Jeżeli gen. BFO jest prawidłowo ustawiony, to nośna będzie stłumiona o 10-15dB po przejściu przez filtr kwarcowy.
Może warto rozważyć dodatkowy generator kwarcowy dla cw, np z jakiegoś zbywającego kwarcu pracujący bezpośrednio na mieszacz nadajnika. Mamy superton CW a przy okazji odpadają problemy z ustawieniami syntezy.
______________
Ryszard
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2013 13:00 przez SP9FYS.)
11-11-2013 13:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,078
Dołączył: 29-01-2010
Post: #66
RE: TRX Kacper
Dodam, że głównym problemem są śmieci w widmie syntezera a nie jego harmoniczne tzw spursy.
21-01-2014 16:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 331
Dołączył: 13-03-2010
Post: #67
RE: TRX Kacper
(04-11-2012 18:24)SP7KH napisał(a):  /.../
Elektrolit w wzmacniaczu m.cz poprawił mi poziom głośności.
/.../

Napisz proszę co poprawiłeś bo ja oceniam głośność jako zbyt małą...

Pozdr!

Frycz.

73 Frycz SP5RF
15-05-2015 0:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JEU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 22-11-2010
Post: #68
RE: TRX Kacper
By zwiększyć głośność dodaj kondziorek elektrolit pomiędzy nogi 1 i 8
Więcej info znajdziesz w aplikacji tego wzmacniacza
17-05-2015 15:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1SNO Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 03-04-2015
Post: #69
RE: TRX Kacper
no i mój Dwu pasmowiec Kacpi poszedł choć nie obyło się bez problemów:

http://sq1sno.jimdo.com/trx-kacper-ii/
25-07-2015 20:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4KKG Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 07-11-2014
Post: #70
RE: TRX Kacper
I mi się udało uruchomić kilka dni temu TRX Kacper II:
İmage

İmage
Do tego na chwilę obecną bardzo prowizoryczna antena (2 x 10m) zawieszona luźno na oknie. Już udało się nawet zrobić QSO z kilkoma kolegami z raportem 55-58.
Na sztucznym obciążeniu w paśmie 80 m mam około 7W, w paśmie 40 m około 4W. Myślę że jeszcze da się trochę więcej z niego wycisnąć przy dokładniejszym dostrojeniu filtrów. W PA zastosowałem IRF520.
15-01-2016 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości