Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TNC za grosze (ARDUINO)
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #1
TNC za grosze (ARDUINO)
Natrafiłem w sieci na fajne rozwiązanie taniego TNC:
http://www.george-smart.co.uk/wiki/Arduino_TNC

Firmware, który działa z arduino (procesory ATMega328 i ATMega1280) można pobrać ze strony: https://github.com/eiginn/arduino_tnc

Przygotowałem do tego rozwiązania rysunek płytki z separacją galwaniczną a w planach płytkę do montażu bezpośrednio na Raspberry PI.

İmage


Załączone pliki Miniatury
İmage

.lay6  tnc-critchley.lay6 (Rozmiar: 177.23 KB / Pobrań: 365)
.ino  arduino_tnc_014_w_tx.ino (Rozmiar: 37.01 KB / Pobrań: 379)

...przede wszystkim nie zakłócać...
18-01-2015 11:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OWH Offline
Wojtek

Liczba postów: 4
Dołączył: 08-05-2012
Post: #2
RE: TNC za grosze (ARDUINO)
A czy może przygotowują koledzy wersję "wszystko na jednej płytce" z ATmegą i FTDI (i ewentualnie miejscem na moduł BT)?
No i czy przewidujecie wersję z przedwzmacniaczem - o ile Chińczyk potrafi wysterować ADC w ATmedze (Arduino TNC na bazie wcześniejszego projektu KI4MCW), o tyle wyjście "data" z Yaesu FT-897D nie dawało rady.
28-01-2015 13:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #3
RE: TNC za grosze (ARDUINO)
Pewnie by i można ale osobiście to mi się nie chce komplikować tematu. Samo arduino kosztuje grosze ma USB na pokładzie... tak poza tym to jeszcze mnie ostatnio do układów FTDI zniechęciła polityka firmy... (sprawa driverów które psują nie oryginalne układy FTDI)... może te CH340 są gdzieś dostępne? Nie sprawdzałem.
Co do tematu z przedwzmacniaczem by można było wysterować ADC w ATmedze... powiem tak, Wojtku narysuj mi schemat a ja to wrzucę na płytkę. Oprócz tego planuję jeszcze tylko PCB pod raspbery PI tak by można było to TNC bezpośrednio na GPIO założyć.

Poniżej nowy firmware, zmiany Łukasza SQ5RWU dotyczące CRC FCS, oraz moje, włączenie watchdoga...
Poprawiona płytka z goldpinami do podpięcia bluetooth.


Załączone pliki Miniatury
İmage

.ino  arduino_tnc_015_w_tx.ino (Rozmiar: 38.28 KB / Pobrań: 432)
.lay6  tnc-arduinoy_v_1_1_0.lay6 (Rozmiar: 184.15 KB / Pobrań: 363)

...przede wszystkim nie zakłócać...
15-02-2015 15:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,043
Dołączył: 29-01-2010
Post: #4
RE: TNC za grosze (ARDUINO)
Polecam CP2102 lub CP2104 Silabsa (tego od SI570). Chodzą naprawdę rewelacyjnie. Do kupienia na ebay-u w dobrej cenie. CH340 to proszenie się samemu o problemy, ćwiczone wielokrotnie wszystkie poszły do kosza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2015 15:41 przez SQ4AVS.)
15-02-2015 15:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NVF Offline
Bartłomiej
***

Liczba postów: 141
Dołączył: 05-12-2009
Post: #5
RE: TNC za grosze (ARDUINO)
Co było złego w CH340? Używam w RS485 bez problemu...
07-03-2015 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,043
Dołączył: 29-01-2010
Post: #6
RE: TNC za grosze (ARDUINO)
Parę problemów z NWT po prostu nie działa, co parę sekund gubi wersje firmware na oknie nwt
W naszych urządzeniach zdarzały się dziwne odpowiedzi np: po 1,5 przewidywanego ciągu znaków
testowane na różnych egzemplarzach od różnych sprzedawców i na różnych komputerach
Po wymianie na cp wszystko ok.
07-03-2015 23:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5EKU Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 14-04-2011
Post: #7
RE: TNC za grosze (ARDUINO)
Rysiek fajne podejście do przewlekańców Smile Zamiast galwanicznego wejścia może warto zastosować rozwiązanie UR4MCK. Takie rozwiązanie wejścia wyśmienicie zdaje egzamin z Atmegami, podobnie działa to w moim Igate. .

sq5eku.blogspot.com
28-04-2015 18:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ArturVSS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 17-01-2011
Post: #8
RE: TNC za grosze (ARDUINO)
(28-04-2015 18:00)SQ5EKU napisał(a):  Rysiek fajne podejście do przewlekańców Smile Zamiast galwanicznego wejścia może warto zastosować rozwiązanie UR4MCK. Takie rozwiązanie wejścia wyśmienicie zdaje egzamin z Atmegami, podobnie działa to w moim Igate. .

Czy ta konstrukcja może pracować jako digi po dołączeniu TRXa ?
15-03-2016 13:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #9
RE: TNC za grosze (ARDUINO)
To jest TNC. Dostawiasz do tego Raspberry Pi z zainstalowanym oprogramowaniem APRX i masz digi.

...przede wszystkim nie zakłócać...
05-04-2016 8:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #10
RE: TNC za grosze (ARDUINO)
Ostatnio za namową jednego z kolegów przerysowałem płytkę dodając regenerator ramek na TCM3105 który zaprojektował kiedyś kolega SP5RZP dla minidigi.
Jako że ten układ można zamówić u Pana chińczyka za dollara uznałem że to świetny pomysł. Równolegle Łukasz SQ5RWU poprawił w całości kod tego tnc i całość można pobrać z githuba pod adresem:

https://github.com/SQ9MDD/arduino_tnc

W połowie stycznia płytki będą dostępne w merkarze w katowicach dla wszystkich chętnych.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

.txt  atncPlus-lista-czesci.txt (Rozmiar: 655 bajtów / Pobrań: 132)
.lay6  tnc-arduinoy_v.2.1.lay6 (Rozmiar: 197.95 KB / Pobrań: 109)
.ino  arduino_tnc.ino (Rozmiar: 38.38 KB / Pobrań: 116)

...przede wszystkim nie zakłócać...
05-01-2017 23:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości