Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chińskie NWT
SP9RQA Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 207
Dołączył: 30-09-2009
Post: #61
RE: Chińskie NWT
(23-02-2017 8:53)bolanren napisał(a):  Witaj,

Dziękuję za instrukcję. Wieczorem spróbuję zrobić jak radzisz. Przy okazji zapytam o to, czy tym poleceniem zmieniam coś w oprogramowaniu w samym procesorze NWT500, czy tylko w komputerze? Czy podczas dokonywania tej operacji przyrząd ma mieć włączone zasilanie?

Jeszcze raz po kolei.
1. Wybierasz parametry portu szeregowego 57600,8,N,1
2. Robisz Connect na porcie na którym masz zapięty i WŁĄCZONY NWT-500
(w przypadku pozytywnego otwarcia portu napis zmieni się na Disconnect)
3. wpisujesz w tej dolnej linijce to co masz wpisać i naciskasz Send
4. NWT, albo coś odpowie, albo nie, tego nie wiem, ale gdyby odpowiedział to powinno się to pojawić w górnym tym dużym oknie.
5. To polecenie wpływa tylko na NWT.


Powodzenia
23-02-2017 8:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #62
RE: Chińskie NWT
Dziękuję za instrukcję. Jak wcześniej już napisałem jest to dla mnie całkiem nowa bajka. Któryś z Kolegów wcześniej powiedział, że wszystko zamienia się w cyfrową filozofię Smile .
(23-02-2017 8:59)SP9RQA napisał(a):  
(23-02-2017 8:53)bolanren napisał(a):  Witaj,

Dziękuję za instrukcję. Wieczorem spróbuję zrobić jak radzisz. Przy okazji zapytam o to, czy tym poleceniem zmieniam coś w oprogramowaniu w samym procesorze NWT500, czy tylko w komputerze? Czy podczas dokonywania tej operacji przyrząd ma mieć włączone zasilanie?

Jeszcze raz po kolei.
1. Wybierasz parametry portu szeregowego 57600,8,N,1
2. Robisz Connect na porcie na którym masz zapięty i WŁĄCZONY NWT-500
(w przypadku pozytywnego otwarcia portu napis zmieni się na Disconnect)
3. wpisujesz w tej dolnej linijce to co masz wpisać i naciskasz Send
4. NWT, albo coś odpowie, albo nie, tego nie wiem, ale gdyby odpowiedział to powinno się to pojawić w górnym tym dużym oknie.
5. To polecenie wpływa tylko na NWT.


Powodzenia


(23-02-2017 9:37)bolanren napisał(a):  Dziękuję za instrukcję. Jak wcześniej już napisałem jest to dla mnie całkiem nowa bajka. Któryś z Kolegów wcześniej powiedział, że wszystko zamienia się w cyfrową filozofię Smile .
(23-02-2017 8:59)SP9RQA napisał(a):  
(23-02-2017 8:53)bolanren napisał(a):  Witaj,

Dziękuję za instrukcję. Wieczorem spróbuję zrobić jak radzisz. Przy okazji zapytam o to, czy tym poleceniem zmieniam coś w oprogramowaniu w samym procesorze NWT500, czy tylko w komputerze? Czy podczas dokonywania tej operacji przyrząd ma mieć włączone zasilanie?

Jeszcze raz po kolei.
1. Wybierasz parametry portu szeregowego 57600,8,N,1



2. Robisz Connect na porcie na którym masz zapięty i WŁĄCZONY NWT-500
(w przypadku pozytywnego otwarcia portu napis zmieni się na Disconnect)
3. wpisujesz w tej dolnej linijce to co masz wpisać i naciskasz Send
4. NWT, albo coś odpowie, albo nie, tego nie wiem, ale gdyby odpowiedział to powinno się to pojawić w górnym tym dużym oknie.
5. To polecenie wpływa tylko na NWT.


Powodzenia

Dobry wieczór,
Oto co otrzymałem po wciśnięciu komendy "send" . W działaniu samego przyrządu nic się nie zmieniło. Przekaźniki ciągle się same rozłączają.


Przełączyłem funkcję na VFO i przekaźniki działają. Przełączyłem ponownie w tryb NWT i klapa. Przekaźniki głuche. Włączają się na ułamek sekundy i za chwilę same się wyłączają. Poza tym jest jakaś straszna męka z ustawieniem właściwej f zegara. Chyba Chińczykowi odeślę jego produkt i niech sam to ustawi. Szkoda mi czasu na taką walkę z wiatrakami.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2017 9:15 przez bolanren.)
23-02-2017 9:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #63
RE: Chińskie NWT
(23-02-2017 9:37)bolanren napisał(a):  Dziękuję za instrukcję. Jak wcześniej już napisałem jest to dla mnie całkiem nowa bajka. Któryś z Kolegów wcześniej powiedział, że wszystko zamienia się w cyfrową filozofię Smile .
(23-02-2017 8:59)SP9RQA napisał(a):  
(23-02-2017 8:53)bolanren napisał(a):  Witaj,

Dziękuję za instrukcję. Wieczorem spróbuję zrobić jak radzisz. Przy okazji zapytam o to, czy tym poleceniem zmieniam coś w oprogramowaniu w samym procesorze NWT500, czy tylko w komputerze? Czy podczas dokonywania tej operacji przyrząd ma mieć włączone zasilanie?

Jeszcze raz po kolei.
1. Wybierasz parametry portu szeregowego 57600,8,N,1
2. Robisz Connect na porcie na którym masz zapięty i WŁĄCZONY NWT-500
(w przypadku pozytywnego otwarcia portu napis zmieni się na Disconnect)
3. wpisujesz w tej dolnej linijce to co masz wpisać i naciskasz Send
4. NWT, albo coś odpowie, albo nie, tego nie wiem, ale gdyby odpowiedział to powinno się to pojawić w górnym tym dużym oknie.
5. To polecenie wpływa tylko na NWT.


Powodzenia


(23-02-2017 9:37)bolanren napisał(a):  Dziękuję za instrukcję. Jak wcześniej już napisałem jest to dla mnie całkiem nowa bajka. Któryś z Kolegów wcześniej powiedział, że wszystko zamienia się w cyfrową filozofię Smile .
(23-02-2017 8:59)SP9RQA napisał(a):  
(23-02-2017 8:53)bolanren napisał(a):  Witaj,

Dziękuję za instrukcję. Wieczorem spróbuję zrobić jak radzisz. Przy okazji zapytam o to, czy tym poleceniem zmieniam coś w oprogramowaniu w samym procesorze NWT500, czy tylko w komputerze? Czy podczas dokonywania tej operacji przyrząd ma mieć włączone zasilanie?

Jeszcze raz po kolei.
1. Wybierasz parametry portu szeregowego 57600,8,N,1



2. Robisz Connect na porcie na którym masz zapięty i WŁĄCZONY NWT-500
(w przypadku pozytywnego otwarcia portu napis zmieni się na Disconnect)
3. wpisujesz w tej dolnej linijce to co masz wpisać i naciskasz Send
4. NWT, albo coś odpowie, albo nie, tego nie wiem, ale gdyby odpowiedział to powinno się to pojawić w górnym tym dużym oknie.
5. To polecenie wpływa tylko na NWT.


Powodzenia

Dobry wieczór,
Oto co otrzymałem po wciśnięciu komendy "send" . W działaniu samego przyrządu nic się nie zmieniło. Przekaźniki ciągle się same rozłączają.


Przełączyłem funkcję na VFO i przekaźniki działają. Przełączyłem ponownie w tryb NWT i klapa. Przekaźniki głuche. Włączają się na ułamek sekundy i za chwilę same się wyłączają. Poza tym jest jakaś straszna męka z ustawieniem właściwej f zegara. Chyba Chińczykowi odeślę jego produkt i niech sam to ustawi. Szkoda mi czasu na taką walkę z wiatrakami.

Właśnie przed chwilą rozwiałem swoje wszystkie wątpliwości. Analizator działa jak powinien. Przyczyną wszystkich problemów byłem ja sam. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów - Jerzy
27-02-2017 22:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 443
Dołączył: 14-02-2015
Post: #64
RE: Chińskie NWT
Witam,

Rozwiej i nasze wątpliwości - każdemu może się zdarzyć....

73 Staszek SP2GNB
27-02-2017 23:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bolanren Offline
Jerzy SP5RZM
****

Liczba postów: 401
Dołączył: 10-04-2011
Post: #65
RE: Chińskie NWT
W Chińskiej wersji NWT500 można włączyć przekaźniki tłumików tylko dla VFO oraz analizatora ale wyłącznie w TRYBIE CIĄGŁYM. Nie mogłem też dokonać korekty częstotliwości, bo niezbyt uważnie czytałem instrukcję. Wpierw czytałem pobieżnie i po angielsku, później uważniej po chińsku, i tam były wszystkie potrzebne informacje. Mam problem ze zbyt szybkim czytaniem..

Przy okazji dotknąłem czubka zagadnień związanych z programowaniem. Oczywiście niczego nie zaprogramowałem ale zainteresowałem się samym tematem.Tym, którzy mimo woli do tego się przyczynili serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
Jerzy
01-03-2017 10:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6VGJ Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 08-03-2018
Post: #66
RE: Chińskie NWT
Witam
przepraszam ze odgrzewam temat ale zwiazany jest z chinskim NWT Smile

jestem zainteresowany zakupem w wersji 4000-3. Czy sa na forum uzytkownicy tej wersji ?

znalazlem na japonskiej stronie opis pomiarow i małej modernizacji,

https://translate.google.pl/translate?hl...cle_1.html

https://translate.googleusercontent.com/...e5ZfnzClwg

Pozdrawiam
JAcek
SP6VGJ
11-05-2018 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości