Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chińskie NWT
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 19-06-2011
Post: #11
RE: Chińskie NWT
Czyli rozumiem, że to wejście nie jest typowym wejściem jak w NWT, z sondą logarytmiczna...? Poza tym jak można dołożyć dodatkową sondę, jest jakieś wejście na płytce na takową? Ciekawi mnie ten temat, bo zamówiłem tę wersję od 35MHz i dopóki nie dotrze to nie bardzo wiem, co dokładnie kupiłem:-) Oprócz tego, że generuje w w/w zakresie.
01-09-2014 14:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5RWU Offline
Qyon
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 15-12-2012
Post: #12
RE: Chińskie NWT
(01-09-2014 10:45)SQ8AQX napisał(a):  Oczywiście pracuje pod programem WinNWT, w łatwy sposób można przerobić jako i wobuloskop, dokładając dodatkową sondę.
Masz zwykły WinNWT czy jakiś przerobiony? Ja nie mogę wpisać w ustawieniach częstotliwości końcowej 4GHz - Na moje oko tam siedzi signed dword i po zamknięciu ustawień dostaję wartość ujemną.

İmage

Łukasz
03-09-2014 14:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 155
Dołączył: 08-03-2010
Post: #13
RE: Chińskie NWT
Łukasz ustawiłeś w zakładce Options - Frequency multiply x10, max Sweep 440000000, startfreq 13200000 Stopfreq 440000000.
Jezeli masz analizatorek od 35MHz startfreq dajesz 3500000.
Po poprawnym ustawieniu Options w Sweepmode juz podajesz normalnnie co do Hz np 145MHz dajesz 145000000.

WinNWT mam 4.09.07 i na takim pracuje razem ze spolszczeniem.

http://sq8aqx.blogspot.com/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2014 21:30 przez SQ8AQX.)
03-09-2014 21:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5RWU Offline
Qyon
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 15-12-2012
Post: #14
RE: Chińskie NWT
(03-09-2014 21:30)SQ8AQX napisał(a):  Łukasz ustawiłeś w zakładce Options - Frequency multiply x10, max Sweep 440000000, startfreq 13200000 Stopfreq 440000000.
Jezeli masz analizatorek od 35MHz startfreq dajesz 3500000.
Po poprawnym ustawieniu Options w Sweepmode juz podajesz normalnnie co do Hz np 145MHz dajesz 145000000.

WinNWT mam 4.09.07 i na takim pracuje razem ze spolszczeniem.
Thnx. Kombinowałem z tym x10 i coś mi nie działało - pewnie się gdzieś z zerami pogubiłem Smile

Łukasz
03-09-2014 23:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 19-06-2011
Post: #15
RE: Chińskie NWT
Dotarło chińskie NWT. Szybko. Jest niewiele większe od paczki papierosów, co mnie trochę zaskoczyło, bo myślałem, ze będzie większe. Podłączyłem i wszystko działa jak trzeba. Nie wiem tylko jak skalibrować generator, bo jest odchyłka 7kHz w dół. Poza tym bardzo chętnie dowiem się jak to przerobić na wobulator - co prawda jest w środku AD8307 ale to raczej część składowa analizatora widma.

Marcin


İmage İmage
06-09-2014 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 155
Dołączył: 08-03-2010
Post: #16
RE: Chińskie NWT
Dodatkowa sonda na AD8318 lub lepiej na ADL5513.
Napięcie z AD8307 idzie przez rezystor do ATMEGI, i wystarczy w to miejsce podać sygnał z wyjścia innego detektora i wykonać przełącznik.
Postaram się jak najszybciej dołączyć fotki lub opis przeróbki.

http://sq8aqx.blogspot.com/
07-09-2014 14:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 19-06-2011
Post: #17
RE: Chińskie NWT
Witaj, znalazłem już to miejsce. Pytanie tylko czy zostawić ten rezystor, czy pominąć podłączając dodatkową sondę? Na razie zrobię eksperymenty z AD8307, zanim wykonam docelową sondę na jednym z w/w układów. Dziękuję za odpowiedź.

Marcin
07-09-2014 18:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8AQX Offline
Robert
***

Liczba postów: 155
Dołączył: 08-03-2010
Post: #18
RE: Chińskie NWT
Rezystor zostaw. Zrobisz na AD8307 to będzie pewnie działać do 500MHz. Zawarty AD8307 ma odpowiednio dobrane RC na wejściu i lepiej zastosować drugi zewnętrzny.

http://sq8aqx.blogspot.com/
07-09-2014 20:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 147
Dołączył: 19-06-2011
Post: #19
RE: Chińskie NWT
Mając chwilę czasu zrobiłem sondę na AD8307 (wykorzystałem układ z pokładu tego chińskiego NWT) i na poniższym filmie przedstawiam wykres poziomu sygnału w zakresie 35 do 700MHz.

https://www.youtube.com/watch?v=0_G-mq0n...e=youtu.be

Powyżej 500MHz zaczyna spadać drastycznie z uwagi na specyfikację AD8307. Martwi mnie, że wg. producenta poziom sygnału powinien wynosić około +3dBm - u mnie jest średnio -15dBm. Różnica znaczna. Mimo tego, przyrząd pozwala na pomiary do całkiem przyzwoitego poziomu -60dB. Poniżej film z pomiaru filtra dolnoprzepustowego zaprojektowanego na 200MHz - przemiatanie w zakresie 35 do 500MHz.

https://www.youtube.com/watch?v=oC691vgk...e=youtu.be

W załączniku jeszcze zdjęcie z pomiaru w/w filtra ale w zakresie 35 do 250MHz - widać, że filtr odcina od 175MHz.

Proszę o komentarz uzyskanych wyników.

Marcin

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2014 17:00 przez SQ7GVU.)
13-09-2014 12:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MTS Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 25-03-2011
Post: #20
RE: Chińskie NWT
Witam
mogę prosić o zdjęcie płytki Chińskiego NWT w lepszej rozdzielczości ??
Czesiek
16-09-2014 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości