Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik LC
SP6LUN Offline
Andrzej
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 01-09-2014
Post: #81
RE: Miernik LC
Zworka JP3 zmienia organizację wyświetlacza.
Zworki JP1, JP2 pomogą w uruchomieniu miernika.
Tutaj opis

Andrzej
08-07-2017 8:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 05-10-2014
Post: #82
RE: Miernik LC
Teraz piszę z głowy nie mam schematu przed oczami. Miernik zrobiony jest wg Sq7hjb i jedna zworka zastąpiona jest opornikiem R6 i z tego co pamiętam to nie ma więcej. Jest jeszcze reset i tyle.

Tu jest schemat

http://sq7hjb.mooo.com/?page_id=469

Wojtek

Toledo

Hiszpania
08-07-2017 10:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 23-03-2010
Post: #83
RE: Miernik LC
Wojtku!
Jeśli coś robisz na podstawie czyjegoś opisu, to zasadą jest stosowanie tych samych elementów. Jeśli natomiast zaczynasz "manewrować" (tu zmieniłeś typ wyświetlacza), to powinieneś zapoznać się z jego budową i sposobem wyświetlania informacji. Rozumiem że nie masz wiedzy w tym temacie. Sposób wyświetlania wyniku pomiaru w tym mierniku opisał Kol.SP7DQR na swojej www. tutaj . Ten opis powinien Ci wyjaśnić o co chodzi. Lekka przeróbka Twojej płytki i będzie OK.
Rysio!
08-07-2017 11:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 05-10-2014
Post: #84
RE: Miernik LC
Na płytce jest napis lcd 2x16 hd44780 więc taki wsadziłem bo nie mam 1x16. Kolega zrobił te mierniki i mu działają. To co mnie dziwi to ze po załączeniu po kalibracji pojawia się podłącz cewkę i się nie zmienia. Cały czas tak się wyświetla. Nie mam drugiego pica z literką A tylko samo 84. Dziękuję za odpowiedzi , pomoc i poradę. Kiedy tylko znajdę chwile czasu to zabiorę się za czytanie


Teraz robię próby i tak pin 10 układu Pica mam na stale podłączony do masy bo tak jest zaprojektowana płytka , po podłączeniu pinu 12 do masy i zrobienia resetu na wyświetlaczu pojawia się to 0000001 , z opisu na podanych stronach wynika ze powinno być 00055000 czyli z tego wynika ze nie działa generator LM311

Jedni koledzy zastosowali kondensatory tantalowe , ja mam elektrolity 10uF czy możne je należny wymienić na tantalowe ?

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2017 17:34 przez EC4AGT.)
08-07-2017 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 23-03-2010
Post: #85
RE: Miernik LC
Z Twojego opisu sposobu wyświetlania informacji na wyświetlaczu wynika że pin.10 procesora powinien być odłączony od masy. Ja w swoim mierniku też tak mam.
Nie sugeruj się tym że płytka tak jest zaprojektowana.
Kondensatory C5, C6, C7, C8 muszą być bardzo stabilne, ale nie mogą być elektrolityczne. To są kondensatory wzorcowe generatora i kalibracyjne, załączane przekaźnikiem przy użyciu właśnie jednej ze zworek. Zastosuj z przekładką mikową.
Z Twojego opisu wynika również że prawdopodobnie popełniłeś błąd w podłączeniu przełącznika pomiaru C i L, tego na wejściu. Po włączeniu następuje automatycznie kalibracja i miernik przechodzi na pomiar C. Jeśli przełącznik jest w pozycji pomiaru L, to nie następuje kalibracja, a na wyświetlaczu pojawia się informacja "Przełącz na C".
Po wymianie kondensatorów na właściwe powinien Ci zastartować generator. Jego częstotliwość ustalisz dokładnie poprzez dobór cewki. Do tego celu służy również odpowiednia zworka, która przestawi miernik w pozycję miernika częstotliwości. Wzoruj się na schemacie i opisie który Ci podałem wcześniej.
To prosta konstrukcja. Przewody do gniazdek pomiarowych powinny być jak najkrótsze.
Rysio!
08-07-2017 18:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 05-10-2014
Post: #86
RE: Miernik LC
Ok dzięki za porady. Jak wrócę do domu to spróbuję zrobic tak jak piszesz.

Pozdrawiam
C7 i C8 mam ceramiczne 22 pf.C5 i C6 to elektrolity. Te ostatnie zamienię na tantale Jutro ponowie próby

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2017 3:38 przez EC4AGT.)
08-07-2017 21:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 23-03-2010
Post: #87
RE: Miernik LC
(08-07-2017 21:37)EC4AGT napisał(a):  C7 i C8 mam ceramiczne 22 pf.C5 i C6 to elektrolity. Te ostatnie zamienię na tantale
Moje uwagi dotyczą schematu jak w załączniku ze strony http://sp9xuh.pl/index.php?p=1_9, nie ze strony SQ7HJB
Rysio!


Załączone pliki Miniatury
İmage
09-07-2017 20:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości