Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miernik LC
Sadowski25 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 26-08-2010
Post: #31
RE: Miernik LC
A jaj mam takie pytanko Big Grin

Czy miernik LC wg. VK3BHR można z powodzeniem przeprogramować na miernik częstotliwości ?
Ważne by w miarę dokładnie pokazywał zakres w kHz np. 10,505kHz 9,506kHz itp.

Wyszło tak że kupiłem miernik UNI-T UT58D. i ma pomiar RLC i to dokładny.
03-10-2010 19:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6NVO Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 19-11-2010
Post: #32
RE: Miernik LC
Jeżeli ktoś potrzebuje to zamieszczę projekt płytki dwustronnej w SprintLayout
miernika ze strony kol.
http://www.sp7dqr.waw.pl/lcmeter_pl.html
27-11-2010 19:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5RGS Offline
Roman
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 01-10-2009
Post: #33
RE: Miernik LC
Witam jak masz wzór w lay to poproszę , będziemy prasować , a może i jeszcze się innym kolegom przyda .pozdrawiam
16-12-2010 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 13-12-2009
Post: #34
RE: Miernik LC
poniżej na zdjęciach moja wersja miernika. Jeszcze muszę dopracować pomiar pojemności, bo się nie przełącza na pomiar pojemności - choć dla mnie mniej przydatny, bo mam miernik pojemności w multimetrze. w obu pozycjach przełącznika na wyświetlaczy pojawiaja się pomiar L, z tym, że w pozycji "C" czy podłączymy cewkę czy kondensator, zawsze jest "Over Flow".


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
13-02-2011 19:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #35
RE: Miernik LC
Witam!
Miernik musi przełączać się na pomiar pojemności, ponieważ wtedy wykonuje kalibracje. Na krótką chwilkę załączając przekaźnikiem kondensator wzorcowy. Skorzystaj z programu SP7DQR. Jest w naszym języku i z poprawkami.
Pozdrawiam
14-02-2011 7:47
Odpowiedz cytując ten post
SP6NVO Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 19-11-2010
Post: #36
RE: Miernik LC
Witam.Może komuś się przyda płytka w SprintLayout. Gdyby była potrzeba to zamieszczę szczegółowe zdjęcia.


Załączone pliki
.rar  Miernik LC.rar (Rozmiar: 47.55 KB / Pobrań: 898)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2011 16:34 przez SP6NVO.)
14-02-2011 15:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 13-12-2009
Post: #37
RE: Miernik LC
Miernik przy pomiarze cewek działa znakomicie, w zupełności mi wystarczy, oczywiście przekaźnik się załącza i kondensator wzorcowy jest dołączany do obwodu. Nie wiem dlaczego miernik nie przełącza się na pomiar pojemności. Może dołoże tranzystor do załączania przekaźnika, ponieważ w moim projekcie go nie ma. Spróbuję jeszcze wg sugestii zmienić oprogramowanie...
14-02-2011 19:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 865
Dołączył: 02-07-2010
Post: #38
RE: Miernik LC
Czy do inductance / capacitance meter by Phil Rice VK3BHR ver 2 ktoś dorobił pomiar kwarców - czy trzeba samemu to sobie wymyślić i zrobić?
I drugie pytanko na szybko - bo nie doczytałem, a temat mi w oczy wpadł przed momentem - czy ktoś wymyślił wpisywanie wartości pojemności wzorcowej do stałej pamięci procka - co wyeliminowało by szukanie tego tak dokładnego kondensatorka? - podobnie z wpisaniem poprawki wartości zegara taktującego, a nawet zapamiętaniem krzywej kalibracji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2011 22:53 przez SQ9RFC.)
21-02-2011 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #39
RE: Miernik LC
W ten weekend wykonałem ten sam miernik co sq8gum ale z oprogramowaniem i poprawkami SP7DQR. Ruszył bez żadnych problemów, więc może jest jakiś błąd w podłączeniu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2011 16:11 przez SQ5NWU.)
22-02-2011 9:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #40
RE: Miernik LC
Witam!
Jeszcze drobna rada dla Jacka.
Przewody łączące przełącznik z PCB mają wpływa na pomiar.
Długie przewody prowadzone blisko siebie wprowadzają dodatkowe pojemności i indukcyjność. A jeżeli jeszcze mogą się delikatnie poruszuć w obudowie to wynik będzie się zmieniał.
Co do pomiaru pojemności to może jakiś drobny błąd na PCB.
Pozdrawiam
22-02-2011 10:05
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości