Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 26-01-2013
Post: #881
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Niestety do linku nie ma dostępu 404 (:
07-05-2017 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GSI Offline
Grzegorz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 09-04-2012
Post: #882
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Na stronie autora też nie ma tego pliku. Wniosek.... autor usunął. Dlatego i tu ten link nie funkconuje. Trzeba poczekać. Być może autor coś zmienia na swojej stronie i niedługo znowu będzie OK.
07-05-2017 13:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 26-01-2013
Post: #883
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Niestety BPF według sp2dmb niedostępny . Czy taki przewód nadaje się do przesyłania sygnałów pomiędzy modułami w Husarku ?
Średnica zewnętrzna 2mm czarna izolacja wygląda na teflon .
Środkowy przewód 0,15mm wygląda na stalowy srebrzony.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2017 16:12 przez SP8GPQ.)
07-05-2017 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 515
Dołączył: 02-11-2010
Post: #884
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Śmiało możesz ten przewód użyć do połączeń.
07-05-2017 17:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 142
Dołączył: 14-12-2009
Post: #885
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Jak rdzeń plastykowy się nie topi jak dotkniesz lutownicą to ok, może mieć Z-75om.
Sam się przejechałem na podobnym przewodzie ekranowanym CCCP,po wymianie na teflonowy (prawdziwy- Z/50om DW-radio)) w moim trx-e wzmacniacz 250W(moc doprowadzonej) minęła mu "głupawka" hihi.
73 ! Andrzej

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2017 13:58 przez SP5CII.)
21-05-2017 13:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 26-01-2013
Post: #886
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(15-08-2013 22:17)SP2JQR napisał(a):  Dziś porównałem czułość odbiornika w Husarku dla dwóch typów wzmacniaczy operacyjnych.
NE5532 - około 1,5uV
LT6231 - około 0,3uV
Wstawienie układu LT6231 nie likwiduje efektu "gadającego chińczyka" - test na paśmie 7MHz
Ja mam AD8056 , czy są jakieś porównania?

Czy odwrócenie płytki "spinki" elementami do dołu nie będzie lepsze ? Wówczas nie będą krzyżowały się koncentryki RX i TX .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2017 0:05 przez SP8GPQ.)
27-05-2017 17:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 470
Dołączył: 10-07-2009
Post: #887
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
A w czym to ma przeszkadzać? U mnie się krzyżują i nic się nie dzieje. Przecież to są ekranowane przewody.

Bogdan
28-05-2017 23:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 26-01-2013
Post: #888
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Nie mogę znaleźć na schemacie automatyki U3A , U4, Oraz U2B. Na wyjściu AD8307 jwst 0,63V natomiast na wyjściu U6 ? jest 4,96V . po diodzie zenera na wyjściu 3,02V . Na wejśiu po dotknięciu palcem z 0,63 do 1,85V na wyjściu (1) z 4,96V na około 1,6V. Który to układ LTC272 ? Korzystam z opisu z podręcznika v1.4. Wskazania S_ metra 9+40dB.
Jeżeli punkt pomiędzy R48 (390om) a C33(4,7mikro) zwieram do masy to na wejściu U6 jest 0,23V a na wyjściu nic się nie zmienia , nadal około 4,96V. Na schemacie jest napisane na wyjściu 0,05V Jakim sposobem ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2017 15:35 przez SP8GPQ.)
06-06-2017 14:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 515
Dołączył: 02-11-2010
Post: #889
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Tu nie potrzeba sposobu. Jeżeli napięcie na nóżce 2 układu U6 będzie wyższe od napięcia na nóżce 3 to na wyjściu tego wzmacniacza operacyjnego napięcie będzie w pobliżu zera. Jak to uzyskasz to następnie bez sygnału ustaw potencjometrem napięcie na wyjściu 50 – 60 mV lecz nie mniej. Proszę podpisuj posty, lub wstaw swoje imię pod wyświetlanym znakiem wywoławczym.
Janusz.
07-06-2017 6:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 26-01-2013
Post: #890
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
1=4,96V
2=4,93V
3=0,56V
po dotknięciu na wejściu IN_RX
1=1,32V
2=1,45V
3=1,29V
scalone wymieniałem , jest to samo.
07-06-2017 15:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości