Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SQ5EKU Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 14-04-2011
Post: #831
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(17-01-2016 21:37)SQ4AVS napisał(a):  Zastąpienie przekaźników kluczami np typu HMC190 wbrew wypowiedziom Kolegi SQ5EKU ma same zalety
Widze, że mamy skrajnie różne doświadczenia z tymi układami.

Klucze takie mają sens jeśli operujemy jedynie dwiema częstotliwościami, łączenie ich w większe zespoły dość paskudnie psuje efekt jaki mają zapewnić nam filtry. Na KF w większości każde pasmo w górę to harmoniczna tej z dołu. Przy zastosowaniu takich 5 sztuk otrzymujemy niezły galimatias śmieci. Należy mieć na uwadze że takie klucze na KF naprawdę nie powalają separacją.
Zakładając nawet że mamy chęć wykonać super hiper zaprojektowane PCB dla tych przełączników, aby maksymalnie wykorzystać ich parametry to twierdzenie że to same zalety jest przesadą.
Proszę się rozejrzeć po fabrycznym sprzęcie, przekaźnik kosztuje 10 razy więcej niż taki przełącznik, a jednak producenci wierzą nadal w przekaźnik Smile

sq5eku.blogspot.com
18-01-2016 0:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,079
Dołączył: 29-01-2010
Post: #832
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SQ5EKU a mógłbyś napisać konkretnie jakie masz doświadczenia z kluczami, pokaż w jakiej aplikacji je zastosowałeś, konkretnie jak sterowałeś przełączaniem i jakie napięcia stosowałeś. Podane przez Ciebie klucze mają na KF izolację na poziomie ponad 40dB co jest wartością lepszą niż dla popularnych przekaźników JRC23. Podana wartość izolacji jest również lepsza niż np. dla przekaźnika axicom 23079 który jest specyfikowany do 900MHz ten ma dla 100MHz 37dB izolacji. IP wymienionego przełącznika wynosi około +50dBm czyli znacznie powyżej ip nawet bardzo dobrego odbiornika . Ja przełączałem tym 200mW i nie widziałem zniekształceń od klucza -sygnał z wieloma podnośnymi (musiałem bardzo szybko przełączać tak, że żaden przełącznik mechaniczny nie wchodził w grę). Mam analizator widma tak, że miałem czym to wszystko zmierzyć. Jeśli by się czepiać kluczy cyfrowych to nie stosowałoby się w mieszaczach ich. Podane przez Ciebie klucze mają lepszą izolację niż stosowane w mieszaczach bo są to tak naprawdę dwa klucze, zawierają dodatkowy tranzystor do zwierania resztek napięcia w.cz. (pozwala to uzyskać poprawę izolacji). Wadą ich jest, że wymagają zawsze dwóch napięć sterujących co nie jest tak wredne jeśli stosuje się tranzystory "cyfrowe". Inna uwaga stosując tanie przekaźniki (nie sygnałowe) które pracują na niskim poziomie mocy ciągle warto wymusić przez nich przepływ prądu stałego -polecam lekturę kart katalogowych.
18-01-2016 14:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5EKU Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 14-04-2011
Post: #833
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Aby nie zaśmiecać dłużej tematu - KF zupełnie mnie nie interesuje
- HMC190 są to wyśmienite choć już stare układy, masowo zaczynają trafiać na wyprzedaże u azjatów. Warto się nimi zainteresować ponieważ cena systematycznie będzie malała a dostępność rosła.
- W dobie wykonywania PCB przez zakłady a nie jak kiedyś samodzielnie, komplikacja układu sterowania nimi nie stanowi już większego problemu.
Moje doświadczenia z nimi głównie pochodzą z pracy z sprzętem fabrycznym działającym w okolicach 800MHz. Osobiście mam złe doświadczenia z prób adaptacji ich w urządzeniu przy częstotliwościach w okolicy 6MHz. Moim zdaniem układ jest świetny, ale do pracy >50MHz

Może ktoś zainteresowany pokusi się wykonaniem praktycznym na KF i podzieli się spostrzeżeniami.

sq5eku.blogspot.com
18-01-2016 15:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP0NGE Offline
Jakub
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 24-11-2015
Post: #834
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Dobra, wygląda na to że temat HMC190 odkładamy na moment pierwszego wykonania płytki filtrów z jego udziałem.
Może w przypływie szaleństwa przetestuję kilka układów, z ASM7017475T, może się akurat będzie dobrze na KF zachowywał i może do pracy QRP go wystarczy ;-)

W takim razie wracam do pytania o kwestię samego projektu - jaką licencję ma moduł BPF?
Jak będzie działać, chciałbym móc się tym podzielić, a nie zakopać w ogródku. Mając background w IT, pytanie wydaje mi się bardzo konieczne.

Przekopałem od tego czasu jeszcze trochę forum i znalazłem informację że grupa projektująca to radio ujednoliciła się do analizatorów NWT200 / NWT500. Czy ktoś posiada kopię dokumentacji do nich? Od tego czasu stronę autora objął armagedon, a trochę strach nawijać filtry na czuja.
18-01-2016 15:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,079
Dołączył: 29-01-2010
Post: #835
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Tak wykonałem moduł z przełącznikami hcm na kf, zarówno do przełączania torów nadawanie odbiór jak i w if w wzmacniaczu rewersyjnym pośrednia około 8 MHz. Chodzi bez zarzutu. Na 800MHz lepsze są niż wspomniane acixomy. Oczywiście przy takiej częstotliwości ważny jest odpowiedni montaż. Może napisz z czym miałeś problemy bo to nie wynika z Twoich postów i pokaż jak je sterowałeś.
18-01-2016 16:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5EKU Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 14-04-2011
Post: #836
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Naście lat temu gdy zwyczajnie nie można było sobie kupić takiego układu, praktykowało się demobil w pracy. Urządzenia naprawiane posiadały zazwyczaj połowiczną dokumentację, więc adoptowanie do własnych potrzeb odbywało się często na czuja.
Można śmiało zakładać że moje próby miały błędy w założeniach, układ z demobilu był wadliwy lub człowiek miał gorszy dzień.
Tak czy inaczej moje próby zniechęciły mnie do tych układów na KF, skłaniając mnie do przełącznika na diodach PIN.
Z dużymi sukcesami zaś stosowałem je w różnych pierdołach pracujących pow 50MHz.
Wspomniałem o mojej porażce, aczkolwiek nie poświęcił bym ani jednego browara na bronienie tezy, że to kategorycznie zły pomysł.
Kategoryczne rozstrzygnięcie jak zwykle przyniesie czas i testerzy, biorąc pod uwagę zainteresowanie tematem jest to kwestia czasu.

(18-01-2016 16:01)SQ4AVS napisał(a):  napisz z czym miałeś problemy
Problem polegał na występowaniu harmonicznych na wyjściu, pochodzących od separowanego wejścia. Separacja właściwego sygnału była ok, lecz miks jaki wydobywał sie z trzech zastosowanych przełączników był tragiczny. Szło to potem na AD603 i w efekcie dużego wzmocnienia na wyjściu miałem dużo syfu.

sq5eku.blogspot.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2016 16:59 przez SQ5EKU.)
18-01-2016 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,079
Dołączył: 29-01-2010
Post: #837
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Te klucze mają naprawdę wysokie ip. Musiał być coś skopane. Postaram się w wolnym czasie pomierzyć.
18-01-2016 19:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP0NGE Offline
Jakub
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 24-11-2015
Post: #838
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(18-01-2016 15:51)JKRAMARZ napisał(a):  Przekopałem od tego czasu jeszcze trochę forum i znalazłem informację że grupa projektująca to radio ujednoliciła się do analizatorów NWT200 / NWT500. Czy ktoś posiada kopię dokumentacji do nich? Od tego czasu stronę autora objął armagedon, a trochę strach nawijać filtry na czuja.

Dzięki uprzejmości SQ8AQX mam już kopię dokumentacji, dziękuję!
19-01-2016 14:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HVW Offline
Józef
***

Liczba postów: 144
Dołączył: 14-06-2010
Post: #839
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Mam PCB LPF, Notcha na MAX7400 można zastosować przed wz. mcz. z możliwością zał i wył. LPF lub notcha .Układ wprowadza tłumienie 0.4 dB w torze m.cz. - będą dostępne na spotkaniu ŁOŚ.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

.pdf  MAX 7400, lpf notch.pdf (Rozmiar: 83.92 KB / Pobrań: 312)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2016 20:30 przez SP9HVW.)
13-05-2016 16:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Online
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 512
Dołączył: 10-07-2009
Post: #840
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Dopieszczam Husarka i przyszła pora na przeniesienie układu notcha na ,,ładną" płytkę od Józefa. Brakuje na niej miejsca (padów) na opornik R33. Na foto moje rozwiązanie. Pomiędzy padami na C26 przylutowałem kondensator w rozmiarze 0805, natomiast na nim do lewego pada na rysunku na kanapkę przylutowany jest opornik R33 w rozmiarze 1206. Prawa końcówka opornika dolutowana jest krótkim odcinkiem drucika do bramki tranzystora T1. Dzięki różnicy w rozmiarach elementów ich prawe końcówki nie mają ze sobą zwarcia i można dzięki temu odprowadzić prawą stronę opornika do tranzystora. Pady połączone opornikiem R33 oznaczone są niebieskimi X-ami.

Mam pewną wątpliwość odnośnie proponowanego powyżej układu włączenia notch filtra. Układowo wszystko jest ok, ale pewna kwestia nie daje mi spokoju. Ostatni kondensator przez który wychodzi sygnał m.cz. z płytki ARW ma 220 nF. (na moim schemacie ARW jest to C1, u Józefa C32). Również wejściowy kondensator na płytce notcha ma 220 nF. Ze sposobu włączenia płytki notcha w układ Husarka wynika, że pojemności te są połączone szeregowo, więc dają wypadkową 110 nF. Czy to nie robi się za mało, aby przenieść całe potrzebne pasmo m.cz.? Może należałoby je trochę zwiększyć? Osobiście lubię trochę ,,dołu" na słuchanym sygnale, a przy małych pojemnościach sprzęgających stopnie może go brakować.

Teraz pytanie z innej beczki. Ponieważ chciałbym jeszcze do płytki filtrów m.cz. (SSB/CW) dołożyć dodatkowo włączany układ CW-350 Hz (wg Janusza SP5BMP) mam jedno zapytanie. Wykonując płytkę filtrów zastosowałem elementy dla gałęzi CW - 900 Hz. Proponowana przez Janusza płytka dodatkowa 350 Hz jest przewidziana, jak widzę dla rozwiązania filtru CW - 1100 Hz. Czy ktoś z kolegów dysponuje może informacją, bądź przetestował jakie kondensatory trzeba włączać tranzystorami, aby układ spełniał swoje zadanie w rozwiązaniu filtra 900 Hz?. Obawiam się, że przy mojej wersji filtrów dołączanie proponowanych pojemności w dodatkowej płytce narobi chyba więcej bałaganu niż pożytku. Na pewno muszą być mniejsze niż te na schemacie, ale nie wiem o ile i które. Może ktoś ma jakiś program symulatora, aby można było przećwiczyć to zagadnienie lub link do niego. Popróbuję sam o ile mnie to nie przerośnie.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2016 23:59 przez SP4LVC.)
11-08-2016 23:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości