Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 402
Dołączył: 10-07-2009
Post: #861
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Pierścionki toroidalne idą w ruch - odkłócam co się da. Zauważyłem, że odgłosy pracy CAT, o których traktował filmik z poprzedniego postu bardzo spadają po odłączeniu kabli m.cz. z wtykami mini jack łączących interfejs z komputerem. Wcale bym się nie zdziwił gdyby się okazało, że one tylko ładnie wyglądają, a w środku lecą 3 nieekranowane żyły (w tym jedna pełniąca rolę oplotu). Gdzieś już w chińszczyźnie widziałem taki hardcore. Spróbuję zdobyć lub zrobić pewne przewody i zobaczę jakie będą różnice. Chcąc zaspokoić ciekawość musiałbym pociąć te, które mam, a trochę mi szkoda, bo mają zalewane wtyki. Inna sprawa, że mogą być do d..y. To się niebawem okaże.

Bogdan
07-09-2016 10:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #862
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam wszystkich .
dzisiaj zaczynam swoją zabawę z "Husarkiem" . Udało mi się rozebrać filtry bez uszkodzenia . Obawiałem się tego czytając uwagi na forum . zaskoczony zostałem brakiem opisów z drugiej strony płytki arw+ mcz z DW
-radio. Czy tak ma być ? Trochę , a nawet bardzo utrudnia to montaż elementów .
Pozdrawiam autorów Husarka , konstruktorów i pasjonatów .
05-11-2016 17:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #863
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Podczas poszukiwania możliwości pomiaru dużych indukcyjności znalazłem tester (kit) u Chińczyków . Cena nie jest duża , 11,88$ . Instrukcja uruchomienia i parametry w linku :
https://pl.aliexpress.com/item/New-DIY-K...=200004373

Instrukcja montażu i parametry w załączniku .
Mam pewną niejasność co do zasilacza płytki registrów . Czy tam ma być +12 i -12V a nie +12 i GND . Nie widziałem nigdzie potrzeby zasilania napięciem -12V względem masy stąd moje pytanie .
vy 73.


Załączone pliki
.pdf  12864tester_Chiński.pdf (Rozmiar: 3.49 MB / Pobrań: 313)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2016 8:16 przez SP7GPQ.)
22-11-2016 7:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #864
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(22-11-2016 7:23)SP7GPQ napisał(a):  Podczas poszukiwania możliwości pomiaru dużych indukcyjności znalazłem tester (kit) u Chińczyków . Cena nie jest duża , 11,88$ . Instrukcja uruchomienia i parametry w linku :
https://pl.aliexpress.com/item/New-DIY-K...=200004373

Instrukcja montażu i parametry w załączniku .
Mam pewną niejasność co do zasilacza płytki registrów . Czy tam ma być +12 i -12V a nie +12 i GND . Nie widziałem nigdzie potrzeby zasilania napięciem -12V względem masy stąd moje pytanie .
vy 73.
Nie mogę doszukać się schematu do PCB DW Elektronik AllBand LPF ver. 10.05.2013
23-12-2016 7:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #865
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Wykonałem 2 komplety polifazerów w wersji przewlekanej i SMD . kondensatory SMD tutaj:https://www.aliexpress.com/item/30pcs-SMD-capacitor-3216-1206-333J-50V-33NF-NPO-COG-5-high-frequency/32633918076.html?spm=2114.13010608.0.0.WpGEfx
31-12-2016 0:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4KDM Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 04-11-2013
Post: #866
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Może ktoś ma informacje gdzie można kupić sterownik do Husarka?
24-01-2017 14:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #867
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(13-10-2013 15:51)SP4LVC napisał(a):  Wymieniłem trafo wyjściowe płytki Si-570 na WB-3040. Polutowałem i wstawiłem płytkę na 74AC175. Ruszyło pasmo 28 MHz, ale równocześnie na wyższych pasmach zmartwił mnie fakt wyraźnych sygnałów komunikacji cyfrowej radia oraz (chyba bardziej dokuczliwe) treszczotka słyszalna w głośniku podczas kręcenia enkoderem. Przed wstawieniem płytki ten odgłos nie był tak dokuczliwy - teraz jest i to bardzo. Gdzie teraz wsadzić łapki?
Witam .
Czy można gdzieś nabyć płytkę pod 74AC175
Pozdrawiam

(24-01-2017 14:44)SQ4KDM napisał(a):  Może ktoś ma informacje gdzie można kupić sterownik do Husarka?

Witam
Gotowe sterowniki miał kolega Adam SP5FCS ale nie wiem czy mu jeszcze coś pozostało .
Pozdrawiam
Moje płytki częściowo zmontowane.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2017 18:48 przez SP7GPQ.)
24-01-2017 18:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3TYI Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 19-01-2014
Post: #868
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam
Dawno sie nie odzywałem , chciałbym poinformować, ze po dłuzszej przerwie w Jarocinie trwają prace nad ukończeniem 3 szt HUSARKÓW a tak naprawde to prace kontynuuje Wojtek SP3HZR Dużo do końca nie zostało i pewnie niedługo pojawią sie na paśmie.
Poniżej zdjęcia z budowy.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2017 20:01 przez SP3TYI.)
10-04-2017 19:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #869
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
(31-07-2014 9:30)SP5BMP napisał(a):  Husarek nie był optymalizowany pod kątem małej mocy zasilania. Nie było takich założeń. Uważam, ze zastosowanie przetwornicy 5V jest celowe i zmniejszy znacznie prąd pobierany jak i występujące straty cieplne. Ja w swoim Husarku zastosowałem przetwornicę kupioną na Ebayu, podobną do tej na załączonym zdjęciu. Piszę podobną, ponieważ Chińczycy teraz uprościli ją i zlikwidowali na płytce filtr wyjściowy LC. Płytkę przetwornicy zabudowałem w pudełko z blachy stalowej odzyskanej z brytfanny do ciasta. Na wejściu i wyjściu zastosowałem dodatkowe dławiki nawinięte na rdzeniach FT37-43. Nie zauważyłem występujących zakłóceń odbiornika od pracującej przetwornicy. W fabrycznych radiostacjach są również zastosowane przetwornice i nie ma to wpływu na ich pracę. Przykładem może być poruszana wczoraj tu na Forum radiostacja duńskiej firmy Skanti, w której napięcie zasilające 12-40V podawane jest na przetwornicę i przetwarzane na +48V o mocy wyjściowej około 700W. Napięcie to jest następnie przetwarzane na innej przetwornicy pracującej z częstotliwością 50kHz na napięcia : +/- 5V, +/-15v, oraz +24V. Część cyfrowa radiostacja zbudowana jest na układach TTL pobierających znaczne prądy a mimo to konstruktorom udało się tak dopracować że nie występują uboczne efekty. Pozdrawiam, Janusz.

Czy taki zasilacz jak na zdjęciu może być użyty ?
Potencjometr z prawej strony służy do regulacji napięcia wyjściowego , a z lewej do ustawienia ograniczenia prądowego .


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2017 10:30 przez SP7GPQ.)
30-04-2017 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #870
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Bogdanie gratulacje . Co miałeś na myśli mówiąc o błędach na płycie homodyny z DW
-Radio ? Jestem w trakcie uruchomienia i mam problem . Mianowicie po IC 74AC02 nie ma sygnału z VFO . Na wejściu jest około 2,5V pp . Oscyloskop ma pasmo 20MHZ i sprawdzałem tylko ma 1,9 i 3,5 MHZ . Może jakaś podpowiedź .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-05-2017 20:11 przez SP7GPQ.)
03-05-2017 20:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości