Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
SP2GNB Offline
Staszek
****

Liczba postów: 466
Dołączył: 14-02-2015
Post: #801
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam,

Myślę, że to tu zapytam. Zabrałem się do wykonania zasilania, sterownika przede wszystkim, razem na płytce z rejestrami.
Jaki rdzeń użyć do filtru p/zakłóceniowego (L1-L2)?

73 Staszek SP2GNB
24-06-2015 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 513
Dołączył: 10-07-2009
Post: #802
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Panowie pomóżcie, bo się trochę zamotałem. Podjąłem męską decyzję, ze sam zaktualizuję sobie oprogramowanie sterownika syntezy. Programator jest w systemie widziany. Podczas zabawy z pomocą CodeVisionAVR ver. 3.19 Evaluation nie mogę nic zrobić. Wyskakują okna jak w załącznikach:
Problem 1 - przy próbie sczytania hexa z procesora
Problem 2 - przy próbie załadowania nowego hexa do procesora
Nigdy wcześnie nie robiłem takich posunięć. Może jest coś o czym nie wiem?. Połączenie programatora ze złączem PDI na płytce sterownika jest raczej ok. Może program jest nieodpowiedni? W jaki sposób sprawdzić, że programator w ogóle widzi procesor syntezy? Proszę o prostotę sformułowań. Dla mnie te kwestie są nowe. Chciałbym po prostu zmienić oprogramowanie bez wnikania w głęboką teorię, bo na razie brak na to czasu.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2015 19:46 przez SP4LVC.)
25-06-2015 19:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 442
Dołączył: 30-07-2011
Post: #803
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Witam,

Programator nie widzi ATxmeg-i . Na drugim zdjęciu odczytana sygnatura układu to 000000. Skróć kable PDI do minimum. Być może, że są pomylone sygnały zegara z danymi. Za pierwszym razem jak programowałem, to od złej strony sobie piny policzyłem na płytce sterownika.

Jak masz zasiloną syntezę podczas programowania ? Z programatora, czy przez złącze zasilania z zasilacza ?

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2015 22:38 przez SQ8MVY.)
25-06-2015 22:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 513
Dołączył: 10-07-2009
Post: #804
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Synteza jest zasilana z Husarka, natomiast na płytce programatora mam odłączone switchem zasilanie zewnętrzne idące na gniazdo PDI. Pozostaje do sprawdzenia opcja z przełączeniem switcha tak, aby z programatora AtXmega dostawała zasilanie.
Niestety to też nie pomogło.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 0:16 przez SP4LVC.)
26-06-2015 0:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 442
Dołączył: 30-07-2011
Post: #805
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
To jezeli masz zasilaną synteze z husarka to podpinasz tylko 3 przewody z programatora - masa, clk oraz data. Jedną zworką ustawiasz sobie logikę 3.3V a drugą na zasilanie internal. Bynajmniej w programatorze od AVT są takie zworki.

73 Paweł
26-06-2015 0:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 513
Dołączył: 10-07-2009
Post: #806
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Pawle tak właśnie robię. Co prawda mam jeszcze puszczony przewód VCC, ale on jest odcinany tym przełącznikiem internal - external. Z najnowszych wieści wynika, że coś zaczęło gadać między programatorem, a sterownikiem w programie Atmel Studio - ale nie do końca. W załączniku wynik weryfikacji pliku hex, który chciałem wegrać.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 1:53 przez SP4LVC.)
26-06-2015 1:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 442
Dołączył: 30-07-2011
Post: #807
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
W dalszym ciągu brak komunikacji z atxmegą.

Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa odnośnie tego programatora. Jaki masz w nim firmware? Jeden jest do pracy pod avrdude a drugi do pracy pod avrstudio. Oba firmwary w systemie przedstawiają się taką samą nazwą programatora. Nie wiem ktorą wersje programatora masz. W niektórych wersjach jest zworka albo switch do przelączania trybu pracy. W moim jest switch. W oryginalnym trzeba przeflashować programator odpowiednim wsadem.

Jest to wszystko opisane w instrukcji. Sprobój jeszcze za pomocą avrdude zaprogramowac atxmegę. Avrdude potrzebuje biblioteki libusb -1.0. Ale ona chyba jest w paczce z avrdude.

A kto jest producentem programatora? Jeśli jest to klon oryginału to przy podpinaniu go do portu USB zaobserwuj diody i napisz czy jedna z diod mrugnie 2 czy 4 razy.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 8:14 przez SQ8MVY.)
26-06-2015 8:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 513
Dołączył: 10-07-2009
Post: #808
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Tak to wygląda. W załączniku instrukcja i printscreen jak programator jest widziany w systemie. 2 lub 4 mignięcia diody mam po wduszeniu switcha MODE. W menadżerze urządzeń nie pojawia się nic na temat programatora w zakładkach Porty (COM i LPT) oraz Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

.pdf  INSTRUKCJA_OBSLUGI_PROGRAMATORA.pdf (Rozmiar: 895.09 KB / Pobrań: 906)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 8:55 przez SP4LVC.)
26-06-2015 8:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 442
Dołączył: 30-07-2011
Post: #809
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Więc programator jest widziany jak wynika ze zdjęcia. Pod avrstudio jak i codevision ( chyba tak to się nazywa) trzeba go ustawić tak aby przy podłączeniu do USB mrugnął 2 razy. Czyli switcha wciskasz aż zamruga 2 razy odpinasz programator i podpinasz. Po podpięciu musi mrugnąć 2 razy i ma działać. A możesz jeszcze wstawić zdjęcie jak jest podpięty pod sterownik? Tak by widoczne było gniazdo programowania na sterowniku i programatorze i oczywiście spięte to kabelkiem.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 9:14 przez SQ8MVY.)
26-06-2015 9:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 513
Dołączył: 10-07-2009
Post: #810
RE: HUSAREK - nowa homodyna dla "każdego"
Pawle z tym będzie problem, ponieważ płytka sterownika siedzi w radiu. Zrobiłem zdjęcia tak, jak dałem radę. Na zdjęciu ,,Sterownik" radio leży ,,do góry nogami" - na górze zdjęcia złącze ZIFF, od lewej strony na złączu PDI: 1-DATA, 2-CLK, 3-VCC, 4-GND. Na zdjęciu z programatorem kabelek z czerwonym paskiem to DATA (biała kropka na PCB przy nóżce złącza). Błędy w połączeniach raczej wykluczam. Wróciłbym do swego postu #806 - o co chodzi, że hex nie przechodzi weryfikacji i nie da się wegrać? Jakaś niezgodność adresów występuje - jakich i dlaczego? Za niedługo wychodzę do pracy, więc do wieczora zrobimy pewnie przerwę w wymianie poglądów. Pawle - dzięki za aktywność. To jest ważne w naszym hobby, że w razie kłopotów można na kogoś liczyć.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Bogdan
26-06-2015 11:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości