![]() |
AR-303 demontaż ? - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Modyfikacje urządzeń fabrycznych (/forum-66.html) +--- Wątek: AR-303 demontaż ? (/thread-545.html) Strony: 1 2 |
AR-303 demontaż ? - SP5SAI - 17-10-2010 12:46 Potrzebuje wsparcia kolegów, którzy rozbierali rotor telewizyjny AR-303. Odkręciłem wszystko co się da, zdjąłem z osi głównej zawleczkę Segera, moduł przekładni poluzował się ale nie chce się dać wyjąć. Na zdjęciu poniżej widać dwa nity. Wygląda na to, że trzeba roznitować. Czy tak ? ![]() RE: AR-303 demontaż ? - SP5SAI - 13-11-2010 13:12 Po gruntownej analizie, który nit ?, odwiercając wczoraj jeden z nitów, rozebrałem ten rotor. Co zobaczyłem, jak oceniam konstrukcje itp. wnioski napisze już wkrótce, jak pewnie wielu kolegów domyśla się jest o czym pisać. RE: AR-303 demontaż ? - SP5SAI - 20-11-2010 18:10 Cześć. Ponieważ każdy przypadek złej pracy AR303 może być inny, jak to w urządzeniu zbudowanym z wielu części, uważam że najważniejszą rzeczą dla wszystkich kolegów, którzy mają problem z tym rotorem jest opis jak go rozebrać. Nowy rotor wyjęty prosto z pudełka też może wymagać pracy, aby zaczął poprawnie pracować. Poza tym taki rotor narażony na warunki atmosferyczne musi być co pewien czas (moim zdaniem raz w roku) rozebrany, umyty, przejrzany i przesmarowany. Szczególnie ten zawierający jako główne łożysko osiowe, łożysko ślizgowe (panewka). No to do dzieła, jak rozebrać rotor ? Ponieważ nie wiedziałem jak jest on zbudowany w środku, nie było wszystkiego widać, nikt nie podpowiedział, byłem zmuszony do roznitowania jednej z osi, ale po rozłożeniu, umyciu, wszystko stało się dla mnie jasne NIE TRZEBA NICZEGO ROZNITOWYWAĆ, ROTOR ROZBIERA SIĘ BEZ PROBLEMU ! To jest dla nas bardzo ważna informacja, która oznacza możliwość wspomnianej konserwacji, umożliwia dłuższy czas użytkowania oraz możliwość wszelakich własnych modyfikacji. Demontujemy klapkę dolną, z jednej strony ma ona sprężystą blaszkę, którą uginając do dołu wyciągamy klapkę z zawiasów. ![]() ![]() Zdejmujemy uszczelkę, bez obaw jest ona z elastycznego plastiku. ![]() ![]() ![]() Odkręcamy kluczem sztorcowym 10mm, cztery śruby mocujące wewnątrz korpusu. ![]() ![]() ![]() Wciskamy oś do dołu, całość mechanizmu wysuwa się na zewnątrz ![]() ![]() Jak widać rozbiórka jest bardzo prosta. Fotoreportaż został zrobiony specjalnie dla forum już częściowo rozebranego rotora. RE: AR-303 demontaż ? - SP9IVE - 11-09-2011 17:27 Mimo że stary temat i dziś niedziela ale ja nie potrafię nic nie robić zabrałem się za swój rotor , który może niedługo , chyba że pogoda nie pozwoli to na wiosnę trafi na maszt .Zgodnie ze wskazówkami rozkręciłem i tak nawaliłem smaru że chyba mu wystarczy.Jeżeli chodzi o małą moc silnika to ja myślę zamontować 2 łożyska oporowe w tym jedno stożkowe tak aby rura z antenami nie dociskała rotora .Łożyska myślę dać na dystansie metr od siebie , bo raz , że u mnie dość mocno wieje (mieszkam na górze ) a ma on obracać 6 el. na 6m , 16 el.na 2m , i 28 el. na 70cm.Po ułożyskowaniu i prawidłowym nasmarowaniu nie powinno być z tym problemu .Za moment skręcam ar303 i to samo robię w rotorze Alliance . RE: AR-303 demontaż ? - SQ9MDD - 18-09-2011 10:01 Przy tak dużej ilości anten może stać się tak że w momencie silnego wiatru ten rotor jednak będzie się obracał samoistnie. Dodatkowo będziesz miał też problem z poślizgami mechanizmu, wolniej startuje i dłużej się zatrzymuje ze względu na masę anten. To spowoduje rozsynchronizowanie się jednostki sterującej i rotora. Ja ten problem rozwiązałem robiąc sterownik (http://sp-hm.pl/thread-820.html) W dziale konstrukcji HM jest jeszcze jedna ciekawa konstrukcja sterownika do rotora: http://sp-hm.pl/thread-798.html RE: AR-303 demontaż ? - SP9IVE - 30-10-2011 19:24 Masz dużo racji .Jak mi się będzie kiedyś chciało to taki zrobię .Na razie pomocna będzie kamera , umieszczona tak aby widziała moje kierunki na obu masztach , również w nocy (podczerwień + oświetlenie podczerwienią) obraz na ekranie kompa przez kartę telewizyjną . RE: AR-303 demontaż ? - SP1CWS - 14-02-2014 21:22 zniknely zdjecia a bardzo szkoda RE: AR-303 demontaż ? - SP5SAI - 14-02-2014 23:12 (20-11-2010 18:10)SP5SAI napisał(a): Cześć. Na prośby kolegów zdjęcia z nowej darmowej domeny. RE: AR-303 demontaż ? - SP2IPT - 15-02-2014 0:31 Swoja droga czy tam aby nie ma 3/8" zamiast 10mm? Nie jestem pewien czy do niego, ale wydaje mi sie ze zamawialem nasadke 3/8 do tego celu ![]() pz RE: AR-303 demontaż ? - SP5SAI - 15-02-2014 12:49 Tak to jest łeb sześciokątny 3/8 cala czyli 9,5mm, ale jest lekko stożkowy i u nasady dochodzi do ok. 10mm (łeb z kołnierzem typu podkładka z bieżnikiem przeciw odkręcaniu się ). Zaręczam że kluczem sztorcowym 10mm odkręcimy bez problemu te śruby nie niszcząc ich, to tylko 0,25 mm na stronę. |