Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #11
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Zasilanie 5V jest z płyty którą widać na zdjęciu . Kondensatorów dodatkowych nie ma . Raczej ciężko by było je dać bo zasilanie jest na nóżkach 20 GND i 40 +5V. Procesor jest zaprogramowany tylko pogubiłem się już w tych różnych wersjach . Jutro spróbuję z plikiem DDS_15103_6x.hex to będzie chyba to co potrzebuję . Jest to wersja z uproszczoną klawiaturą .
Zapomniałem , że GND jest jeszcze na nóżce nr 1 . Można dać kondensatory blokujące pomiędzy 1 a 40 .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-2017 0:35 przez SP7GPQ.)
26-02-2017 0:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #12
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
czemu nie progrijesz w płytce... tylko piny programowania dodaj

blad zapisu do scslaka i blad weryfikacji


załóż zworke pasm ====>> czyli przeczytaj instrukcje do synyezy ...

wgraj testowo program najnowszy v316 bez grzebania w nim; ... rozwiaz problem programatora najpierw

-----------------------
Pozdrawiam Jarek
www.sp3swj.com
26-02-2017 9:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #13
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Witam.
Programowałem też w płytce ale z różnym skutkiem.
To zrobione na podstawce jest według pdfa "DL4JALAT89s52programowanieISP"
Dzisiaj zaprogramowałem wersje 3.16 Po starcie zatrzymuje się na napisie " READ BAND" i brak reakcji na cokolwiek .
Powracam do próby z programowaniem bezpośrednio na płytce przez ISP.
Dzięki za pomoc i wyrozumiałość.
26-02-2017 10:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
**

Liczba postów: 55
Dołączył: 10-02-2014
Post: #14
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Witam
Kiedyś tam miałem takie problemy z programowaniem
na ogólnoużytkowym kompie.
Po postawieniu systemu na starej płycie
mam tylko komputer do takich celów.
nie ma tam antywira, programów pracujących w tle
itp. Teraz nie mam żadnych problemów z zawieszaniem
czy innymi podobnymi na programie Dybkowskiego
no i na innych.

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
26-02-2017 10:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GPQ Offline
Tadek
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 26-01-2013
Post: #15
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Na ISP czyta sygnaturę
Przy próbie programowania pasek postępu na dole zatrzymuje się na 2 lub trzech kwadracikach . Po podłączeniu wyświetlacza tylko górny rząd (czarne kwadraciki)
Ponownie zaprogramowałem w podstawce . Pozornie wszystko OK .
Ponowna weryfikacja pozytywna.
Wstawiłem do płytki i podłączyłem napięcie .
Start : DDS VFO SP3SWJ nastepnie v3.16, następnie READ BAND
Po zwarciu AD2 do masy pojawia się A>10MHZ i B 10MHZ.
Jednak pomiar częstotliwości jest inny 1M 999KHZ 972Hc (pasmo 1,8?)
Po przyciśnięciu któregokolwiek klawisza wyświetla się READ BAND.
Wymieniam oscylator z 32MHZ na 100MHZ zobaczę co bedzie.

Po wymianie oscylatora na 100MHz jest to samo .Po pokręceniu enkodera wraca do wyświetlenia READ BAND .

Niestety nie mogę znaleźć instrukcji obsługi syntezy gdzie byłoby wyjaśnienie zgłoszenie " ZAŁÓŻ ZWORKĘ PASM" i dla wersji 3.16 "READ BAND".Smile
Procesor , klawiatura i wyświetlacz działa w wersji 3.16 .
Niestety częstotliwość wyjściowa z oscylatorem 32MHz jest " prawie" 6 razy mniejsza .
Z oscylatorem 100MHz brak na wyjściu syntezy sygnału . Oscylator pracuje wg. częstościomierza na 100.000.000Hz
Nie wiem z jakim generatorem jest program wsad v3.16.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2017 17:29 przez SP7GPQ.)
26-02-2017 11:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości