Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #1
VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
na bazie mojego starszego rozwiązania DL4JAL/SP2SWJ V3.16 - zrobiłem nową wersje programu V4 która umożliwia sterowanie dwoma AD9951 i obsługuje pełna klawiaturę. Funkcjonalnie VFO jest zgodne z versja 3.16.


Na innym wątku HM do pobrania wsad do procka AT89S52 by sterownik mógł sterować AD9951.

http://sp-hm.pl/thread-919-post-8655.html#pid8655

Dla posiadaczy starego sterownika - trzeba przeciąć płytkę sterownika w oznaczonym miejscu - można podłączyć nawet dwie płytki z AD9951.... i radio ma ulepszone VFO...

Więcej na linku HM powyżej.

Jakieś pytania - postaram się rozwiać watpliwości.

FAQ1 - Czy płytka sterownika z płytką dla wersji 3.16 nadaje się do sterowania syntezami AD9951
ANS1 - Tak po wgraniu oprogramowania wersja V4 z linku

...itd...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2011 3:54 przez SP3SWJ.)
21-08-2011 3:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #2
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Uzupełnienie materiałów:

Stosować AD9951 taktowany generatorem 80 MHz

Podłączenia ..

İmage
İmage

-----------------------
Pozdrawiam Jarek
www.sp3swj.com
27-09-2012 21:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 819
Dołączył: 02-07-2010
Post: #3
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Czy ja dobrze widzę ? "STARA" synteza DL4JAL opisana jest w wątku o MINIYES? Bo ja mam problem...
Doszły mnie słuchy że można tę syntezę ustawić w taki tryb pracy CW aby po naciśnięciu klucza synteza przełączyła się w tryb TX i przestała generować sinusa "odbiorczego" i generowała sinusa nadawczego ale tylko w takt naciskania klucza - ma się rozumieć że gdy klucz nie naciśnięty to z syntezy nie wychodzi nic - oczywiście do momentu aż sama stwierdzi że trzeba się przełączyć na odbiór. Na płytce w 3.16 przetestowałem wersję softu 3.16 i 1.51.03 - nie znalazłem tej funkcji.

73 JERZY SQ9RFC
13-02-2014 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #4
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
wersja 3.16 nie ma "direct CW" ...."zaginela" ta funkcja w ogniu walki ... wiem że starsza wersja 1.16 niemiecka to ma ...

http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/DDS_DL4JAL/soft/INDEX.htm ..... ewenttualnie sprawdź w których nastpenych to działa...

... tak opisana bo 3.16 doczekała się modyfikacji do obsługi AD9951 ....

ale wiem że chłopaki stosuja AD9850 i z pewnymi czarami i peryferiami uzyskują lepszy sygnał niż z AD9951 - ale to sam ich podpytaj ....

-----------------------
Pozdrawiam Jarek
www.sp3swj.com
13-02-2014 22:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 819
Dołączył: 02-07-2010
Post: #5
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Oryginalna wersja 1-16 z Twojej Jarku strony nie startuje z płytką z pełną klawiaturą i BFO, bez względu na wpisany do softu zegar.

V1.32 zgłasza się, ale: Direct CW działa nie tak opisałem wyżej. Po wybraniu: "TRYB CW BEZ POŚREDNIEJ" z DDSa wychodzi sygnał dokładnie taki jak ustawiony na wyświetlaczu bez względu na to cz jest TX czy RX
a powinien być:

1. W trybie RX z DDSa powinien wychodzić sin o freq mniejszej, lub większej od wyświetlanej (w zależności od wybranej wstęgi) dokładnie o wartość gdzieś ustawianego offsetu (500-100Hz)
2. W trybie TX z DDSa powinien wychodzić SIN o FREQ równej wyświetlanej i na dodatek tylko wtedy gdy naciśnięty klucz.

HELP
Czy na forum jest ktoś kto wymusił na syntezie DL4JAL taki sposób pracy?
Nie bardzo rozumiem celu tej opcji: "TRYB CW BEZ POŚREDNIEJ" no bo po co ona jest skoro można ustawić oddzielny tryb pracy dla CW LSB i USB ? jeśli chcę pracować DIRECT CW mając radio z pośrednią to zamiast kombinować z niezrozumiałym dla mnie "TRYB CW BEZ POŚREDNIEJ" ustawiam dla CW pośrdnią 700 HZ i mam direct na dodatek z dowolnym offsetem !!!

73 JERZY SQ9RFC
14-02-2014 18:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,117
Dołączył: 23-08-2009
Post: #6
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Odzielny ofset w normalnym trybie działa zarówno dla TX jak i RX.
W trybie direct CW odbiór jest z pośrednią - obowiązuje wpisany ofset, ale nadawanie jest bez ofsetu.

Pozwala to uniknąć podczas nadawania wielu dodatkowych prążków w widmie powstających podczas przemiany.

Należy się jednak nad tym zastanowić, bo np. widmo samego DDSa na najwyższych pasmach może być już mocno zaśmiecone i w praktyce może się okazać, że jeśli heterodyna pracuje dużo poniżej częstotliwości wyjściowej to nawet z produktami przemiany widmo wyjściowe będzie czystsze.
16-02-2014 17:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 26-01-2013
Post: #7
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Witam
Mam taką ( dla mnie) zagadkę przy próbie programowania AT89S52 " This file contains data for #13#10 instead of AT89S52" . Co może znaczyć , że jest przeznaczony do #13#10 a nie AT89S52 ? Inne dwa procesory programują się bez problemu . Programator prosty na LPT1 ze strony Jarka sp3swj ten orginalny według dl4jal procesor na podstawce z własnym kwarcem12MHz (pająk).
Sygnatura jest odczytywana prawidłowo a wsad to SP3SWJ.hex
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2017 11:49 przez SP8GPQ.)
25-02-2017 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #8
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
czy robisz dokladne z pdf z tego linka ?

http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/SP3SWJ/DDS_V...SP/ISP.htm

... daj zrzut ekranowy z bledem

-----------------------
Pozdrawiam Jarek
www.sp3swj.com
25-02-2017 12:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
**

Liczba postów: 53
Dołączył: 26-01-2013
Post: #9
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Wczytałem plik 151_6x.hex , wcześniej wstawiłem częstotliwość generatora 32000000hz .Zaprogramowało się ale po starcie jest ZAŁÓŻ ZWORKĘ ZMIANY PASM
Klawiatyrę mam uproszczoną wg EWL-a . Klawiatura nie działa prawidłowo .
Programowałem jak na zdjęciu w postawce .


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
25-02-2017 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTK Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 58
Dołączył: 13-07-2009
Post: #10
RE: VFO AD9951 z pełną klawiaturą SP3SWJ...
Masz jakieś filtrujące zasilanie kondensatory w tej podstawce ?
26-02-2017 0:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości