Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Złącze zasilania
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 979
Dołączył: 28-06-2009
Post: #1
Złącze zasilania
Jeden zasilacz i kilka urządzeń, nie koniecznie jednocześnie podłączone. I tu rodzi się pytanie: jakie złącze zastosować ? Złącze zapalniczki samochodowej mało pewne, typowe "bananki" jeszcze gorsze. Podpinanie "widełek" wymaga zdolności manualnych prestidigitatora. Co zatem stosujecie w swoich laboratoriach ?
28-06-2011 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 757
Dołączył: 29-08-2009
Post: #2
RE: Złącze zasilania
komputerowe (zasilające HDD) (molex?)
po stronie zasilacza żeńskie, wykorzystane skrajne piny.
Zabezpiecza przed błędną polaryzacją, tanie, dostępne.
dodatkowo mam przygotowane kilka luźnych męskich do podlutowania do urządzeń w trakcie konstrukcji.

Fajnie by było opracować jakiś mądry standard. Amerykanie mają w emcomm przyjęte, że każdy ma takie samo zasilanie - i jak coś, to są "wymienni" - oni używają tych czerwono czarnych złącz z układem pinów T. Niestety drogie i słabo u nas dostępne.

MAc
mrn
28-06-2011 23:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3NYF Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 06-12-2009
Post: #3
RE: Złącze zasilania
Też najczęściej używam złącz zasilających do komputerów.
A do zasilania całych urządzeń w standardzie 13,8V - złączek samochodowych, o takich:
http://sp3ypr.pl/main/foto/pomysly/akumd.jpg

Zbyszek
SP3NYF
29-06-2011 0:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 979
Dołączył: 28-06-2009
Post: #4
RE: Złącze zasilania
Podobne były stosowane w Radmorach czy się mylę ? To dobre i tanie złącze !
29-06-2011 9:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 757
Dołączył: 29-08-2009
Post: #5
RE: Złącze zasilania
(29-06-2011 9:21)sp9fkp napisał(a):  Podobne były stosowane w Radmorach czy się mylę ? To dobre i tanie złącze !

nooo, fajne.
BTW
Znalazłem to co ARRL używa - to po prostu Anderson powerpole:

http://www.powerwerx.com/

Jeszcze w modelach używam czegoś takiego - też jednoznaczne polaryzacyjnie:
http://abc-rc.pl/p/11/1571/wtyki-xt60-1-...soria.html

MAc
mrn
29-06-2011 9:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości