Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #1
Copyleft Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Witam.

Na jednym z for nawiązała się dyskusja dotycząca Lekkiego rotora AR-303 i w trakcie rozmowy padł pomysł modernizacji rotora. Rotor ten pomimo oczywistych wad (sterowanie, kalibracja) ma dwie niezaprzeczalne zalety.
Te zalety to cena i możliwość łatwej modyfikacji.

Rotor jest prosty, postanowiłem że sterownik do niego też będzie bardzo prosty i tani. W załączeniu pliki źródłowe wersji 1.0 beta sterownika. Kilka rzeczy wymaga jeszcze modyfikacji lub zdefiniowania wartości elementów.

İmage
İmage
İmage

Na YouTube wrzuciłem kilka filmów obrazujących działanie sterownika.
Sterownik rotora pierwsze odpalenie.

Test impulsatora

Zainstalowany impulsator

Mechanika krańcówki


Załączone pliki
.rar  sterownik-rotora-v.1.0-20110419.rar (Rozmiar: 2.08 KB / Pobrań: 648)
.lay  sterownik-rotora.LAY (Rozmiar: 111.09 KB / Pobrań: 587)
.sch  sterownik-rotora.sch (Rozmiar: 17.48 KB / Pobrań: 581)

...przede wszystkim nie zakłócać...
20-04-2011 13:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,048
Dołączył: 02-02-2009
Post: #2
RE: Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Ryszard, bardzo ciekawy pomysł i jak zwykle szybka realizacja. Zapotrzebowanie na tani rotor jest duże dlatego zainteresowanie projektem będzie spore.

Przy okazji projektu skrzynki antenowej easyATU powstał przełącznik antenowy oraz padła propozycja wykonania sterownika rotora, wszystko w oparciu o komunikacje przez RS485. Może warto przemyśleć taki wariant w Twoim projekcie. Aktualnie rotor wymaga 3 przewodów do sterowania, przy 4 mamy zasilanie i dwustronną komunikację z obsługą wielu urządzeń.

Może uda się wcisnąć do obudowy rotora mały sterownik przyjmujący nastawy poprzez kanał szeregowy. Sterowanie silnikiem (prawo, lewo) możemy zrobić na MOSFET-ach. Do testów,podobnie jak przy eATU możemy użyć terminala.

Zalety:
- uzyskanie jednolitego system sterowania "elementami antenowymi" poprzez 4 druty z poziomu komputera lub jednej konsoli domowej;
- sterowanie nastawą jest niezależne od typu i konstrukcji rotora, ramki komunikacyjne pozostają bez zmian;
- wariant "sieciowy" pozwoli na sterowanie kilkoma rotorami;
Wadą tego wariantu jest konieczność umieszczenia sterownika przy rotorze.

73 Adam
20-04-2011 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #3
RE: Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Adam nie śledzę wszystkich wątków, może przegapiłem ale czy dyskutowaliśmy gdzieś nad protokołem? Może warto by się zastanowić nad jednolitym protokołem urządzeń HM. Wiem że jest już jakaś propozycja zaimplementowana w easyAtu, ale pewnie jeszcze wiele pomysłów się tutaj urodzi można by opisać to w formie jednolitego tekstu. Chętnie to zbiorę do kupy.

Jeśli chodzi o ten projekcik to pewnie się nie uda (na pewno nie w bascomie) bo już miejsca brakuje, a z drugiej strony zmiana procesora i nowy soft to pikuś.

...przede wszystkim nie zakłócać...
21-04-2011 18:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #4
RE: Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Niestety obsługa wyświetlacza jest bardzo programożerna, szczególnie przy 4-bit sterowaniu i (choć tutaj tego nie ma) jak wykorzysta się inne niż domyślne wyprowadzenia.

Możesz przystosować płytkę do ATtiny861 (8k Flash/512 Ram/512 EEPROM), ale trzeba by było przerobić przyporządkowanie nóżek i zrezygnować z oscylatora (wykorzystać wewnętrzny 8MHz), no i nie mają sprzętowego RS (trzeba wprowadzić programowy)

Występuje też jego odmiana 2 i 4k :
ATtiny261 - 2k Flash/128 Ram/128 EEPROM
ATtiny461 - 4k Flash/256 Ram/256 EEPROM

Dzięki identycznym wyprowadzeniom i funkcjom można zastosować któryś z mniejszą ilości pamięci jeśli się okaże ze program zajmuje mniej i można zaoszczędzić kilka złotych.

--= SWL SP6-01-396 =--
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2011 0:33 przez SQ6OXK.)
22-04-2011 0:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #5
RE: Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Wiesz Paweł z tym to już nie będę kombinował, program poprawiłem by był stabilny i się nie wysypywał, to taki lowcostowy projekt(na upartego ponizej 50PLN). A coś większego z obsługą RS, zgodnego z innymi urządzeniami HM będzie tematem osobnego opracowania. W ostatniej wersji którą już przetestowałem na biurku dodałem obsługę krańcówek softwer'owych, i parę drobiazgów poprawiłem.
Przy okazji wyszło kilka wad odczytu impulsowego. Mechanizm jest bezwładny i dlatego, obsługa liczenia impulsów jest włączona nawet po wyłączeniu silnika, z zachowaniem kierunku obrotu. Nie można korzystać z mechanizmu krańcówek (a właściwie tej blokady na końcu obrotu). Bo luzy mechanizmu powodują "naciągnięcie" mechanizmu a po zdjęciu zasilania, cofanie silnika i w efekcie dodawane są dwa impulsy do bieżącego ruchu(w tej chwili mam jakieś 430impulsów na obrót rotora). Wystarczy skalibrować koniec obrotu kilka impulsów przed blokadą. To i tak daje pełne 360 stopni gdyż ten mechanizm miał większe pokrycie.


Tak to wygląda w praktyce

...przede wszystkim nie zakłócać...
22-04-2011 8:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #6
RE: Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Na gubienie impulsów jest prosty sposób, choć może nie tak łatwy do zrealizowania.

Można umieścic dwa impulsatory blisko siebie.
Impuls najpierw od pierwszego, następnie od drugiego to ogroty założmy w lewo, a odwrotnie czyli najpierw od drugiego póżniej od pierwszego to w lewo.

Ja za to planuje wykonać sterownik do rotora tochę inaczej, planuję pozostawić fabryczną selsynę, za to na jej osi na wskażniku w stacji, umieścić magnes i wykorzystać układ AS5040. Chyba jest tam nawet tryp że podaje dokładnie położenie, albo można wykorzystać funkcję w BASCOM-ie ENCODER własnie do obsługi enkoderów.

--= SWL SP6-01-396 =--
22-04-2011 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #7
RE: Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Pawle ilu ludzi tyle pomysłów proponuję by po zakończeniu każdego projektu wypisać wszystkie wady swojego rozwiązania. Kolejne projekty będą miały szanse powstawać bez tych błędów, wad.

Znalazłem fajny opis układu o którym wspominałeś.

AS504

A tutaj są wszystkie źródła mojego projektu.

...przede wszystkim nie zakłócać...
23-04-2011 15:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #8
RE: Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Oczywiście, masz rację.

Ale to tylko uwagi, propozycję. Tylko ty sam zadecydujesz co zrobisz Smile

Ja mam zamiar zrobić, coś takiego, własnie z odczytem tymi układami, wskazań z selsyn, ale sterować trzema masztami. Oczywiście w zależności o pasma sterownik sam będzie wiedział którą antenę wybrać, na podstawie miejsca obicia (tak nazywam te które nie wolno przekroczyć by nie ukręcić przewodów), plus jak znajdę komendy, będzie można z programów zdawać azymut.

Oczywiście jest to mi potrzebna do stacji contestowej którą odwiedzam, bo obsługa ręczna (dwa stanowiska) czasami jest bardzo trudna i nie rzadko obu operatorów krzyżuje się rękoma obsługując rotory Smile

--= SWL SP6-01-396 =--
27-04-2011 21:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 187
Dołączył: 18-11-2010
Post: #9
RE: Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Witam,
A nie myślicie o wykonaniu projektu sterownika rotorów azymut-elewacja?

Pozdrawiam
G
30-10-2011 23:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #10
RE: Sterownik Rotora (Modernizacja AR-303)
Pomysł ciekawy, ja na tym etapie zabawy w krótkofalarstwo nie zajmuję się satelitami więc nie buduję do tego sprzętu. Pewnie też z mechaniką miał bym problem, brak warsztatu. Jeśli chodzi o część elektroniczną to jakiś zgrabny sterownik rozumiejący prosty protokół to nie był by problem.

Widziałeś stronę kolegi SQ5FNQ ?

http://www.cbk.waw.pl/~mstolars/projekty...index.html

Chyba coś takiego Cię zainteresuje.

...przede wszystkim nie zakłócać...
25-11-2011 14:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości