Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz F6BQU
SQ9PPT Offline
Paweł

Liczba postów: 8
Dołączył: 10-07-2012
Post: #31
RE: Wzmacniacz F6BQU
Pomiar oscyloskopem za filtrem na obciążeniu 50ohm, na wejściu generator 3,7MHz-sinus. Na FFT bez innych znaczących górek w widmie wyjściowym. Po włączeniu zasilania sinus wejściowy jest zdeformowany (jakby z dwoma max. na jednej połówce) oraz zmniejsza się jego amplituda (zwiększam do ok 7Vpp) - jak czas pozwoli zrobię dziś zrzuty z oscyloskopu.
pzdr
04-11-2013 12:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PPT Offline
Paweł

Liczba postów: 8
Dołączył: 10-07-2012
Post: #32
RE: Wzmacniacz F6BQU
Obiecane zrzuty z pomiarami w załączniku.
İmage
İmage
pzdr
07-11-2013 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,098
Dołączył: 23-08-2009
Post: #33
RE: Wzmacniacz F6BQU
Deformowanie przebiegu wejściowego jest normalną rzeczą we wzmacniaczach ze sprzężeniami zwrotnymi.
Do przebiegu wejściowego zawsze dodaje się większa lub mniejsza część sygnału wyjściowego w zależności od głębokości ujemnego sprzężenia zwrotnego. Sygnał wyjściowy jest zniekształcony - praca w klasie AB, zniekształcenia nieliniowe. Dodanie takiego sygnału do sygnału wejściowego w przeciwnej fazie poowoduje zniekształcenie sygnału wejściowego tak, aby po wzmocnieniu spadły zniekształcenia na wyjściu.
07-11-2013 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 26-09-2012
Post: #34
RE: Wzmacniacz F6BQU
Witam.
Męczyłem wzmacniacz bardzo podobny do tego i to co jest przed filtrem na wyjściu, nie do końca mi się podoba Smile Owszem, po filtrze jest bardzo ładnie, ale po co tracić moc na generowaniu harmonicznych ,zwiększonym poborze prądu, grzaniu się rdzeni itp Smile
Przyczyn tego może być kilka - przesterowanie - za duży sygnał na wejściu, niedopasowanie wyjścia , albo za małe prądy spoczynkowe. Nie jest łatwe dojść co jest co, ale masz oscyloskop, popróbuj zmieniać Uwe i obciążenie.
Pozdrawiam
08-11-2013 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 810
Dołączył: 02-07-2010
Post: #35
RE: Wzmacniacz F6BQU
Robił ktoś eksperymenty z tym wzmacniaczem inaczej odbierając z niego moc?
Aż się prosi trzecie uzwojenie na T2 zamiast tego dziwadła z kondensatorami i T3
Jutro sprawdzę.

73 JERZY SQ9RFC
03-01-2014 4:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 491
Dołączył: 02-11-2010
Post: #36
RE: Wzmacniacz F6BQU
Jerzy, to nie jest dziwadło. Układ ma za małe przełożenie transformatora wyjściowego dla tego napięcia zasilającego. Proponuję, nie ruszaj dławika zasilającego T2, zostaw kondensatory C2 i C3 i do nich podłącz układ zbudowany na dwóch pierścionkach transformujący impedancję 1:4. Życzę powodzenia, Janusz.
03-01-2014 8:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 26-09-2012
Post: #37
RE: Wzmacniacz F6BQU
Ewentualnie zostawić jak jest, tylko transformować impedancję wyjściową która jest po T3 do 50 Ohm, przez ten PI filtr - tak jak to pisał Henryk SP2JQR we wzmacniaczu QRP dla ubogich. Jest tu jeden minus - trzeba policzyć tę impedancję wyjściową żeby wiedzieć jak dobrać elementy w pifiltrze Smile
03-01-2014 11:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,098
Dołączył: 23-08-2009
Post: #38
RE: Wzmacniacz F6BQU
Do sprawdzenia dopasowania obwodu wyjściowego można użyć metody praktycznej
Tu jest recepta: http://sp-hm.pl/thread-672-post-6256.html#pid6256
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2014 18:24 przez SP2JQR.)
03-01-2014 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 810
Dołączył: 02-07-2010
Post: #39
RE: Wzmacniacz F6BQU
Zamiast dodatkowych pierścionków, albo trzeciego uzwojenia zrobiłem coś innego ... dla każdego tranzystora na tym samym rdzeniu (T2) nawinąłem autotransformatory 2x10T ... mam teraz 4 druty odpowiednio połączone. Moc się podniosła, ale nie jest to 2 razy więcej niż uzyskałem z jednego tranzystora w klasie D. Teraz kombinuję nad sumatorem mocy i mocniejszym sterowaniem.
Zastanawia mnie jeszcze jedno ... są IRFy o bardzo małym ładunku bramki (Gate Charge) przy jednocześnie sporej pojemności wejściowej... Pod koniec tygodnia będzie dostawa części ... sprawdzę.

73 JERZY SQ9RFC
05-01-2014 13:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3ODQ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 19-06-2011
Post: #40
RE: Wzmacniacz F6BQU
Witam Kolegów, mam pytanie dotyczące sterowania wzmacniacza wskazanego w temacie. Mój Taurus 80 oddaje teraz około 2,5 Wata. Według tabelarycznych wartości dla tłumika mocy na wejściu dobrane są wartości dla tłumienia -10db , -6db, -3db. Czyli stosownie tłumienie 10 krotne, 4 krotne i 2 krotne. Moje pytanie, czy obniżyć moc na wyjściu PA Taurusa z 2,5W na 1W-1,5W (według opisu wzmacniacza sterowanie poprawne bez przesterowania mocą 100-150mW), jeśli tak to jak poprawnie zrobić tą operację w Taurusie? Czy założyć tłumik o odpowiednich wartościach na wejściu wzmacniacza Pistoriusa? Z góry dziękuję z odpowiedź.
09-03-2015 12:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości