Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz F6BQU
QRPDXMAN Offline
Maciej
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 07-01-2010
Post: #1
Wzmacniacz F6BQU
Witam

Szybkie pytanie.
Czy wzmacniacz F6BQU będzie pracował AM i FM ??

Maciej
22-02-2011 12:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #2
RE: Wzmacniacz F6BQU
Jest wzmacniaczem liniowym - zatem na pewno tak.
22-02-2011 13:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
QRPDXMAN Offline
Maciej
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 07-01-2010
Post: #3
RE: Wzmacniacz F6BQU
Super.

Dziękuję za odpowiedz.

Maciej
23-02-2011 20:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NYK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 09-10-2011
Post: #4
RE: Wzmacniacz F6BQU
Witam!
Chciałbym zastosować ten wzmacniacz ( http://lpistor.chez-alice.fr/pairf510.htm ) do Taurusa 80m. Rozumie, że należy użyć dodatkowego przekaźnika do sterowania nadawanie-odbiór. Wymyśliłem dwa rozwiązania. Drugie wydaje mi się bardziej poprawne. W pierwszym przypadku, podczas nadawania krótki kawałek przewodu (zaznaczony kolorem czerwonym) działałby jako antena co jest zjawiskiem niepożądanym. Co koledzy o tym myślą?
Czy sam wzmacniacz ciężki jest w uruchomieniu? (mam miernik LC i oscyloskop)


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2012 12:49 przez SQ8NYK.)
12-03-2012 12:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #5
RE: Wzmacniacz F6BQU
Witam,
zrobilem dokladnie ten uklad kilka lat temy zasilajac z 16V , oddawal 12..15 W na 80m ;-), prawodlowy mozntaz, wlasciwe elementy , ustawinie pradu spoczynkowego i ... ma dzialac ...
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
wspolpracowal z Taurusem w ktorym zjechalem moca do 1W .
12-03-2012 12:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NYK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 09-10-2011
Post: #6
RE: Wzmacniacz F6BQU
Jest gdzieś w internecie opis co do sposobu uruchamiania wzmacniacza? Rezystory R1, R2, R3 służą do ustawiania poziomu tłumienia sygnału wejściowego tak? W moim przypadku mam 1W na wyjściu TRX,a. Zasilanie PA planuję 12V. Które rezystory powinienem wybrać z tabeli?
12-03-2012 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 21-10-2010
Post: #7
RE: Wzmacniacz F6BQU
hmm. opis widzisz na stronie a tlumacz google nie jest doskonaly ale to chyba bedzie czytelne:
"Amp HF niskich pasmach tanie ... Powrót

Liniowy wzmacniacz (SSB i CW) opisany w tych stronach nie będzie działać poprawnie na 80m zespołu. Oto wzór zamiennikiem dla tego pasma. Jest wyposażony w MOSFET mocy IRF510, jak również uzwojeń rdzeni i bieżących typów standardowych. Minimum elementów, płytka miedziana pokryta z obu stron, a działającego wzmacniacza na pewno, nie obawiając się obciążenia niedopasowanie.
Wzór jest bardzo typowe dla tego rodzaju tranzystora, a już opisane w wielu książkach. Jest ona oparta na montażu z Drew diamentowe książek VK3XU opublikowanych w G-QRP Club w RSGB podręczniku.
Opis: Stosowanie w tym wzmacniaczu, tranzystory MOSFET mocy (oryginalne wartości w trybie przełączania źródła zasilania), ma wiele zalet. Po pierwsze, tranzystory są bardzo tanie, nieco ponad jednej monety euro, które, gdy fałszywe manipulacje, nie jest katastrofą. Można też podłączyć ten zestaw pod różnymi napięciami, więcej napięcia, tym większa moc wyjściowa jest duża. Wzmacniacz obsługuje zarówno niezachwianie spięcia, które otwarte obwody do wyjścia antenowego, i pozostaje stabilny niezależnie od TOS. Jedyną wadą jest to termiczny runaway (tj. zniszczenia) MOSFET, gdy napięcie DC stosowane do "bramy", jest zbyt wysoka. Napięcie to jest regulowana raz na zawsze (P1) i upewniając się, nie ma ryzyka.
Kliknij aby powiększyć
Patrz schemat w szczegółach: przy wejściu, rezystory R1, R2 i R3 jest tłumik RF. Wartości tych rezystorów zostanie wybrany w zależności od poziomu sygnału radiowego stosowane. T1 jest impedancja przesuwnik fazowy transformator. Wstrzykuje RF sygnał w fazie o 180 ° na "bramy" z Q1 i Q2, co jest niezbędne do pracy w "push-pull". R5 i R6 mają dwie funkcje, ich stabilizacja, autorem cons-reakcji między odpływem i bramą, wzmacniacza (choć tak naprawdę nie trzeba mieć), a z R4 i P1 jest regulowany dzielnik napięcia do zasilania "brama" z Q1 i Q2 w napięciu, a tym samym ustalić ich punkt pracy.
D1 jest ochrona diody zenera która spada napięcie na "bramy" tranzystorów gdy temperatura wzrasta. To jest spawany bezpośrednio do "źródła" tranzystora dla lepszego przewodzenia ciepła.
T2 jest dławik symetryczny do tranzystorów mocy. T3 jest asymetryczny symetryzator (balun). Współczynnik transformacji jest 1 ponieważ impedancja wyjściowa (spuścić do kanalizacji) z tranzystorami wynosi 48 omów.
Następujący sposób klasyczny filtr dolnoprzepustowy z dwóch komórek w celu zmniejszenia harmonicznych. No-harmonicznej przekracza 45dB.
Montaż: Elementy są wlutowane bezpośrednio na miedzi. Ta twarz będzie wyryte w konwencjonalny sposób, aw przypadku jego braku z małym wiertarki ręcznej wyposażonej w małą truskawek. Uziemienie z drugiej twarzy jest miedź przez dwa niewielkie otwory zaznaczone X na schemacie układu. Po prostu przechodzi mały drutu miedzianego oraz lutować obu stronach.
Jeśli wyjście nie przekracza planowanych 6 watów, nie ma potrzeby dodatkowego radiatora dla tranzystorów, powierzchnia miedzi wystarczy. Przez minusy, jeśli ta moc jest wyższa, należy uznać za fajne tranzystory poprzez ustanowienie grzejników. Bądź ostrożny przy korzystaniu izolacji tranzystorów montażowe, nie przypadkowo Podłącz do masy metalową płytkę z tranzystorami (ten ostatni jest podłączony do kanalizacji, więc na +).
Jedna noga w P1 musi być podłączony do niczego, nie lutowniczej. Aby mieć pewność, aby nie dotykać, cięte prosto.
Najbardziej trudne do osiągnięcia, jakie są rdzenie transformatorów T1, T2 i T3. Zwróć uwagę na rozumieniu syna, reprezentowaną przez punkt na szczycie dławików na rysunku. Skontaktuj się z omomierza, ponieważ błąd w cewkach jest wystarczająca aby uczynić wzmacniacz nie działa. Syn jest lekko skręcone (patrz zdjęcie). Nie zapomnij odizolować końce emaliowanym syna przed spawaniem.
Następny "masa" z D1 dioda Zenera należy lutować bezpośrednio na zakładce "źródło" Q1, dla dobrego połączenia termicznego pomiędzy nimi.

Korekty: Ważne jest, aby nie przeciążać wejście wzmacniacza (albo obserwować rozprzestrzenianie się sygnału wyjściowego!). Aby to zrobić, konieczne jest, aby zmienić wartości wejściowego tłumika (R1, R2 i R3) w zależności od mocy sygnału wejściowego.
Kilka przypadki są możliwe. Jeśli wzmacniacz jest dostarczany między 12 a 14 V, moc wyjściowa będzie 5 HF 6 W, a sygnał wejściowy nie będzie przekraczać 100-150 mil wat HF. Jeśli wzmacniacz jest dostarczany między 24 i 30 V, moc wyjściowa wynosi 20 do 25 watów HF, a sygnał wejściowy nie powinna przekraczać 1 wat HF.
Oczywiste jest, że kolejna dostępna moc wejściowa będzie wybrać poprawną wartość tłumienia. Do tego patrz Tabela 1 podaje wartości R1, R2 i R3 w zależności od pożądanego tłumienia, wiedząc, na przykład,-10dB Tłumienie jest 10 razy moc, to jest-6dB tłumienia 4 razy moc, a to odpowiada-3dB połowę mocy.
Rezystory / łagodzące - 3 dB - 6 dB - 10 dB
R1 300 omów 150 omów 100 omów
R2 18 omów 39 omów 68 omów
R3 300 omów 150 omów 100 omów

Tabela 1

Ostatnim krokiem jest regulacja naprężenia "bramy" tranzystorów. , Który określa Punkt pracy dla liniowego wzmocnienia, nie są zniekształcone. Włóż amperomierza w obwodzie zasilania wzmacniacza. P1 potencjometr ustawiony w obracając w lewo co najmniej jego wartości (bardzo ważne dla nie grillowania natychmiast tranzystorów). Energize, przekazywać dbając o głośność mikrofonu na zero (to nie powinno tam być, aby zasygnalizować wejście wzmacniacza) i delikatnie dostosować P1 podnieść prąd do 250 mA. Nie dotykać P1.
Wzmacniacz jest gotowy do użycia i zapewniają pełną satysfakcję.
Kliknij aby powiększyć Kliknij na zdjęcia poniżej PCB przed schematu i układu, a powyżej schematem, aby powiększyć, aby mieć kopię niedostępna. Wymiary układu są 130 x 48 mm."

pozdrawiam
SQ8Z
12-03-2012 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NYK Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 80
Dołączył: 09-10-2011
Post: #8
RE: Wzmacniacz F6BQU
Czy Transformator T1 ma być nawinięty skręconymi trzema przewodami? Czy najpierw nawijam skręcona parę i później trzecie uzwojenie?


Załączone pliki Miniatury
İmage
25-03-2012 13:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 19-06-2011
Post: #9
RE: Wzmacniacz F6BQU
Ze strony z opisem wzmacniacza:

T1 : 11 spires trifilaires torsadées fil émaillé 0,5mm sur tore FT50-43

co tłumaczy sie w google:

T1: trzy drut skręcony 11 skręty drutu emaliowanego 0.5 mm na FT50-43 toroidu.

Pozdrawiam!
25-03-2012 14:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3ODQ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 19-06-2011
Post: #10
RE: Wzmacniacz F6BQU
Zechciałby któryś z kolegów wrzucić na forum foto wzmacniacza oraz schemat ideowy? Link z pierwszego postu przestał działać.

Z góry dziękuję.
01-01-2013 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości