Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz F6BQU
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #11
RE: Wzmacniacz F6BQU
http://www.qsl.net/va3iul/Homebrew_RF_Ci..._F6BQU.gif
Zdjęć nie mam Sad
____________________
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Ryszard
01-01-2013 20:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9PPT Offline
Paweł

Liczba postów: 8
Dołączył: 10-07-2012
Post: #12
RE: Wzmacniacz F6BQU
Witam,
komplet dokumentacji w załączniku.

Pozdrawiam,
- Paweł


Załączone pliki
.zip  wzmacniaczF6BQU.zip (Rozmiar: 873.38 KB / Pobrań: 976)
02-01-2013 1:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3REI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 57
Dołączył: 29-06-2010
Post: #13
RE: Wzmacniacz F6BQU
A ja mam problem z tym wzmacniaczem.
Nie mogę ustawić prądu spoczynkowego dla IRF510.Regulacja PR-kiem nic nie daje.
Po podaniu napięcia zasilającego (13,8V) prąd pobierany przez wzmacniacz wynosi 50mA (przy skręconym PR do masy). Przy regulacji potencjometrem prąd spoczynkowy nawet maleje (do 40mA w prawym skrajnym położeniu PR-ka).Napięcie na bramce tranzystorów zmienia się podczas regulacji od 1,4V do 2,9V
Bardzo dokładnie sprawdziłem podłączenie transformatora T1 - jest OK.
Sprawdziłem obydwa IRF510 - są OK.
Dioda zenera - OK.
Gdzie tkwi błąd ?
17-10-2013 7:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 491
Dołączył: 02-11-2010
Post: #14
RE: Wzmacniacz F6BQU
Popatrz na rysunek 7 załączonego PDFa a będziesz wiedział gdzie tkwi błąd. Pozdrawiam.


Załączone pliki
.pdf  IRF510.pdf (Rozmiar: 97.66 KB / Pobrań: 738)
17-10-2013 8:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,098
Dołączył: 23-08-2009
Post: #15
RE: Wzmacniacz F6BQU
WALDI poczytaj sobie wątek o wzmacniaczu QRP co nie tak? - znajdziesz tam dużo wiedzy praktycznej na temat wzmacniacza na jedno pasmo, która także się przyda przy budowie PA wielopasmowych.
17-10-2013 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 606
Dołączył: 20-09-2009
Post: #16
RE: Wzmacniacz F6BQU
Witam.Waldi żeby otworzyć IRF510 trzeba mu podać na bramkę około 4V.Napięciem 2,9V nie otworzysz tranzystora.U mnie regulacja napięcia na bramkę jest od 0V do 4,7V ,bo mam na na peerku diodę Zenera 4V7.Dodam,że na schemacie z postu12 peerek nic nie reguluje.Środek wisi w powietrzu .Trzeba środek połączyć z jednym z końców peerka .Jak nie ma 4V na S-G tranzystora należy zwiększyć 27om.Trzeba uważać, żeby tranzystory nie wyparowały.Kontrola prądu Drenu.
Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2013 17:23 przez SP6AUO.)
17-10-2013 17:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 810
Dołączył: 02-07-2010
Post: #17
RE: Wzmacniacz F6BQU
A czy przypadkiem P1 - ten "PR-ek" to nie jest kompensacja termiczna, i z regulacją prądu spoczynkowego to nie wiele ma wspólnego - trudno regulować napięcie rezystorem podłączonym równolegle do diody zenera ...

73 JERZY SQ9RFC
18-10-2013 11:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 551
Dołączył: 26-09-2012
Post: #18
RE: Wzmacniacz F6BQU
Jerzy, to zależy Smile
Jeśli było pytanie o IRF510 to prawdopodobnie chodzi o ten (bo kilka postów wyżej na obrazku był inny wzmacniacz też tego autora) :PA F6BQU IRF.
W tym jak widać, napięcie na bramce IRF bierze się z dzielnika napięcia z rezystorów - między drenem a bramką (470 Ohm), i między bramką a masą (i tam jest ten PR-ek 27 + 250 Ohm). Dioda 3.3V jest tylko jako zabezpieczenie górne. Choć może być troszkę za mało te 3.3V (patrz nota wyżej).

Z drugiej strony, jeśli dobrze pamiętam, napięcie zenera na diodzie rośnie wraz z temperaturą, co w układach które się grzeją nie jest zbyt korzystne i dlatego ja bym tam w szereg dał z nią dał jeszcze zwykła diodę krzemową (oczywiście - tak spolaryzowaną żeby płynął prąd zenera).

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2013 12:02 przez SQ5KVS.)
18-10-2013 12:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #19
RE: Wzmacniacz F6BQU
Koledzy (post #17 i 18), dorabiacie ideologię do pospolitego błędu kreślarskiego.
Na zalinkowanej przez SQ9PPT dokumentacji jest rysunek obsadzonej płytki. Widać na niej WYRAŹNIE sposób zasilania bramek - tj. bramki zasilane z suwaka potencjometru, i tyle.
Btw IRF510 może się zachowywać niestabilnie w takim schemacie jak w dokumentacji. W zasadzie powinno się wstawić w źródłach niewielkie rezystorki stabilizujące.
____________
Ryszard
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2013 14:41 przez SP9FYS.)
18-10-2013 14:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,098
Dołączył: 23-08-2009
Post: #20
RE: Wzmacniacz F6BQU
Z tymi diodami zenera nie jest tak prosto. W diodach na napięcie niższe od 5V występuje efekt tunelowy. Daje to ujemny współczynnik temperatury, natomiast w diodach powyżej 7V występuje przebicie lawinowe dając dodatni współczynnik temperatury. W diodach na napięcia około 6V występują oba te efekty jednocześnie i te diody są najstabilniejsze temperaturowo. Dodatkowo dochodzi efekt samonagrzewania, więc dużo jeszcze zależy od sprzężenia termicznego, a na to ma istotny wpływ sposób montażu.
Każdy układ polaryzacji w przypadku braku wiedzy szczegółowej na temat użytych elementów wymaga sprawdzenia i testów termicznych. Pisałem kiedyś o tym w innym temacie. Można zestawić kilka diód zwykłych ( np:7sztuk 1N4148) bez diody zenera i też całkiem dobrze to funkcjonuje.
Co do rezystorów w źródłach to całkowicie potwierdzam, proponuję 0,33 oma.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2013 14:53 przez SP2JQR.)
18-10-2013 14:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości