Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 13-03-2010
Post: #51
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Chyba znalazłem błąd. Ten zagadkowy układ na duotriodzie jest błędnie zrobiony, gdyż powinien wyglądać tak jak w załączniku.
Jutro to sprawdzę. Inna sprawa że IMO jest całkowicie zbędny...


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2017 23:01 przez SP5RF.)
26-08-2017 23:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5DP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 01-09-2016
Post: #52
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Możliwe, że ktoś próbował zmontować taki układ ale było za duże wzmocnienie i połączył w taki dziwny układ równoległy.

Darek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2017 8:58 przez SP5DP.)
28-08-2017 8:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 13-03-2010
Post: #53
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
No więc miałem rację Shy ale nic to nie dało Sad

W tym układzie był błąd i po poprawieniu wzmacniacz jest 'nienormalnie' czuły z tendencją do wzbudzania. Dopiero jak założyłem jakąś dziwaczną duotriodę to się nie wzbudza ale reaguje brumieniem na zbliżenie ręki z odległości 30 cm. etc.... Układ od początku był skonstruowany z tym błędem, i musiał działać dobrze....

Słowem efekt jest, ale....

Ale to nic nie dało, dalej jest cicho.. Błąd więc tkwi w mieszaczu lub wzmacniaczu kaskodowym lub VFO, które wzbudza się z pewną trudnością. Może diody...

W każdym razie krąg się za-cieś-nia-! Dodgy

Frycz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2017 11:31 przez SP5RF.)
28-08-2017 11:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5DP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 01-09-2016
Post: #54
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Z powodu małej czułości ktoś dołożył ten wzmacniacz na duotriodzie.
Nie znam tej konstrukcji ale nie podoba mi się lampa zastosowana w kaskodzie (ECC81) znacznie lepiej powinna tam się sprawować ECC88, tylko ona ma inaczej żarzenie 6,3V między nogi 4-5 a nie jak w ECC81 45-9.

Darek
30-08-2017 7:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 02-07-2010
Post: #55
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Mam takie nieśmiałe pytanie - czy ten TRX będzie w ogóle działał ? Coś mi chodzi po głowie, że mieszacz dwu-diodowy wymaga dwukrotnie mniejszej częstotliwości VFO niż odbierana z uwzględnieniem podwójnego offsetu. Wychodzi mi, że on będzie nadawał na 80m, ale odbierał na 40m. Chyba że coś jest pokombinowane z harmonicznymi VFO, chociaż nie wydaje mi się, bo to klasyczny generator colpittsa dający dość czysty sinus. LPF stroimy na drugą harmoniczna ??? czy jak ....

73 JERZY SQ9RFC
18-09-2017 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #56
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Ten mieszacz jest w porządku, jest zrównoważony dla jednego sygnału i nie wymaga jakichś kombinacji z VFO.
To prawdopodobnie zaszłość historyczna gdy diody półprzewodnikowe były rzadkością i dobranie jednakowej czwórki diod było trudne. Wnosi niestety duże tłumienie i dobrze by go zamienić na mieszacz kołowy.
R.
18-09-2017 19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 13-03-2010
Post: #57
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
To radio dobrze działało, nawet bardzo dobrze. Oryginalnie na 05 metrowym kawałku drutu... To najlepsze radio jakie zrobiłem w życiu. W sensie czułość/dźwięk. Tylko selektywność była jaka była.... Marna.

Właśnie rozmawiałem z SP7NEC który zrobił to radio i też narzeka na czułość, i on poruszył aspekt częstotliwości heterodyny. Ja zrobiłem 3,5 3,6 bo tak napisali. Wstyd powiedzieć ale ja tutaj nie sprawdziłem częstotliwości heterodyny. Może jest 1,7 MHz i dlatego ten co je sklecił dołożył stopień na EF80 z obwodem rezonansowym? To wtedy miało by sens.

Sprawdzę i podstawię też inny generator, ale nie dziś bo jestem przeziębiony. Undecided

SP9FYS - masz na myśli mieszacz typu SRA-1 ? Narysuj jak to widzisz?

Pozdr!

F.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2017 20:02 przez SP5RF.)
19-09-2017 20:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 798
Dołączył: 02-07-2010
Post: #58
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Ciekaw jestem jak jest i czy jest offset CW - niby nie ma offsetu, ale może włączenie nadajnika zmieni parametry zasilania i przestroi generator - może tak to jest zrobione?
Jeśli chodzi o częstotliwość VFO ... poczytałem trochę opracowań Poliakowa - o tym mieszaczu ... ale to jest praktyk raczej i on tam daje f/2, a ja bym sobie chciał wyprowadzić matematycznie - równaniami trygonometrycznymi ... zasymuluje na szybko w Pspice - zobaczmy co wyjdzie ...

73 JERZY SQ9RFC
23-09-2017 22:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #59
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
(19-09-2017 20:02)SP5RF napisał(a):  ...
SP9FYS - masz na myśli mieszacz typu SRA-1 ? Narysuj jak to widzisz?

Pozdr!

F.

SRA-1 jest mieszaczem podwójnie zrównoważonym w odróżnieniu od aplikacji dwudiodowej która jest zrównoważona dla jednego sygnału.
Oczywiście da się zastosować SRA-1 w tym trx-ie. Komplikacją jest jednak dopasowanie portów 50om do wysokoomowego schematu lampowego.
Alternatywnie można użyć schematu 4-ro diodowego ring-modulatora podobnego do użytego w niegdyś popularnym wzbudniku HS1000 np takiego jak ten:
http://www.nzart.org.nz/assets/exam/sg/sg-mixer.html (patrz -> the balanced modulator)
Na rysunku przedstawiony jest modulator DSB. Ponieważ porty są funkcjonalnie wymienne, tam gdzie podane jest audio, podajemy sygnał ze wzmacniacza w.cz. tam gdzie zaznaczono DSB output - uzyskujemy sygnał m.cz. Myślę, że na wyjściu da się zaimplementować transformatorek wymontowany z karty modemu telefonicznego z PC-ta.

R.

edit: Teraz jeszcze dopatrzyłem na schemacie - sygnał w.cz. na demodulator podajemy z wtórnego uzwojenia transformatora w anodzie wzm. w.cz. Drugi koniec tego uzwojenia zapinamy do masy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2017 0:37 przez SP9FYS.)
24-09-2017 0:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości