Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 310
Dołączył: 13-03-2010
Post: #21
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Dzięki zaraźliwemu entuzjazmowi naszego Kolegi powróciłem do nauki telegrafii i do budowania radia. Odbiornik już mam, dlatego zacząłem od nadajnika, a to mi dało fajny impet do działania ogólnie..

Więc odświeżam wątek G3PNI bo tym to się skończy (zacznie Smile ) No i tu skoncentruję cały projekt.

Zrobiłem nadajnik ale daje mało mocy -3 W, (po dopracowaniu oczekuję 10-15 ) i Pi - filtr stroi dziwacznie jakoś tak. Nic nie zależy od drugiego kondensatora Huh Kondensator 1 uF w drugiej siatce to chyba pomyłka? Działa jak zwarcie...

Ton nadajnika nawet ładny, ale do poprawy.. Teraz jest VXO ale wrócimy do VFO.

Żeby nie działać po omacku zrobiłem i naprawdę misternie wyskalowałem prosty miernik mocy do 30W. Więcej bowiem nie planuję. Zmierzyłem V640 napięcie w moim CB i wyszło 3,6W, a w piku 5W. podłączyłem swój miernik i jest OK.

Na ostatnim schemacie jest oczywisty błąd (wyłącznik robi zwarcie zamiast skracać cewkę) ale to rozwiązanie może być dobre i właśnie je wypróbuję w nast. kolejności, zwłaszcza że "obsługuje" 3,5 i 7 MHz..


To na tyle. Do wtorku cisza bo mam dwa egzaminy na uczelni....


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2011 18:57 przez SP5RF.)
26-06-2011 18:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 310
Dołączył: 13-03-2010
Post: #22
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Nie mam już siły Angry

Próbuję zrobić ten prosty nadajniczek i nie działa. Stosowałem różne lampy, różne poprawki, nawet zamiast kwarcu dałem driwer na ECL... i nic...

Jeszcze prąd mnie przed chwilą poraził Wink

No nie mam pomysłu, zasilanie ok, elementy sprawdzone po 20 x i nic...

0,5 wata i tyle..... Gdzieś jest jakiś błąd, ale gdzie?

Ochłonę, i zrobię od nowa, albo zrobię ten nadajniczek z Paraseta...
Macie jakieś sugestie?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2011 0:41 przez SP5RF.)
11-07-2011 0:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #23
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Hej,

zobacz np. tu:
http://nmwilliam.tripod.com/el84.html

Chyba siatka trzecia (to co na zdjęciu ma nóżkę lampy nr 6 - nie powinna byc podłączona do masy bo blokuje przepływ elektronów (jak mi się wydaje).

powodzenia! Nie poddawaj się - ja kiedyś miesiąc walczyłem z układem lapmowym i się udało Smile
Układ był na JEDNEJ lampie tylko (generator-miernik aktywności kwarców) ... Myślałem że zwariuję Smile Caaaały miesiąc co 3 dzien...

73! Artur sp2qca
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2011 11:35 przez SP2QCA.)
11-07-2011 11:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 310
Dołączył: 13-03-2010
Post: #24
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Sprawdziłem - to nie to.......Huh Zresztą wg karty katalogowej ma tam być 0V. W tym układzie lampa EL83 albo 5763 powinny szaleć... Może te dławiki są słabe? Na ferrycikach?

Tam gdzieś jest jakaś prosta usterka...

Szukam... dalej

73 Frycz SP5RF
11-07-2011 13:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #25
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
(11-07-2011 13:39)frycz napisał(a):  Może te dławiki są słabe? Na ferrycikach?

Dławik musi mieć około 2,5mH lub więcej.
Wstaw tam zamiast dławika cokolwiek w zekresie mH - nawet uzwojenie wtórne od transformatora sieciowego i zobacz.
Czy 2,5 mH czy 15mH nie ma znaczenia - ma zablokować wcz, a dla prądu stałego mieć kilka (-naście) ohm.

73! Artur sp2qca
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2011 15:16 przez SP2QCA.)
11-07-2011 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #26
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Witajcie!
Na jakiej częstotliwości Tx ma pracować?
Rysio!
11-07-2011 21:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 310
Dołączył: 13-03-2010
Post: #27
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
3550, 3570 bo takie mam kwarce staromodne i wielkie, i 3686,40 bo i taki kwarc znalazłem.

F.

A w nocy zrobiłem nadajnik przeciwsobny na QQE 0312 fajny i minimalistyczny, jest do wyciągnięcia z 8-10 W ale za pierwszym razem wyciągnąłem 3 W... Jest mało stabilny.... Huh
Może zrobię przeciwsobny ale na 2 lampach EL 83 ?

F.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2011 11:09 przez SP5RF.)
11-07-2011 22:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 323
Dołączył: 23-03-2010
Post: #28
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
Pytanie miało swoje uzasadnienie bo:
- dla tych częstotliwości nadawania Pi Filtr powinien mieć wartości:
C - od strony anody - 250pF
C - od strony anteny - 1500pF, może być 1000 pF + równolegle 500pF stały mikowy,
L ok 30uH, to jakieś 40zw na średnicy 40mm i długści 60mm
Na schemacie który zamieściłeś kondensator od strony anteny ma zdecydowanie za małą pojemność, wartości cewki nie znam bo nic nie pisze na schemacie, a opisu nie zamieściłeś.
Powinno to pracować, nie widzę błędów, choć zgodnie z prawem Murphiego - wszystkiego można się spodziewać!
Rysio!
Powodzenia! i napisz co wyszło.
Sorry!
Jest rysunek cewki, ale jakoś nie dowidziałem!
Starość Panie, starość!
Rysio!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2011 21:19 przez SP6IFN.)
12-07-2011 21:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 310
Dołączył: 13-03-2010
Post: #29
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
No więc zrobiłem minimalistyczny push -pull na QQE 0312 (chyba... bo ma starte oznaczenie) i działa! Z prowizorki wyciągnąłem 6-8 W, czyli prawie tyle ile chcę - 10W . cewka jest bardzo ważna. Zastosowałem jakąś ze starej radiostacji, kondensator double spaced i działa! Bardzo, ale to bardzo ostry rezonans! 10 W ma przy napięciu anodowym 320V ale podczas kluczowania spada do 270 i lipa.. Robi się 6-8W. Mam trafo od radia "Wola" dam więc dwie diody prostownicze Shottkiego, dwa kond. po 150uF i duuuuży dławik. Będzie stabilniej. Stabilne 350V będzie w porzo!

Cewkę wyjściową trzeba by nawinąć na czerwonym Admintonie ale na Allegro nie ma, poczekam aż będzie jakiś duży, to wtedy kupię i nie będzie strat rozproszenia.

Aha. Z małym kwarcem (takim klasycznym) da się wyciągnąć max 4 W a z dużym 8 W. kiedyś wszystko było lepsze Smile

Działam dalej!

Ryszard, tak właśnie zrobię, Pi-filtr jako osobny moduł o dużej dobroci, mam nawet mały wariometr i obliczyłem że będzie OK. TNX! Smile


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2011 0:00 przez SP5RF.)
12-07-2011 22:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5RF Offline
Robert
****

Liczba postów: 310
Dołączył: 13-03-2010
Post: #30
RE: Transceiver lampowy CW wg. G3PNI
No więc się udało! Błąd był tak prosty! Okazało się że... Kwarc jest źle opisany Undecided

Zamiast 3,8 miał 8,8... A w tym nadajniku cewka jest absolutnie kluczowa. Musi być dobrze dobrana, mieć dużą dobroć bo ten nadajnik chodzi na cewce. Pojemność jak najmniejsza, niezbędna tylko do wytrymowania. Na przykład na 10 MHz udało mi się tak dobrać że nadajnik najlepiej chodził z pojemnością 10 pF.

Na 250V wyciągnąłem z nadajnika 15W a na 400V ponad 30W... To mordercze dla lampki QQE03/12 i nie wiem czy nie lepiej zrobić go na dwóch pentodach EL83. Nadajnik stroi się bardzo ostro, ale nieprzesadnie. Problemem jest to że sygnał nieco brumi, Nie wiem czego to sprawa? Zasilacz wygląda solidnie. Dodam pojemność przy drugiej siatce. żarzenie dałem z napięcia stałego 6V ale to bez znaczenia.

Teraz go dopieszczę, bo uważam że trzeba dać cewkę na dużym rdzeniu Amidon żeby energia w.cz nie rozpraszała się bezsensownie na grzanie obudowy...

Łącznie poświęciłem na niego około 8-10 godzin a szpeje miałem w swoich zasobach. No ale patrząc na ceny z Allegro to całość bez obudowy to około 100 PLN
Połączenie z Krakowem uskutecznione Smile
Podobno sygnał ładny czysty, bez kliksów....

Teraz zmykam całość w obudowie, dodaję monitor i działamy!

F Smile


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73 Frycz SP5RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2011 21:59 przez SP5RF.)
17-07-2011 18:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości