Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 7 Głosów - 3.86 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PICASTAR - zaawansowany home made
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #51
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
Witek - dziekuje za info.

Z racji braku czasu przegladam grupy dyskusyjne wybiorczo.
Jak sie zorientowalem ze na homebrew-radios jest ostatnio wiecej
zakupow (np. wyswietlacz kolorowy) - to sledzę tą grupę.
Ale jak widać na drugiej też się cos dzieje - nie sposób ogarniać tylu naraz Smile

Informacja dla kolegów którzy ew. myślą o zakupie kolorowego wyswietlacza
do Picsatara - ordadzam wersję gdzie touchpanel jest oddzielnie.
Moj po pierwsze przyszedl polamany - uwazam ze kolega z VK nie zapakowal
go nalezycie - ale trudno, nic z tym nie zrobie a on sam nie poczuwa sie jakos
do bledu ( napisalem ze jest uszkodzony bez sugerowania niczego). Przeżyję to jakos Smile

W kazdym razie sam sprawdzic nie moge bo mam zepsuty panel, ale podobno
jego montaz nie za bardzo jest do wykonania w domu - kurz powoduje ze moze nie dzialac ok.
I pisze tez dlatego że ma być drugi zakup, ale nie wiem kiedy.

pozdrowienia
Artur sp2qca
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2010 9:33 przez SP2QCA.)
02-06-2010 9:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
2E0KKJ Offline
Krzysztof
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 12-05-2010
Post: #52
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
Witam,
jeśli ktoś byłby zainteresowany to na STRONIE Glenna jest info o możliwości nabycia płytek do PICaSTAR (jeśli będzie wystarczająca liczba chętnych)

Pozdrawiam
Krzysiek
04-09-2010 9:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2NBC Offline
Zdzisław
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 28-01-2010
Post: #53
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
Proszę o informację jaki typ procesora ADSP2181 użyć do DSP PICASTARa, gdzie najtaniej można je dostać oraz jak zaprogramować EPROMAa
Pozdrawiam Zdzisław
SP2NBC
31-10-2010 12:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 24-03-2009
Post: #54
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
Witam wszystkich.

to jaki typ procesora DSP zależy trochę od tego, które płytki będziesz stosował do budowy tego trx`a...
jeśli to jest wersja combo ,jedna z ostatnich to tam jest opcja dwóch typów obudowy tego układu, które mogą być użyte...to tyle jeśli idzie o typ obudowy ADSP2181...
natomiast jesli idzie o to czy to ma być KS-133 czy 160 to to nie ma znaczenia.
gdzie szukać?... zapytaj na której kolwiek grupie związanej z PicaStar...
kiedyś mieli je w Afinie...:
http://www.alfine.pl/
możesz spytać w TME..

Tak w ogóle to witam na pokładzie...i powodzenia.

Witek SP5TAA.
01-11-2010 1:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5OXJ Offline
Jacek
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 01-02-2009
Post: #55
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
Witam!

Ostatnio na liście PICASTAR pojawiła się taka informacja:
> >> In case any builders are interested, there are ADSP-2181 ICs on ebay
> >> from Hong Kong for a fixed price of US$9.99 + 6.00 shipping...the
> >> listing states that there are more than 10 available.
> >>
> >> ebay# 160496458784


Pozdrawiam Jacek SP5OXJ.
01-11-2010 9:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 02-02-2009
Post: #56
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
(31-10-2010 12:50)sp2nbc napisał(a):  Proszę o informację jaki typ procesora ADSP2181 użyć do DSP PICASTARa, gdzie najtaniej można je dostać oraz jak zaprogramować EPROMAa
Pozdrawiam Zdzisław
SP2NBC

Zdzisławie, musisz napisać jaką wersję DSP składasz.
W wersji modułowej PicaStara zastosowałem układ ADSP-2181 KSZ-133 kupiony w TME (typ układu można odczytać z obudowy na zdjęciu). Zdecydowała dostępność i cena, wersja 160MHz jest droższa.

Pliki do zaprogramowania EPROM-u pobiera się z grupy dyskusyjnej po zarejestrowaniu. Programowanie, każdym programatorem do klasycznych pamięci EPROM. Jeśli masz z tym problem podaj mi na PW adres do siebie to wyślę Ci gotowa, zaprogramowaną pamięć 27C512.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
11-11-2010 22:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 479
Dołączył: 05-04-2010
Post: #57
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
Aproposos 27c512 - mam tego całe pudło - jak kto potrzebuje to oddam darmo
po kostce amatorom we Wrocku. Kontakt PW.
(kto ma wsada - zapiszę)

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
11-11-2010 23:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 194
Dołączył: 24-03-2009
Post: #58
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
...mam wrażenie,ze we,,Wrocku`` to tych amatorów na te PROMY to ty zawielu nie znajdziesz...no chyba ze o to chodzi...

Witek (ty przy mnie to jesteś taaaaki malutki malkontencik....)
06-12-2010 16:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 479
Dołączył: 05-04-2010
Post: #59
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
PROMów nie mam ale mam EPROMy kasowane UV (z okienkiem).
Mam na miejscu kasowarkę UV i programator więc jak coś to pomogę.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
06-12-2010 16:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 14-12-2009
Post: #60
RE: PICASTAR - zaawansowany home made
Swoje dwa słowa wrzucę odnośnie transformatorów.
Obwód kolektora indukcyjność ok 10uh,antenowy 3 zwoje 80-120uh
przez uzwojenie kolektorów przepuszczamy z zasilacza prąd w zależności od mocy -300W zwiększamy do 10A-30V-mierzymy indukcyjność obwodu antenowego indukcyjność przy max prądu spada ok 20-30% transformator pozytywny jeżeli indukcyjność gwałtownie spadnie przed 10A rdzeń do kosza.
Kupiłem "Amidony" na Wolumenie za 50 zł po pomiarach mam koraliki do ozdoby-ku rozwadze nie ma problemu odpowiednim kolorem pomalować.
Używam 2x F1001+ 4 x F81.Witkowi sp5taa w czasie pomiarów się sprawdził.Śp sp5cs też mi wykonał pomiary specjalistyczną aparaturą na WAT transformator przenosił 300W przy sprawności do 90%.A jak pracuje to słychać na paśmie ten wzmacniacz 2XKT930B 250W(wcz80-120W).
Nadają się b/dobrze rdzenie z przewodów łączących kartę graficzną z monitorem (nie wszystkie -pomiary).
Po nasyceniu rdzenia pojawiają się silne zniekształcenia i silne grzanie się radiatora. U mnie przy mocy doprowadzonej 250W po 1godzinie pracy radiator jest chłodny-dotknięty ręką wyraźny chłód metalu.Wzmacniacz musi mieć sprzężenie dla częstotliwości ponad akustycznych i sumator mocy!!!
Zauważalne grzanie się cewek filtrów pasmowych (naskórkowość)-powietrznych-na rdzeniach filtry pasmowe mnie sie nie sprawdzały(rdzenie przy tej mocy były do ozdoby -nasycenie).
Przy tych mocach niezbędny zasilacz z szybkim zabezpieczeniem!!!przeciw zwarciowym i tranzystorów nie popalimy 2 pary zapasowe grzecznie czekają 15 lat lub więcej? już nie pamiętam, końcówka pracuje bez awaryjnie,
Nie mam czasu na w/w konstrukcje ,u Witka SP5TAA oglądałem postępy w konstrukcji.Aktualnie wam kibicuję w postępach.
Pozdrawiam! i udanych konstrukcji.
Vy73!!


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-12-2010 19:26 przez SP5CII.)
25-12-2010 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości