Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laminator do "produkcji" PCB
SP6NXI Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 29-12-2009
Post: #1
Laminator do "produkcji" PCB
Jakiś czas temu przystosowałem zakupiony w TESCO laminator do wykonywania obwodów drukowanych. Przeróbkę wykonałem zgodnie z opisem zamieszczonym na stronie: http://projekty.qrz.pl/index.php?option=...&Itemid=10

Niestety, tak przerobiony laminator nie działał poprawnie - temperatura, przy której sterownik przechodził w stan podtrzymania wynosiła około 235 st. Celsjusza. Moje urządzenie z trudem rozgrzewało się do niej a wałki laminatora ledwie ją wytrzymywały. Po wyeliminowaniu wszystkich możliwych przyczyn takiej pracy sterownika doszedłem do wniosku, że wina leży po stronie oprogramowania mikrokontrolera. Na szczęście autor projektu udostępnia plik źródłowy napisany w języku C. Przejrzenie jego zawartości potwierdziło moje przypuszczenia - autor rzeczywiście, z niewiadomego powodu, ustawił tak wysoką temperaturę podtrzymania. Po serii eksperymentów i pomiarów termometrem cyfrowym oprogramowanie zmieniłem tak, że sterownik utrzymuje temperaturę ok. 185 stopni Celsjusza, czyli tyle ile być powinno. Moja przeróbka poszła jednak dalej. Ponieważ laminator wykorzystuję także do "zwykłego" laminowania (w ten sposób robię płyty czołowe moich urządzeń), które wymaga temp. 120 st. Celsjusza, dopisałem kilka linijek programu, co pozwoliło mi za pomocą przełącznika wybierać potrzebną temperaturę pracy: 120 lub 185 stopni.

Wszyscy, którzy wykonają przeróbkę laminatora i, podobnie jak ja, będą mieć kłopot z uzyskaniem właściwej temperatury pracy lub chcieliby mieć urządzenie dwufunkcyjne mogą liczyć na moją pomoc. Proszę o maila na PW. Zachęcam kolegów do wysiłku - płytki wychodzą idealnie, można robić obwody większego formatu i, dla mnie najważniejsze, nie trzeba już wykorzystywać żelazka z tym całym gładzeniem, pocieraniem itd.

P.S. Dziękuję Waldkowi 3Z6AEF za konsultacje Idea

Krzysztof, SP6NXI
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2010 21:59 przez SP6NXI.)
25-09-2010 21:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
jajen Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 17-07-2011
Post: #2
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Przymierzam się do zrobienia termostatu do laminatora, o którym tutaj piszesz. Czy można prosić o wskazanie co należy usprawnić aby urządzenie prawidłowo działało? (opcja PW nie aktywna, więc prośba na forum)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2011 1:37 przez jajen.)
17-07-2011 1:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #3
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Koledzy najprostsze jest najlepsze.
W załączniku dokumentacja przeróbki teskowego laminatora, działa od kilku lat bezawaryjnie.
Ja nie jestem autorem tego pomysłu. Opis ten swego czasu krążył w necie - niestety nie pamiętam już autora.
73 Jurek


Załączone pliki
.pdf  Płytka.pdf (Rozmiar: 14.59 KB / Pobrań: 2074)
.pdf  Laminator.pdf (Rozmiar: 3.3 MB / Pobrań: 3351)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2011 14:34 przez SP9IZM.)
17-07-2011 20:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 386
Dołączył: 18-06-2009
Post: #4
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Witam

Jurku a możesz coś szerzej napisać na temat mikstury do trawienia o której wspomniałeś w opisie ( jaki przepis oraz jakie efekty zdjęcie innej płytki trawionej w tej miksturze )?.

Pozdrawiam

Andrzej
18-07-2011 8:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 402
Dołączył: 10-07-2009
Post: #5
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Mam pytanie związane z przeróbką laminatora. Kupiłem płytkę do przeróbki z czujnikiem na diodzie 1N4148. Potem zakupiłem laminator. Mam dokumentację dołączoną do płytki, ale przewiduje ona zastępienie jedynego w laminatorze bimetalu trakiem BT 138 z odpowiednim układem sterującym. W moim laminatorze trafiły się 2 bimetale. Wyglądają jakby były połączone szergowo. Ma on również przełącznik 80/125 mil. Płytka sterująca ma przełącznik temperatury 120/180 C. Czy ten przełącznik 80/125 mil pójdzie do wywalenia, czy mozna to wykonać w ten sposób, aby z niego również normalnie korzystać?

Bogdan
13-04-2012 15:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5AZP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 09-01-2012
Post: #6
RE: Laminator do "produkcji" PCB
A nie lepiej zostawić oryginalny układ sterowania czujnikami bimetalicznymi w spokoju, do triaka użyć kawałka blaszki alu, możliwie oddalonej od elementów gorących (a na nich siedzą oba wyłączniki bimet). Obwód K-A triaka włączyć równolegle do owych czujników...
Wówczas uzyskamy ,,dwu zadaniowy" laminator, w którym przełączenie odbywać się będzie podobnie jak w przypadku przerobionego przez Jurka...
I jeszcze jedna uwaga. Złącze PN krzemowe jako czujnik w temp ponad 160 st C...
Ja bym nie ryzykował.
Pozdrawiam
Janek
13-04-2012 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 402
Dołączył: 10-07-2009
Post: #7
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Laminator będzie dwuzadaniowy, ponieważ tak jak pisałem układ sterujący ma przełączaną opcję dwóch temperatur. Interesuje mnie fabryczny przełącznik, który siedzi teraz (80/125 mil) i jego rola po przeróbce. Czy on w ogóle się do czegoś przyda, czy można go odłączyć i zrobić na nim przełączanie temperatury płytki sterującej?

Bogdan
13-04-2012 22:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5AZP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 09-01-2012
Post: #8
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Przełącznik temperatur zwiera czujnik temperatury niższej. Tak jest realizowana zmiana nastawów.
Jeżeli przejdziesz na regulator elektroniczny - możesz ów przełącznik użyć do przełączania podzakresów temperatury na płytce sterującej.
Ja jednak wymienił bym jeden z bimetali na 180 st. C - jako zabezpieczenie p.poż. - może być to również bezpiecznik termiczny topikowy - wówczas należy zastosować 190stopni/10A
Janek
16-04-2012 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 105
Dołączył: 21-10-2009
Post: #9
RE: Laminator do "produkcji" PCB
(17-07-2011 20:23)SP9IZM napisał(a):  Koledzy najprostsze jest najlepsze...

73 Jurek

Przed chwilą uruchomiłem laminator przerobiony wg tego pomysłu. Układ załącza grzałki przy temp. 167°C, wyłącza przy 169°C. Pomimo wyłączonych grzałek, temperatura radiatora rośnie jednak do ok. 177°C i później spada do wspomnianej 167°C.
Ciekawe, czy w "procesorowych" przeróbkach zachodzi to zjawisko? Chyba tak.
Zrobiłem próbną płytkę. Nie ma porównania do moich wcześniejszych, żelazkowych produkcji.

Pozdrawiam - Witek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2013 21:43 przez SP1HQA.)
07-04-2013 21:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,018
Dołączył: 29-01-2010
Post: #10
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Jeśli masz regulator typu pid i masz wyznaczone parametry kp, ki, kd to praktycznie nie ma przegrzewania u mnie na 400 stopniach C jest do 2st C.
07-04-2013 23:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości