Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 3.33 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laminator do "produkcji" PCB
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 21-10-2009
Post: #11
RE: Laminator do "produkcji" PCB
400 stopni w laminatorze?

Pozdrawiam - Witek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2013 11:07 przez SP1HQA.)
08-04-2013 11:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #12
RE: Laminator do "produkcji" PCB
chodzi o typ regulacji, nie dwustanowa a pid która ma mniejsze błędy, 400 stopni to na grzałce lutownicy -chodzi o porównanie błędów regulacji ;-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2013 15:35 przez SQ4AVS.)
08-04-2013 15:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 21-10-2009
Post: #13
RE: Laminator do "produkcji" PCB
No tak. Tylko że mówimy o laminatorze a nie o grzałce lutownicy i metodach regulacji. Poza tym ten prymitywny układ daje dokładnie taki sam wynik (2°C) . No to po co "przepłacać"? Wink)

Pozdrawiam - Witek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2013 21:18 przez SP1HQA.)
08-04-2013 19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #14
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Jurku nie czytasz tego co sam piszesz.
Przed chwilą uruchomiłem laminator przerobiony wg tego pomysłu. Układ załącza grzałki przy temp. 167°C, wyłącza przy 169°C. Pomimo wyłączonych grzałek, temperatura radiatora rośnie jednak do ok. 177°C i później spada do wspomnianej 167°C.
Sam piszesz że po wyłączeniu idzie Ci jeszcze do 177 stopni to się nazywa bezwładność cieplna czyli 177-169 =8 stopni nie 2. Po przeskalowaniu na 400 stopni Twoich wyników jest to 8*2,25 czyli 18 stopni a u mnie tylko 2. Z tym przepłacaniem bym nie polemizował bo to tylko w najbardziej prymitywnej wersji atmega8 jako dodatkowy koszt, można nawet zrezygnować z wyświetlacza.
08-04-2013 19:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 21-10-2009
Post: #15
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Czytam czytam. Tak jest w istocie. Tylko że czujnik temperatury umieściłem w naibardziej dogodnym miejscu czyli na wierzchu radiatora. W tym samym miejscu umieszczam czujnik do pomiaru temperatury. (Tak chyba robią wszyscy) .Grzałka umieszczona jest pod radiatorem. Gdyby te dwa elementy umieścić bezpośrednio na grzałce "pomijając" radiator, wynik pomiaru pozastaje taki sam a więc 2 st.

Pozdrawiam - Witek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2013 20:08 przez SP1HQA.)
08-04-2013 20:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #16
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Nie nie będzie bo po wyłączeniu grzałka będzie jeszcze oddawać ciepło.
08-04-2013 20:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 21-10-2009
Post: #17
RE: Laminator do "produkcji" PCB
A grzałka lutownicy po wyłączeniu już nie będzie tego ciepła oddawać?

Pozdrawiam - Witek.
08-04-2013 20:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJE Offline
Przemek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 23-03-2010
Post: #18
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Witku,

Algorytm regulacji PID uwzględnia właśnie takie "drobiazgi" jak to, że grzałka po wyłączeniu jeszcze przez chwilę oddaje ciepło i dostosowuje moc grzania tak, żeby nie dochodziło do dużych przeregulowań. Mechanizm włącz-wyłącz tego nie bierze pod uwagę i stąd wzrost temperatury ponad ustawiony próg.

Inna sprawa czy w laminatorze do płytek drukowanych jest to tak istotne?

Przemek SQ9NJE
http://www.sq9nje.pl
08-04-2013 22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1HQA Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 103
Dołączył: 21-10-2009
Post: #19
RE: Laminator do "produkcji" PCB
(08-04-2013 22:00)SQ9NJE napisał(a):  Witku,

Inna sprawa czy w laminatorze do płytek drukowanych jest to tak istotne?

Nic dodać, nic ująć.

Pozdrawiam - Witek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2013 10:17 przez SP1HQA.)
09-04-2013 10:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #20
RE: Laminator do "produkcji" PCB
Zgadzam się z Kolegą Przemkiem a z Kolegą SP1HQA to po poprostu odpowiedziałem na jego pytanie:
Ciekawe, czy w "procesorowych" przeróbkach zachodzi to zjawisko? Chyba tak.
Odpowiadam w dobrze wyregulowanym regulatorze pid możemy powiedzieć, że nie.
09-04-2013 17:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości