Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Robię sobie ATU
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 717
Dołączył: 20-10-2015
Post: #21
RE: Robię sobie ATU
Przy założeniu że skrzynka ma służyć tylko do nadawania pewnie ujdzie, jeśli także do odbioru to wątpliwe rozwiązanie. Większość takich zasilaczy nie spełnia norm EMC...

73 Sławek
01-09-2021 10:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 699
Dołączył: 20-09-2009
Post: #22
RE: Robię sobie ATU
Witam!

Celna uwaga, muszę to faktycznie sprawdzić z odbiornikiem. Najwyżej wrócę do transformatora :-(

L.J.
Witam!

Sławku, miałeś rację, niestety, poziom szumu w odbiorniku jest na tyle duży, że muszę przejść na tradycyjny zasilacz z transformatorem choć nie tak duży jak przypuszczałem kiedy dotarło do mnie co zrobiłem ;-)
Zaślepiła mnie łatwość użycia tego zasilacza choć wynik można było z góry przewidzieć :-(

L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2021 15:05 przez SP6FRE.)
01-09-2021 11:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 699
Dołączył: 20-09-2009
Post: #23
RE: Robię sobie ATU
Witam!

Po krytyce "publiczności" ( ;-) ) w urządzeniu pojawiła się, mam nadzieję, ostateczna wersja zasilacza:

İmage

To klasyczny zasilacz transformatorowy wykonany z pomocą zalewanego transformatora TSSZ o mocy 7W i napięciach 2x9V. Jest to zatem pełnookresowy prostownik.

Idąc na łatwiznę zamocowałem transformator na ściance obudowy krępując go do niej nalutowanymi jarzmami z drutu miedzianego 1.3mm a ponieważ obudowa wykonana jest z laminatu to zajęło to raptem kilka minut.

Na początku testowałem skrzynkę z posiadanym transformatorem 3.5W/12V (widoczny obok na zdjęciu) i chyba w zasadzie ten by wystarczył ale po godzinie testowania z połową czynnych przekaźników doszedłem do wniosku, że założę większy. Zamówiłem taki o mocy 5W ale producent zadzwonił, że ma tylko siedmio watowe i na piątki trzeba poczekać więc po sprawdzeniu, że się zmieści zamówiłem ostatecznie transformator 7W/2x9V.

Tak więc cześć hardware-ową urządzenia uważam za skończoną.
Na razie też nie poprawiałem oprogramowania. Mam nadzieję, że któryś z kolegów montujących moją płytkę da znać o postępach a może o zauważonych błędach lub propozycjach zmiany.

Jak dotąd przydała mi się funkcja pamięci ustawień, którą , po zapamiętaniu ustawień z nadajnikiem na kilku pasmach, z powodzeniem wykorzystuję do odtworzenia dopasowania do anteny z odbiornikiem. Różnica w odbiorze z anteną i z anteną przez skrzynkę jest na tyle wyraźna, że co najmniej ta funkcjonalność nie podlega dyskusji.

L.J.

P.s. mam jeszcze płytki urządzenia - to informacja gdyby znalazł się jeszcze chętny spóźnialski na powielenie mojej konstrukcji lub sprawdzenie się ze swoim algorytmem sterowania urządzeniem. Oczywiście podpowiem wszystkie szczegóły hardware niezbędne do osadzenia w programie.;-)
07-09-2021 20:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 699
Dołączył: 20-09-2009
Post: #24
RE: Robię sobie ATU
Witam!

Obiecałem jednemu z kolegów, że podam pełną listę elementów wchodzących w skład ATU:

1. Rdzeń dwuotworowy 13/13.5/7.5mm - opis wykonania transformatora podałem wcześniej - 1 szt
2. Rdzeń toroidalny Amidon (czerwony, materiał 2, prawdopodobnie oznaczenie T44-2 ale nie mam pewności) 13/7.5/5mm - 8 szt - cewki L1-L7 opis na schemacie
3. AT Mega328 TQFP-32 - 1 szt
4. 7805 TO 220-3 Vert - 1 szt
5. Przekaźnik HK4100F 12V - 15 szt
6. Kondensator Silver Mika 10,22,47,100,250,500,1000pF (link do sklepu podałem wcześniej)
7. Kondensator smd 0.1u 0805 - 6 szt
8. Kondensator 47-220uF/16V Vert. - oznakowanie CP - 1 szt
9. Dioda 1N4148 smd 1206 - 22 szt
10. Dioda THT BAT34 - 2 szt (dobrane w parę)
11. Rezystor smd 22k 0805 - 22 szt
12. Rezystor THT 50 (51) omów 0.5W - 2 szt
13. Tranzystor smd BC817 SOT23
14. Wyświetlacz LCD 2x16 I2C - 1 szt (np. kupiony tu: https://allegro.pl/oferta/i2c-wyswietlac...7719834664 )
15. Złącze BNC - 2 szt (np. takie: https://sklep.avt.pl/gniazdo-bnc-do-druku.html )
16. Pewna ilość pinów i/lub złącz pinowych do podłączenia klawiatury i wyświetlacza a także trochę przewodów
17. Klawisz monostabilny - 5 szt (ja używam takich: https://sklep.avt.pl/przelacznik-dt6-czerwony.html )
18. Inne, np: obudowa, zasilacz, gniazdko kabla sieciowego z wyłącznikiem, gniazdo bezpiecznika, gniazdo zasilania z baterii

Proszę o dalsze pytania w razie potrzeby.

L.J.


Witam!

Tym razem podam kilka informacji o praktycznej przydatności skrzynki poza poprawą działania odbiornika.
Zacząłem testować pracę skrzynki z "dziwną" anteną, którą opisuję w wątku o antenach.

İmage İmage

Na rysunkach pokazałem szkic anteny, która w całości mieści się w ogródku (7.3/5.1m) mojego parterowego mieszkania, nie ma regularnego kształtu i w większości nie wystaje nad ziemię na więcej niż 100cm a w dodatku otoczona jest z jednej strony ekranem z siatki ogrodzeniowej i murem budynku z drugiej strony.
W uproszczeniu to long wire o długości ok. 20.2m z czego 17 m jest na zewnątrz. Antena działa z uziemieniem zrobionym ze styku uziemienia sieci zasilającej.

İmage

Na zdjęciu pokazałem początkową część anteny a czerwonymi okręgami zaznaczyłem izolatory anteny. Antena nie oddala się od metalowej siatki na więcej niż 30cm i jest w zasadzie "zanurzona" w ogrodzeniu.

Antenę testowałem z ATU i transceiverem TS140S mocą około 10W i uzyskałem następujące wartości SWR oraz LC po automatycznym strojeniu:
1.8 MHz -> SWR = 18.6
3.5 MHz -> SWR = 1.09 -> 282pF, 6.1uH
7.0 MHz -> SWR = 6.5 -> 0pF, 5uH
10 MHz -> SWR = 1.62 -> 250pF, 620nH
14 MHz -> SWR = 1.05 -> 100pF, 620nH
18 MHz -> SWR = 1.37 -> 100pF, 620nH
21 MHz -> SWR = 1.02 -> 0pF, 620nH
24 MHz -> SWR = 5.81 -> 100pF, 160nH
28 MHz -> SWR = 1.40 -> 0pF, 320nH

Na razie udało mi się wykonać kilka łączności w pasmach: 10, 14 i 18MHz co opisałem w wątku antenowym.
Szczerze mówiąc nie liczyłem na tyle z tą anteną ale zapewne dopasowanie za pomocą ATU istotnie poprawia warunki pracy anteny.

P.s. Link wątku z opisem anteny: http://sp-hm.pl/thread-4153.html

L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2021 13:49 przez SP6FRE.)
17-09-2021 21:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości