Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator NA01
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #11
RE: Analizator NA01
W dds -ie główne źródło harmonicznych to wzmacniacz a nie dds, jeśli umieścisz wzmacniacz przed detektorem pozbędziesz się harmonicznych w mierzonym sygnale. A ta niewielka wartość co powstanie po filtrze nie będzie miała już praktycznie znaczenia -sprawdzone. Jak chcesz to ERA mogę wsyłać Ci z wylutu gratis.

73 sq4avs
09-06-2010 17:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #12
RE: Analizator NA01
(09-06-2010 17:09)sq4avs napisał(a):  W dds -ie główne źródło harmonicznych to wzmacniacz a nie dds, jeśli umieścisz wzmacniacz przed detektorem pozbędziesz się harmonicznych w mierzonym sygnale. A ta niewielka wartość co powstanie po filtrze nie będzie miała już praktycznie znaczenia -sprawdzone.
73 sq4avs

Może miałeś na myśli:
jeśli umieścisz filtr przed detektorem pozbędziesz się harmonicznych

?

73! Artur sp2qca
10-06-2010 12:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #13
RE: Analizator NA01
Pogłówkuj Arturze ;-) , jak nie wpadniesz w ciągu paru dni przytoczę paru zdaniowy wywód, teraz mam jednak inne zajęcia -do poniedziałku.
10-06-2010 12:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #14
RE: Analizator NA01
hej,

poprawna kolejność:
fitlr -> wzmacniacz -> detektor

filtr wycina harmoniczne więc wzmacniacz wzmacnia tylko częstotliwość podstawową Wink

a ja kombinowałem tak:

skoro wzmacniacz jest problemem to filtr przed detektorem wytnie harmoniczne


73! Artur sp2qca
10-06-2010 16:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #15
RE: Analizator NA01
Arturze nieco inaczej, jeśli wzmacniacz ma odstęp 20 dB od harmonicznych to jeśli mamy sygnał powiedzmy 0 dBm i drugą harmoniczną -20dBm to pokaże ją jako sygnał o 20dB mniejszy ale o częstotliwości równej połowie częstotliwości mierzonej. Jeśli jednak będziemy sterować czystym sygnałem niezaśmieconym to dodatkowy sygnał będący harmoniczną ale o 20 dB niższy nie będzie miał praktycznie wpływu na wskazania detektora gdyż zawsze będzie się dodawał do sygnału właściwego -nieselektywnie. Nie jest to najlepiej wytłumaczone może, ale lepiej niestety nie potrafię. W pierwszym z przypadku filtr mierzony rozdzielał widmo na poszczególne na składniki -działał jak analizator widma.
Oczywiście tak:

poprawna kolejność:
fitlr -> wzmacniacz -> detektor
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2010 17:34 przez SQ4AVS.)
10-06-2010 17:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 20-09-2009
Post: #16
RE: Analizator NA01
Na koniec tej wymiany pozwolę sobie również dodać swoje trzy grosze ;-)
Wydaje się, że poprawna kolejność powinna wyglądać:
dds -> filtr -> wzmacniacz (bufor) ->>-DUT->>- wzmacniacz z doborem wzmocnienia -> detektor
Wzmacniacz jako bufor o zerowym lub niewielkim dodatnim wzmocnieniu wydaje się być absolutnie niezbędny. Sprawdzałem jaką impedancję ma używany przeze mnie AD i jest to najwyżej kilka omów do 30MHz. W ten sposób również zapewnia się poprawę sygnału z DDS-a.
L.J.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2010 20:19 przez SP6FRE.)
10-06-2010 20:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 993
Dołączył: 29-01-2010
Post: #17
RE: Analizator NA01
Zrób testy tylko inaczej

dds-lpf-tłumik(-12dB koniecznie nie parę decybeli), dut, era, detektor
harmoniczne znikają najniższym nakładem kosztów. Do dopasowania impedancji można użyć rezystora szeregowego, stratny to stratny ale 50 om trzyma w całym zakresie ;-). Co do tego pomysłu z połaczeniem to z vhf commnunication - skuteczny.
10-06-2010 20:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TG50 Offline
Józef
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 20-11-2009
Post: #18
RE: Analizator NA01
Kolega SP6FRE napisał:
Cytat:pojawiła się sugestia zastosowania wyświetlacza o większej rozdzielczości a może nawet kolorowego. Jest to możliwe o ile wybrany wyświetlacz będzie łatwo dostępny, najlepiej niedrogi a do tego obsługiwany przez Bascom (kontroler SED lub kontroler TC6963C). Padła również propozycja zastosowania w module generatora układu DDS isl5314.

Optymalny wydaje się LCD 256x128 ze sterownikiem TC6963, jest obsługa z poziomu Bascoma, ma wbudowany generator znaków, niestety ceny nowych nie są zachęcające. Do kolorowego LCD potrzebny będzie mocniejszy procesor (pamięć, RAM), większy koszt i rozbudowa programu. DL1ALT w NWT500 z LCD zastosował 256x128 i z zamieszczonych ekranów wygląda to OK.
Istotne jest przejście na układ DDS-a o lepszych parametrach. Mam pytanie do Kolegów proponujących układ ISL5314, jakie ma zalety w stosunku do AD9951, może ładniejsze widmo sygnału?
Leszku, projekt zaczyna być duży i może warto tak jak sugerowałeś pewne fragmenty wykonać wspólnie, druk a może i program. W miarę możliwości czasowych mogę pomóc przy druku modułu LCD.

PS: oczywiście chodziło mi o LCD 240x128, z rozpędu napisałem 256.
Przy wyświetlaczach kolorowych pojawiają się dodatkowe wymagania, zasilanie 3,3V oraz duży pobór prądu 300-500mA.
11-06-2010 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3NYF Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 155
Dołączył: 06-12-2009
Post: #19
RE: Analizator NA01
DL1ALT zastosował u siebie wyświetlacz niebieski 240x128.
Można coś podobnego dostać poniżej 200 zł. Z kontrolerem.

Za podobne pieniądze można dostać kolorowy wyświetlacz 320x240 (z touch panelem). Typ: TFT320240C256.
Niestety, na pewno trzeba by w Bascomie zrobić nowe biblioteki...
No i najlepiej osobny procesor (np. AtMega128) gadający z resztą analizatora.

Zbyszek
SP3NYF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-06-2010 17:41 przez SP3NYF.)
11-06-2010 17:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #20
RE: Analizator NA01
(11-06-2010 12:54)TG50 napisał(a):  Istotne jest przejście na układ DDS-a o lepszych parametrach. Mam pytanie do Kolegów proponujących układ ISL5314, jakie ma zalety w stosunku do AD9951, może ładniejsze widmo sygnału?
Tego nikt nie wie Smile bo nie ma w sieci żadnego projektu na ISL5314.
Ale z racji lepszego przetowrnika D/A - powinien miec lepsze parametry niz
ad983x i jest dostepny jako sample.

pozdrowienia
Artur sp2qca
12-06-2010 2:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości