Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
SP2FP Offline
PAWEŁ
***

Liczba postów: 154
Dołączył: 01-11-2009
Post: #91
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
bo diody są w tranzystorach i przepięcie im nie grozi , a kondensatory dodatkowo filtrują w.cz. z cewki i też dławią samoindukcję .
29-01-2019 22:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8F Offline
Paweł
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 19-07-2015
Post: #92
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(29-01-2019 22:05)SP2FP napisał(a):  bo diody są w tranzystorach i przepięcie im nie grozi , a kondensatory dodatkowo filtrują w.cz. z cewki i też dławią samoindukcję .

No diody w tranzystorze to się najwyżej przebić mogą, bo przy rozłączeniu napięcie na cewce będzie powyżej zasilania i dioda spolaryzowana zaporowo. Tranzystor jest 60V i cewki małe, to może napięcie nie dojedzie tak wysoko (jest w końcu kondensator).

Co do filtracji w. cz. to chyba lepiej byłoby dać 1n (i diodę na przepięcie), niż 1u.

Zrobię tak u siebie, zobaczymy co będzie Smile

Pozdrawiam,
Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2019 21:28 przez SQ8F.)
30-01-2019 11:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #93
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
movie



Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2019 19:26 przez SP3OSJ.)
14-02-2019 19:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4SKP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 27-07-2009
Post: #94
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(14-02-2019 19:26)SP3OSJ napisał(a):  movie

Jakość filmy mogłaby być trochę lepsza. Może pokażesz kilka zdjęć z wnętrza autotunera.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2019 21:16 przez SP4SKP.)
14-02-2019 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #95
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Otwórz film ze strony YT i wymuś 1080p, (HD) wtedy zobaczysz wszystko.
Tutaj są zdjęcia. Warto zwrócić uwagę na ekranowanie procesora, i szynę, która zapewnia
dobry kontakt z obudową, integrując się masowo z elektroniką tunera, na całej długości płytki po obu stronach.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2019 1:34 przez SP3OSJ.)
15-02-2019 1:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MK Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 28-10-2018
Post: #96
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Arturze rozumiem, że dla mocy ~20W potrzebujesz ekranować procesor? Trochę to dziwne. Robiłem testy na 150W w mojej wersji skrzynki i takich problemów nie mam i nie miałem.
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2019 13:10 przez SP9MK.)
15-02-2019 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 18-11-2010
Post: #97
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(15-02-2019 13:10)SP9MK napisał(a):  Arturze rozumiem, że dla mocy ~20W potrzebujesz ekranować procesor? Trochę to dziwne. Robiłem testy na 150W w mojej wersji skrzynki i takich problemów nie mam i nie miałem.
Trzeba zrobić ekranowanie. Przy 10W potrafi szaleć procesor i dzieją się dziwne rzeczy. Testowane na dwóch tumerach ( PCB oryginalne z 2 różnych źródeł w SP) wersja 5x5.

Pozdrawiam
G
15-02-2019 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MK Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 28-10-2018
Post: #98
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Dlatego też z oryginalnej PCB zachowałem tylko ułożenie elementów LC. Procesor ma odpowiednio zablokowane wyprowadzenia dodatkowo odpowiednio poprowadzoną masę. W klubie koledzy znęcali się nad tą skrzynką całe spotkanie nic się nie działo. Dodatkowo kolega dla którego tą skrzynkę robiłem męczy ją od środy non stop to na fonii to na FT8. Ja mam też dwie wersje. Pierwszą oryginalną 5x5, którą od zawsze męczyłem z 100W a później moją 7x7 na której również już pracuję jakiś czas.

Nie mniej jeśli do tych płytek wymagane jest ekranowanie by poprawnie pracowały to należy je tam zamontować Smile. Można jeszcze próbować dać balun prądowy na kabel antenowy.
16-02-2019 17:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #99
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Czy mógłbyś Marcin zamknąć swoją skrzynkę w obudowie i zrobić zdjęcie. Interesuje mnie jak to konstrukcyjnie rozwiązałeś. Widać że nie ma tam dodatkowych otworów na śruby więc już mi się to strasznie podoba.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2019 20:02 przez SP3OSJ.)
16-02-2019 20:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8F Offline
Paweł
*

Liczba postów: 34
Dołączył: 19-07-2015
Post: #100
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Ja też nie mam problemów z w. cz. przy pełnych 100W (choć cewki się bardzo nagrzewają przy takiej mocy). Procesor i wyświetlacz OLED 128x32 działają prawidłowo. Być może to kwestia pewnych zmian w wartościach elementów:
- zamiast kondensatorów 1uF równolegle z cewkami przekaźników są 1nF+1N4148.
- C32, C33, C26, C27 zamiast 1uF jest 100nF.
Płytka oryginalna 7x7 SMD, jeszcze nie mam obudowy.

Pozdrawiam,
Paweł
16-02-2019 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości