Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autotuner 100w wg N7DDC
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #51
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Moje prace są juz mocno zaawansowane.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2018 18:47 przez SP3OSJ.)
11-12-2018 18:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MK Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 28-10-2018
Post: #52
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Skąd ty bierzesz takie fajne detale na przyciski? Wink Skrzynka w ostatniej aktualizacji obsługuje protokół ICOM czyli sygnalizacje i sterowanie stanami logicznymi. Pozwala to na zabudowanie jej w dowolnym radiu.
11-12-2018 18:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #53
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Dlaczego ten człowiek przy programowaniu wpisuje 7A w pierwszej komórce?

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2018 16:19 przez SP3OSJ.)
12-12-2018 16:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 134
Dołączył: 31-05-2011
Post: #54
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Ta komórka decyduje o typie wyświetlacza.
12-12-2018 16:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #55
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
No ale on powinien zmienić 10 pierwszych komórek, zgodnie ze wczesniejsza tabela, a nie pozostawiac FF. Może dlatego mu to nie zagrało.

Pozdrawiam Artur
www.sp3osj.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2018 17:18 przez SP3OSJ.)
12-12-2018 17:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 547
Dołączył: 20-10-2015
Post: #56
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(12-12-2018 16:19)SP3OSJ napisał(a):  Dlaczego ten człowiek przy programowaniu wpisuje 7A w pierwszej komórce?
bo nie czytał instrukcji, być może w tedy jeszcze jej nie było, bo to bardzo stara wersja firmware. Tam jest o wiele więcej komórek do ustawienia niż 10...

73 Sławek
12-12-2018 20:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 18-11-2010
Post: #57
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Sławku,
Czy w OVI przewidziany jest wbudowany ATU??


Pozdrawiam
73
16-12-2018 20:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Online
Sławek
****

Liczba postów: 547
Dołączył: 20-10-2015
Post: #58
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(16-12-2018 20:30)GREG napisał(a):  Sławku,
Czy w OVI przewidziany jest wbudowany ATU??


Pozdrawiam
73
Ten wątek nie dotyczy tematu OVI40, przez szacunek dla kolegów odpowiedziałem na PW.

73 Sławek
17-12-2018 15:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MK Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 25
Dołączył: 28-10-2018
Post: #59
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
Ktoś z kolegów uruchamiał wersję 7x7? Mam kilka pytań na które nigdzie nie znajduję odpowiedzi.
Skrzynka 5x5 ma dodatkowo wyprowadzone przyciski Bypass RB5 i Auto RB4 i podtrzymanie strojenia - RA3 (dla Icom i Alinco). W przypadku skrzynki 7x7 zamienione są wyprowadzenia sterujące przekaźnikami i kolidują one z w/w pinami. W zasadzie najbardziej zależy mi na RA3 czyli podtrzymaniu stanu niskiego na czas strojenia.
31-12-2018 19:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3AUP Offline
Darek
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 31-08-2010
Post: #60
RE: Autotuner 100w wg N7DDC
(31-12-2018 19:03)SP9MK napisał(a):  W przypadku skrzynki 7x7 zamienione są wyprowadzenia sterujące przekaźnikami i kolidują one z w/w pinami. W zasadzie najbardziej zależy mi na RA3 czyli podtrzymaniu stanu niskiego na czas strojenia.
Witam
Autor pracuje jeszcze nad oprogramowanie, chociaż jest już wersja 2.3 w której do wyboru są 2 algorytmy strojenia. Pierwszy dla "liniowych" wartości L C tj 10, 20, 40 ... pF oraz 100, 200, 400 ... nH i drugi dla wartości takich jak na płytce. Oba algorytmy nie do końca spełniają wymagania autora więc prace trwają. Po skończeniu pewnie powstanie też instrukcja jak w ATU-100-mini i wówczas wszystko będzie jasne.
Co do twojego pytania to można podeprzeć się założeniami do projektu w których autor określił:
- porty A6 i A7 będą wyjściami dla sygnałów żądania nośnej. Czyli w czasie strojenia na wyjściach stany wysoki i niski. Jaki na którym porcie do sprawdzenia.
- port B1 sygnał od przycisku "reset" i port B2 sygnał od przycisku "auto".
Myślę że w wersji 2.3 porty te podobnie jak w ATU-mini:
B1-to "baypass:
B2 -"auto"
"reset" to krótkie przyciśnięcie przycisku "tune".
Natomiast porty A6 i A7 bez zmian.
Tyle mogę zasugerować.
Darek
02-01-2019 1:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości